Analiza | Patru motive pentru care Romania poate fi printre primele patru echipe de handbal din lume

Analiza | Patru motive pentru care Romania poate fi printre primele patru echipe de handbal din lume Handbal

Nationala de handbal feminin debuteaza sambata, de la ora 17:00, la Mondialul din Danemarca. Primul meci din grupa D e contra nationalei din Puerto Rico, insa Romania va mai juca impotriva Rusiei, Norvegiei, Spaniei si Kazahstanului

“Romania este una dintre echipele care poate sa viseze la o semifinala. Dar, atentie, sunt cel putin alte 10 echipe in aceasta situatie”! Declaratia ii apartine antrenorului lui CSM Bucuresti, Kim Rasmussen, danezul care este si antrenorul nationalei de fete a Poloniei. Iar Rasmussen a prefatat perfect situatia din acest moment. Pentru ca parca niciodata in ultimii 20 de ani un Mondial nu a parut atat de echilibrat. Motivele sunt multiple: Norvegia, altadata favorita clara, se afla intr-un schimb de generatii. Danemarca are o generatie buna si joaca pe teren propriu, putand fi ajutata enorm de public. Muntenegru are un schelet bine definit, coloana vertebrala a lui Buducnost, dar n-o are pe Neagu si nici pe Cvijic, accidentata. Rusia e o forta, dar ramane o echipa inconstanta. Iar lista poate continua. Unde se afla, insa, Romania?

  • Incepe Mondialul De Handbal Feminin Patru Motive Pentru Care Tricolorele Pot Ajunge Printre Primele Patru

Doar pe 10 la casele de pariuri

Conform caselor de pariuri, tricolorele sunt abia a zecea forta de la acest Mondial, cu o cota de 21 pentru a castiga primul titlu mondial din istorie, dupa 53 de ani. Pe de alta parte, insa, site-ul oficial al competitiei a realizat o ierarhie a loturilor prezente in Danemarca, iar conform estimarilor fanilor, Romania are un rating de 4 stele din 5 posibile, pe care doar campioana mondiala en-titre Brazilia si Rusia il mai au. Totusi, pe langa cotele bookmakerilor si parerii fanilor, tricolorele au o serie de avantaje care le pot propulsa din nou intre primele patru echipe din lume, la fel ca in 2005, cand echipa lui Tadici castiga argintul, sau in 2007 cand pierdea in mod incredibil finala mica cu Germania, dupa ce conducea la sapte goluri in repriza secunda.

De ce e, insa, Mondialul atat de important? Turneul final din Danemarca e criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice, insa doar castigatoarea va merge direct la Rio. Urmatoarele sase echipe din clasamentul final vor juca turnee de baraj in primavara, astfel ca doar clasarea in locurile 1-7 va permite sansa unei participari la Jocurile Olimpice. Astfel ca Romania trebuie sa isi depaseasca performantele de la ultimele doua turnee finale, cand a fost invinsa in optimi de Croatia (27-28) si de Polonia (29-31).


Primele patru clasate din fiecare grupa se vor califica mai departe. Grupa A se imperecheaza cu Grupa B, iar Grupa C cu Grupa D, primul loc urmand sa joace cu ultimul, iar al doilea cu al treilea din fiecare grupa


Principalul avantaj: Nimeni nu are o Neagu

In meciurile de pregatire disputate in ultima saptamana dinaintea Mondialului, Romania a obtinut trei victorii, contra Suediei (33-30), Cubei (36-23) si Cehiei (31-26), pierzand, insa, in fata Frantei, scor 29-27. Insa in fiecare meci, nationala Romaniei s-a remarcat printr-un amanunt statistic. De fiecare data, Cristina Neagu a fost cea mai printre cele mai bune doua marcatoare. De fapt, la meciurile cu adevarat dure, cele cu Suedia si Franta, Neagu a fost golghetera echipei, cu noua, respectiv 11 goluri. De aici si declaratia Johannei Ahlm, una dintre cele mai bune handbaliste suedeze, care a spus ca explicatia esecului din 2 decembrie a fost faptul ca Suedia „nu are o Neagu”.

Iar in acest moment, comparatia cu Messi nu mai e deloc o hiperbola. Sezonul trecut, Neagu a fost golghetera Ligii Campionilor, cu 102 goluri, la egalitate cu croata Andrea Penezic. Forma Cristinei nu a scazut cu mult nici in actuala campanie a lui Buducnost, interul stanga de 27 de ani inscriind de 37 de ori, cu opt goluri mai putin decat liderul clasamentului golgheterelor in Liga, „baimareanca” Allison Pineau. Insa plusvaloarea adusa de Neagu e data nu numai de „torpilele” care depasesc frecvent suta de km/h, ci si de faptul ca apararile vor concentra efortul pe blocarea interului lui Buducnost, care va putea pasa catre pivot sau extreme, marcate mai lejer. Exista, insa, si contraargumentul ca Romania e Neagudependenta, iar o zi mai slaba a Cristinei ar putea trage in jos echipa.

Argumentul #2: O echipa experimentata, cu jucatoare care stiu ce inseamna un Mondial

Mica Bradeanu are deja 16 (!) turnee finale, fiind deja la al optulea Mondial din cariera. Valentina Elisei, Ada Nechita, Paula Ungureanu, Oana Manea sau chiar si Cristina Neagu sunt, si ele, jucatoare cu mare experienta la turneele finale, Elisei si Neagu fiind chiar considerate cele mai bune pe posturile lor la Mondialul din 2005, respectiv la Europeanul din 2014. Iar asta se vede si in cazul varstei medii a lotului deplasat in Danemarca. Spre exemplu, dupa modificarile majore din tabara Norvegiei, unde absenteaza Karoline Dyhre Breivang, Katrine Lunde sau Linn Kristin Riegelhuth, media de varsta in echipa nordica e de doar 26 de ani. Rusia are un lot cu o varsta medie de 27,1 ani, Muntenegru propune o echipa „mezina”, cu doar 24,1 ani ca medie de varsta, in timp ce media Danemarcei este de 26,8 ani.

Prin contrast, fata de echipa Romaniei, doar Spania (28,8 de ani) este mai „batrana”. Media de varsta a echipei lui Tomas Ryde este de 28 de ani, selectionerul suedez imbinand perfect experienta unor jucatoare ca Elisei, Bradeanu, Ungureanu sau Nechita cu tineretea lui Perianu. Este dovada clara ca, desi existau solutii mai tinere in lotul largit, obiectivul e clar clasarea in primele sapte echipe ale lumii si posibilitatea calificarii la Rio. Iar convocarea unui lot experimentat, „batatorit” in atatea partide la turneele finale, sta in sprijinul acestei idei. Cu toate acestea, Ryde a schimbat jumatate din lotul cu care Romania a jucat anul trecut la Euro, nume precum Pirvut, Zamfir, Dedu sau Babeanu iesind din schema.

Argumentul #3: Un antrenor strain, in sfarsit. Reuseste experimentul?

Este pentru prima data in istorie cand Romania merge la un turneu final cu un selectioner strain. „Am vrut sa pun selectioner strain in mandatul meu, dar ar fi fost o greseala”, a atras atentia fostul presedinte al FRH, Cristian Gatu, inainte de turneul Mondial din Danemarca. Insa ce poate aduce Ryde la „masa”? In primul rand, experienta. Suedezul de 55 de ani a castigat in cariera Liga Campionilor cu Viborg, iar o astfel de victorie conteaza enorm in momente cheie. Pe langa bariera lingvistica care exista in timpul unui meci, mai ales in cazul unui meci strans, Ryde are avantajul unui secund roman, Costica Buceschi, care il poate ajuta in momentele importante.

Totodata, Ryde a avut suficient timp pentru a cunoaste jucatoarele din Romania, vizionand aproape toate partidele din Liga Nationala, identificand punctele slabe si lucrurile bune din jocul acestora. Insa, in ciuda faptului ca a declarat ca spera sa puna la punct un sistem de aparare nordic, tricolorele au primit cel putin 23 de goluri in toate partidele de pregatire si nu au excelat nici in meciurile oficiale, din preliminariile Euro, contra Lituaniei si Belarusului, unde s-au impus cu 29-20, respectiv 25-23.

Micile detalii ale pregatirii CM2015

Posted by FRH - Federația Română de Handbal Official on Friday, 4 December 2015

Argumentul #4: Un program facil. Norocul tine cu noi si in grupa cealalta?

Nu in ultimul rand, programul este unul menit sa ajute echipa lui Ryde. "Este un atu pentru noi, pentru ca, fiind un inceput de Campionat Mondial, primul meci este mai dificil. E ok ca primele meciuri sunt mai usoare si apoi vom intra in ritm pentru meciurile mult mai grele", spunea Gabriela Perianu, interul de la HCM Baia Mare, pentru Dolce Sport. Cu un debut facil, contra nationalelor statelor Puerto Rico si Kazahstan, Romania are deja incercuite doua victorii. De aici, meciul contra Spaniei devine crucial. Repetarea unui succes de la Euro 2014 ar aduce un moral excelent tricolorelor, care ar aborda mult mai increzatoare meciurile cu Norvegia si Rusia, ultimele din grupa. Practic, programul ajuta echipa noastra sa ia meciurile treapta cu treapta, crescand dificultatea adversarilor progresiv.


Programul Grupei D 

Sambata, 5 decembrie: Romania - Puerto Rico (ora 17:00), Spania - Kazahstan (19:15), Norvegia - Rusia (21:30)
Luni, 7 decembrie: Romania - Kazahstan (17:00), Rusia - Spania (ora 19:15), Norvegia - Puerto Rico (21:30)
Marti, 8 decembrie: Rusia - Puerto Rico (17:00), Romania - Spania (19:15), Norvegia - Kazahstan (21:30)
Joi, 10 decembrie: Kazahstan - Rusia (17:00), Puerto Rico - Spania (19:15), Romania - Norvegia (21:30)
Vineri, 11 decembrie: Kazahstan - Puerto Rico (17:00), Romania - Rusia (19:15), Spania - Norvegia (ora 21:30)
Orele sunt ale Romaniei, meciurile pot fi urmarite pe Dolce Sport


Greul incepe, insa, cu adevarat din optimi, exact din fazele eliminatorii. In functie de locul pe care il va ocupa in clasament, Romania poate da peste Brazilia, Franta, Coreea de Sud sau Germania. Adversari de calibru, dar nu imbatabili. Brazilia a fost surpriza Mondialului de acum doi ani, pe care l-a castigat, dar forma de atunci e departe, iar echipele vor fi mult mai atente la sud-americance. Impotriva Frantei, Romania a pierdut un amical in noiembrie, dar si echipa franceza e in reconstructie, in timp ce Coreea de Sud e mereu un adversar periculos la astfel de turnee. Altfel, nemtoaicele nu pot conta pe Anja Althaus, Nadja Nadgornaja, Kerstin Wohlbold sau Svenja Huber, patru jucatoare care ar fi putut schimba oricand soarta unei partide.

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!