Stadioane de 300 de milioane de euro, cu lacatele puse. A fost nevoie de o tragedie pentru ca autoritatile sa-si dea seama ca pun in pericol vietile a zeci de mii de oameni
A fost nevoie de o tragedie cu 32 de morti si peste 100 de raniti pentru ca autoritatile sa realizeze ca nici macar cele mai moderne arene din Romania nu au avizele PSI in regula. Mult mai greu de explicat este insa motivul pentru care doua stadioane in care s-au bagat 300 de milioane de euro au in acest moment lacatele puse.
Tragedia din clubul Colectiv, petrecuta in urma cu o saptamana, scoate la iveala in fiecare zi nereguli ce au fost trecute cu vederea de autoritati din varii motive, unele legate de "lasa ca merge si asa", altele dupa ce oamenii potriviti au incasat poate sumele potrivite.
Romania a dat in clocot in ultima saptamana, insa oamenii vor avea nevoie de mult timp pentru a trece peste drama in care au pierit 32 de tineri, iar alte cateva zeci au ramas mutilati fizic si psihic.
Un accident produs cu concursul autoritatilor, care au trecut cu vederea nereguli grave si au permis patronilor clubului Colectiv sa functioneze si chiar sa gazduiasca evenimente cu peste 400 de persoane, tragedia de vinerea trecuta se putea intampla insa si la un nivel mult mai mare. Asta pentru ca nereguli in privinta normelor PSI ar putea exista si pe cele mai mari arene ale tarii - stadionul national si Cluj Arena.
Primaria capitalei a anuntat ieri ca Steaua nu va mai putea juca pe National Arena, "casa" ei din acest sezon, dupa expulzarea din Ghencea, pentru ca stadionul nu beneficiaza de nicio autorizatie in momentul de fata. Din acest motiv, campiaoana ultimelor trei sezoane s-a vazut nevoita sa se relocheze la 500 de kilometri distanta, tocmai la Cluj.
Nu insa pe Cluj Arena, al doilea cel mai modern stadion al Romaniei, ci in Gruia, pe terenul CFR-ului. Asta pentru ca nici Cluj Arena nu a primit avizele PSI.
Inaugurate de o buna bucata de vreme, ambele stadioane, atat National Arena, cat si Cluj Arena, au gazduit meciuri de fotbal ori alte evenimente la care au fost prezenti zeci de mii de oameni. De la finala Europa League din 2012 si pana la Festivalul Untold, din acest an, care a adunat pe tot parcursul sau circa 250 de mii de oameni.
In tot acest timp, cele doua stadioane nu au beneficiat insa de "ok-ul" pompierilor si al Inspectoratelor de Urgenta din Bucuresti ori Cluj, astfel ca o catastrofa precum cea petrecuta in clubul Colectiv se putea repeta la un nivel necunoscut.
Romania se vede astfel in situatia de a fi poate singura tara europeana care beneficiaza de doua stadioane ultramoderne, relativ noi, pe care nu le poate insa folosi. In ciuda unor investitii de circa 300 de milioane de euro, oficialitatile nici macar nu s-au gandit ca stadioanele pot sau nu pot sa indeplineasca normele de siguranta in privinta unor situatii de urgenta ori calamitate.
Din acest motiv, pe portile National Arena si Cluj Arena sunt acum puse lacate grele, iar pana la noi ordine, respectiv in urma vizitelor unor comisii specializate si autorizate ale ISU, vor ramane asa.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News