(P) Care este diferența dintre prosecco și șampanie? Iată ce trebuie să știi
Proseco și șampanie sunt printre cele mai cunoscute vinuri din lume.
Doi adevărați giganți de pe piața vinurilor spumante, dar rareori le cunoaștem principalele caracteristici și diferențe. Pentru început, putem spune că șampanie și proseco sunt două vinuri spumante cu un gust sec și plăcut, pe care ne place să le împărțim cu cei dragi în momentele festive. Dar ce se întâmplă după aceea? Ei bine, asemănările se termină aici!
Două vinuri spumante din Nord
Cele două produse diferă în primul rând prin zona de producție. Proseco este cel mai cunoscut vin spumant din Italia. Acesta este atât numele vinului, cât și al zonei de producție, care este situată în nord-estul Italiei, între Veneto și Friuli. Șampania este produsă în regiunea care îi poartă numele, în nordul Franței, între orașele Reims și Epernay.
O chestiune de soiuri de struguri
A doua diferență constă în soiurile de struguri folosite. Proseco este produs aproape exclusiv cu Glera și, în cantități mici, cu alte soiuri de struguri autohtone, cum ar fi Perera, Verdiso sau Pinot Grigio. Orice șampanie este produsă cu Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, singure sau în combinație cu cele trei soiuri.
Prosecco și șampania urmează, de asemenea, două metode de fermentare diferite. Prosecco este fermentat folosind metoda Charmat sau metoda Martinotti, care presupune ca prima și a doua fermentare să se desfășoare în rezervoare de oțel inoxidabil.
Vinul de bază este adăugat într-un rezervor sub presiune, iar apoi se declanșează o a doua fermentare prin adăugarea de drojdie și zahăr. Această metodă este mai ieftină și mai rapidă decât metoda tradițională. Produce vinuri tinere, luminoase și păstrează prospețimea strugurilor Glera.
Orice șampanie, pe de altă parte, este produsă exclusiv prin metoda Méthode Classique, cunoscută sub numele de metoda "Champenoise", spuma formându-se direct în sticlă. Cu cât durata acestei faze în contact direct cu drojdiile este mai mare, cu atât mai bună este calitatea produsului obținut. Această metodă schimbă radical vinul. Adaugă complexitate, textură și arome de brioșă, în special pe măsură ce se învechește.
Și ce gust are într-un pahar?
Ultima diferență principală este în ceea ce privește gustul. Prosecco este aromat și proaspăt în gură, cu mirosuri de măr, pară, piersică albă, caisă și, uneori, liliac și flori de salcâm. Prosecco este păstrat proaspăt și ușor. Este menit să fie băut tânăr și poate fi savurat pe tot parcursul mesei.
Sampania tinde să fie mai bogată și mai intensă, cu arome complexe de pâine prăjită.
La degustare, Prosecco va fi, de asemenea, mai dulce decât șampania, deoarece timpul de maturare este mai scurt, iar zaharurile au mai puțin timp să se descompună.
Cu ce se asociază?
Șampania este o băutură surprinzător de versatilă și poate fi ușor de asortat cu mâncarea. În timp ce asocierile clasice includ căpșunile, stridiile și brânza, puteți duce asortarea și mai departe. Încercați să beți șampanie cu somon afumat, foie gras, ciuperci, salam și crustacee. Orice fel de mâncare bogat care conține unt sau miere se potrivește, de asemenea, foarte bine, deoarece aciditatea șampaniei taie bogăția felului de mâncare. Șampanie cu un sandviș cu pui prăjit, vrea cineva?
Mulți oameni se bucură să bea prosecco ca atare, fie la bar, fie ca aperitiv înainte de cină, dar nu este întotdeauna prima sticlă pe care o aleg atunci când vine vorba de a însoți mâncarea. Cu toate acestea, prosecco este, de fapt, un vin fantastic pentru asociere. Aromele sale răcoritoare și bulele delicate se potrivesc bine cu orice, de la dulciuri și gustări sărate la o întreagă varietate de aperitive, feluri de mâncare și deserturi. Regula generală de asociere a vinului cu mâncarea este că aromele trebuie să se completeze sau să contrasteze între ele. Prin urmare, cu aciditatea sa ridicată și dulceața naturală, prosecco se potrivește cel mai bine cu arome acide, dulci, grase și sărate. Nu ai cum să dai greși cu brânzeturi și fructe de mare.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News