Atitudine, aparare si o Mica-mare surpriza! Cum a invins Romania campioana mondiala si are sansa de a ajunge la Jocurile Olimpice

Atitudine, aparare si o Mica-mare surpriza! Cum a invins Romania campioana mondiala si are sansa de a ajunge la Jocurile Olimpice Handbal

Romania s-a calificat in sferturile Mondialului de handbal din Danemarca, dupa ce a invins campioana mondiala, Brazilia, in optimi, scor 25-22, provocand una dintre cele mai mari surprize de la acest turneu

Trei infrangeri categorice, trei meciuri pierdute pe linie, fara drept de apel in faza grupelor. Concluzia? Romania e deja out de la Mondialul din Danemarca. Insa handbalul e un sport in care cele mai sigure predictii se pot dovedi inselatoare. Si un sport in care ierarhiile pot fi intoarse pe dos in doar cateva zile. Cum altfel s-ar putea explica intoarcerea la 180 de grade pe care au facut-o fetele lui Tomas Ryde? O intoarcere la fel de spectaculoasa precum criticile neargumentate ale celor care le faceau praf pe jucatoarele nationalei.

 

  • Atitudine Aparare Si O Mica Mare Surpriza Cum A Invins Romania Campioana Mondiala Si Are Sansa De A Ajunge

Inainte de startul meciului cu Brazilia, in prefata meciului de pe www.sport.ro, scriam ca meciul e un adevarat paradox. Pentru ca desi intalneam campioana mondiala, Romania juca, de fapt, contra celui mai „facil” adversar puternic de pana acum. Din motivele expuse in text, Brazilia nu avea nici valoarea Norvegiei, nici antrenorul Rusiei si nici pragmatismul dus la extrem al Spaniei. Era o echipa valoroasa, experimentata, dar care se baza enorm pe creativitatea Anei Paula Rodrigues, pe trasoarele Eduardei Amorim, care nu era la 100% din potential, dar si pe o aparare care putea fi deschisa de inca un inter in forma buna, care sa o sustina pe Neagu. Dar cu toate ca am intalnit o echipa care nu a produs mult ofensiv si care a regresat fata de titlul mondial cucerit in urma cu doi ani, meritul victoriei e 100% romanesc!


Sfertul cu Danemarca e programat, momentan, pentru miercuri, 16 decembrie, de la ora 21:45, la Herning


Atitudine de campioane mondiale

„Problemele noastre vin din numeroasele mingi pierdute, din numeroasele erori nefortate pe care le facem”, spunea Cristina Varzaru, duminica, cu 12 ore inaintea partidei. Discutia este mai ampla, insa erorile, majoritatea incredibile pentru o echipa de acest nivel, erau, in principal, produsul unei minti nefocusate pe „the task at hand”. Produsul unor jucatoare care pareau blazate si a caror incredere in propriile forte era subunitara. Ei bine, marele merit al jucatoarelor, dar si al staff-ului tehnic, este ca acest mindset a fost sters cu buretele imediat dupa esecul cu Rusia. Am avut, in sfarsit, dupa foarte mult timp, o adevarata echipa in teren! Cu bune, cu rele, cu greseli impardonabile in anumite momente cheie.

Dar cuvantul cheie a fost unitate. Orgoliile au fost lasate deoparte, iar obiectivul tuturor celor 16 jucatoare care au format lotul pentru meciul cu Brazilia a fost unul singur: victoria si revansa in fata unor critici argumentate, meritate, dar care le-au inrait si le-au intarit pe fete. Ori handbal fara unitate de grup nu exista. Au spus-o deja prea multe jucatoare care si-au trecut in cont zeci de titluri mondiale sau Ligi ale Campionilor. Altfel Gyor nu castiga niciodata Liga dupa atatea incercari ratate, iar Norvegia nu domina atat de autoritar handbalul feminin in ultima decada. Pentru o luna, familia nationalei de handbal e una singura si e formata doar din jucatoare. Iar familia a fost, duminica seara, una unita. "Pentru cine jucam? PENTRU NOI", e mesajul care tebuie sa rasune la fiecare meci al nationalei.

O aparare ca in vremurile bune

Doar ca fetele au mai facut un pas suplimentar si neasteptat. Au format o aparare ca in era Tadici, o defensiva impermeabila, in care Paula Ungureanu a putut fi protejata asa cum trebuie. E drept, „bucati” din aceasta defensiva au aparut si la meciul cu Spania si la cel cu Norvegia. Insa butonul de off a fost apasat mult prea devreme. Duminica seara, „tricolorele” au castigat meciul asa cum se castiga trofeele: cu o aparare ermetica, un 6-0 foarte agresiv, dovada si eliminarea timpurie, din minutul 2, a lui Neagu, pentru un cot aplicat lui Fachinello. A fost semnalul ca, in limitele regulamentului, Romania va trage de orice minge si va face orice pentru a le bloca pe Amorim si Rodrigues. Aici a intervenit, insa, si mana antrenorului. Ryde nu a mai fost conservator si a metamorfozat, atunci cand a trebuit, defensiva intr-un 5+1 care a pus probleme interilor adversi. E drept, au existat momente cand Rodrigues (5 goluri din 9 aruncari) si Amorim (4/7) au gasit mult prea usor tinta, insa e greu ca meciurile „moderne” sa se incheie des cu un scor de 16-15, asa cum a fost finala mica a Europeanului din 2010 cu Danemarca.

Totusi, un cuvant greu de spus in victorie l-a avut si Paula Ungureanu. Inainte de meci, Paula avea un procentaj mediocru de 34% de blocare a suturilor adverse, procentaj care a scazut la 29% in meciul cu Brazilia. Insa cifrele brute nu reflecta intotdeauna adevarul. La Kolding, Paula a avut 9 interventii din 31 de aruncari cadrate pe poarta ei. Dar trei dintre ele (!) au venit in urma unor aruncari de la 7 metri ale adversarelor. Practic, in dreptul aruncarilor de la 7 metri ale Braziliei a stat un mare 0. Lucru incredibil pentru o optime de Campionat Mondial. Iar din acest motiv, o mare parte din victorie i se datoreaza si goalkeeperului de 35 de ani!

Cand Neagu e ajutata...

Sa trecem, insa, si la atacul Romaniei. Numarul maxim de goluri primit de Brazilia la acest Mondial era de 24, contra Coreei de Sud. Germania a marcat de 21 de ori, Franta de 20, Argentina de 19, iar Congo de 11 ori. Era clar ca defensiva Braziliei este punctul forte al echipei si ancora care propulsa nationala carioca spre fazele finale ale Mondialului. Era absolut clar ca Neagu va fi „targetata” din plin de aparatoarele adverse, iar greul va trebui dus de alte jucatoare. Enter Aurelia Bradeanu. La 36 de ani, Mica nu mai are viteza din trecut, e clar ca a mai pierdut si din explozie. Uneori face greseli impardonabile si le ofera adversarelor cate o minge cadou. Dar experienta e a ei. Jucand ani de-a randul alaturi de valori precum Gorbicz sau Neagu inseamna enorm. Iar un meci cu sapte goluri din noua aruncari in fata unei defensive de fier precum cea a Braziliei e un moment de „jos palaria”.

Altfel, contraatacul a functionat perfect in momente-cheie, desi nu au fost decat doua goluri marcate in total. Numarul erorilor nefortate nu a scazut considerabil, Romania terminand cu 13 astfel de erori, dar raportul a fost balansat de provocarea a 15 turnover-uri de catre Brazilia, un numar destul de mare intr-un meci atat de echilibrat. Un plus a fost si evolutia Elizei Buceschi. Curajoasa in patrunderi, tehnica, inteligenta, Buceschi a fost una dintre principalele artizane ale distantarii in prima repriza, care a transformat Brazilia intr-o echipa aflata intr-o permanenta cursa contracronometru pentru a recupera deficitul, dar care nu a depasit niciodata pragul psihologic de un gol.

Un mic minus aici pentru Neagu, care a fost cat pe ce sa iroseasca tot ce a facut bun in ultimele 15 minute. Evident deranjata de time-out-ul cerut prost de Tomas Ryde in minutul 47, care a anulat un gol superb al Cristinei, starul nationalei a iesit din mana si a comis cateva erori care puteau costa scump nationala. Totusi, Neagu ramane cea mai buna jucatoare din echipa si va fi, cu siguranta, monitorizata atent si de defensiva Danemarcei, macar pentru „bombele” care nu le ofera nicio sansa goalkeeperilor adversi.

Concluziile sunt simple si dovedesc faptul ca Romania, atunci cand vrea, poate fi o adevarata echipa. Probabil ca asta nu e suficient in fata unor adversari precum Norvegia si Rusia. Dar tricolorele s-au calificat la un turneu preolimpic si au acum sansa de a evolua la Rio. Pana in primavara viitoare, urmeaza un meci cu Danemarca. Si nu mai departe de anul trecut, la Debrecen, la European, Romania facea 29-29 cu danezele, dupa ce conducea la doua goluri cu un minut si jumatate inainte de final. Acum, danezele sunt pe teren propriu. Dar au pierdut deja doua meciuri. Urmeaza al treilea?

 
 


 

Romania – Brazilia 25-22 (13-8)

Romania:
Ungureanu 9 interventii – Bradeanu 7/9, Neagu 6/12, Nechita 5/6, Buceschi 3/9, Elisei 3/4, Geiger 1/2, Szucs, Perianu.

Brazilia: Pessoa 7 interventii, Arenhart 1 interventie – Rodrigues 5/9, Amorim 4/7, Do Nascimento 3/5, Diniz 2/2, Piedade 2/2, Da Silva 2/2, Da Rocha 2/5, Arenhart 1/1, Coppi 1/3, Andrade, Araujo.

 

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!