Datorită performanțelor sale, Nadia a influențat mii de tineri din întreaga lume să se apuce de acest sport.

În acest articol vei descoperi cum a fost posibilă o astfel de performanță și cum a primit Nadia titlul de cea mai bună sportivă a secolului XX.

Viața Nadiei Comăneci

Nadia Elena Comăneci este o fostă gimnastă română, ce s-a născut în 12 noimebrie 1961 la Onești, fiind fiica lui Gheorghe și Stefania Comăneci.

La naștere, Nadia a avut numeroase complicații, iar șansele ca aceasta să supraviețuiască erau foarte mici. Spre surprinderea tuturor, Nadia a reușit să depășească momentele dificile, ba chiar să rămână în viață după ce a căzut de pe un pod înalt de 5 metri.

Nadia este o descoperire a antrenorului Marcel Duncan care, în 1966, la vârsta de doar 5 ani a remarcat calitățile atletice ale viitoarei campioane.

Imediat după, Nadia a fost legitimată la clubul AS Flacăra Onești, unde a început antrenamentele alaturi de soții Bela și Marta Karolyi.

Prima competiție oficială la care a participat a avut loc în 1970, fiind parte din echipa orașului său. Din acel moment până la primul succes, a mai fost doar un pas.

Nadia, la vârsta de doar 13 ani, s-a aflat pentru prima dată pe un podium, iar la Campionatul European din 1975 de la Skien din Norvegia, aceasta a câștigat 3 medalii de aur și una de argint. Din acel moment, Nadia a început să scrie capitole întregi ale istoriei în gimnastică.

Chiar și acum, după 60 de ani, se vorbește despre Nadia ca fiind cea mai bună sportivă a secolului XX, reușind să facă din acest sport unul foarte popular.

Daca îți dorești să urmărești cu mare interes competiile de gimnastică de la Olimpiadă sau Europene, îți recomand platforma Betano. Obține cât mai multe păreri despre Betano și vezi care sunt cele mai importante gimnaste în 2024.

Prima notă de 10 din istorie

După ce cunoscuse succesul în 1975, cu cele 4 medalii obținute și cu titlul de “Atleta Anului”, Nadia Comăneci se pregătea intens pentru Jocurile Olimpice de vară de la Montreal.

Dorința acesteia era de a se întoarce sănătoasă din Canada și spera să obțină cel puțin o medalie pentru România. Nu avea niciun gând că va putea uimi lumea, cu toate că așteptările erau foarte mari, știind ce calități dobândește.

În cadrul concursului de gimnastică al acestei competiții, Nadia a primit de șapte ori nota 10, fiind singura gimnastă din lume care obține o asemenea performanță.

Aceste note i-a adus 3 medalii de aur la individual compus, bârnă și paralele și din acel moment a fost declarată “Zeița de la Montreal”.

După întoarcerea în țară, Nadia a primit distincția de “Erou al Muncii Socialiste” și a fost decorată cu medalia de aur “Secera și Ciocanul.

Pe deasupra, românca noastră a apărut și pe coperta multor reviste internaționale, printre care și Time, Newsweek și Sports Illustrated, prima notă de 10 din istorie schimbându-i viața radical.

Premiile câștigate de-a lungul carierei

Cariera Nadiei a fost una de succes, reușind să câștige an de an cel puțin o medalie. Iată mai jos premiile câștigate de gimnasta româncă de-a lungul carierei:

  • 1972 - Campionatul național de juniori al României – locul 1 pe echipe, locul 1 la individual compus.
  • 1973 – Internaționalele României – locul 1 individual compus, locul 1 la paralele inegale, locul 1 la sol, locul 1 la bârnă și locul 1 la sărituri.
  • 1975 – Campionatul European – locul 1 la individual compus, locul 1 la sărituri, locul 1 la paralele inegale, locul 1 la bârnă și locul 2 la sol.
  • 1976 – Jocurile Olimpice de la Montreal – locul 1 la individual compus, locul 1 la bârnă, locul 1 la paralele inegale, locul 3 la sol, locul 4 la sărituri și locul 2 pe echipe.
  • 1977 – Internaționalele României – locul 1 la individual compus.
  • 1977 – Campionatul European – locul 1 la individual compus, locul 1 la paralele inegale și locul 2 la sărituri.
  • 1978 – Campionatele Mondiale – locul 1 la bârnă, locul 2 pe echipe, locul 5 la individual compus.
  • 1979 – Cupa Mondială – locul 1 la sărituri, locul 1 la sol, locul 2 la bârnă, locul 4 la individual compus.
  • 1980 – Internaționale României – locul 1 la individual compus.
  • 1980 – Jocurile Olimpice de la Moscova – locul 1 la bârnă, locul 1 la sol, locul 2 pe echipe, locul 2 la individual compus și locul 5 la sărituri.
  • 1981 – Universiada – locul 1 pe echipe, locul 1 la individual compus.

După ce și-a încheiat cariera de gimnastă, Nadia Comăneci a fost antrenoarea lotului de junori a României, iar în 1989 a trecut ilegal granița țării, reușind ca 12 ani mai târziu să obțină cetățenie americană.

În prezent, Nadia deține academia de gimnastică Bart Conner și numeroase magazine cu echipamente sportive și se bucură de viață alaturi de soțul ei, fostul mare gimnast Conner.

Licența ONJN nr. 907/19.05.2016