(P) Care sunt avantajele unui cârlig de remorcare și ce trebuie să faci pentru a avea și tu unul pe mașina ta
Atunci când suntem gata să cumpărăm un vehicul, îl putem alege cu echipamentele care ne plac cel mai mult. Acesta va fi furnizat de marca vehiculului, prețul final fiind influențat de fiecare sistem sau pachet pe care îl contractăm și care nu este standard pe vehicul.
Producătorii auto caută în permanență să dea o notă sportivă și aerodinamică fiecărui vehicul pe care îl pun în vânzare, cu noi sisteme și echipamente care, în funcție de marcă și model, pot fi standard sau pot fi comandate ca opțiune.
Ei bine, atunci când avem un vehicul și dorim să facem orice modificare, înlocuire sau să implementăm un nou sistem, trebuie să ținem cont de faptul că, dacă modificăm, încorporăm, înlocuim sau eliminăm orice componentă a vehiculului după ce acesta a fost înmatriculat sau schimbăm datele din fișa tehnică, există o lege care ne obligă să respectăm o serie de reguli, necesare pentru a trece ulterior Inspecția Tehnică a Vehiculelor (ITP).
Printre sistemele care pot fi instalate pe un vehicul, merită menționat cârligul de remorcare, care nu poate fi instalat de persoane fizice, ci trebuie instalat într-un atelier sau reprezentanță.
Un cârlig de remorcare este un sistem foarte util pentru o multitudine de nevoi, deoarece poate fi utilizat pentru a tracta o remorcă, o rulotă, o cutie pentru transportul bagajelor sau al animalelor, biciclete etc., în orice lună și în orice moment al anului.
Este un accesoriu opțional în echiparea vehiculului și poate fi montat ca dotare standard sau ulterior; dacă cârligul de remorcare este montat ca dotare standard pe vehicul, acesta va apărea pe fișa tehnică. În cazul în care vehiculul dvs. nu are un cârlig de remorcare și doriți să îl montați, trebuie să știți că această modificare este considerată o modificare majoră.
Trebuie remarcat faptul că instalarea unui dispozitiv de remorcare nu implică prea multe dificultăți, dar acesta trebuie montat într-un atelier sau reprezentanță pentru a putea emite raportul de conformitate care trebuie prezentat la RAR pentru a aproba modificarea vehiculului.
Pașii care trebuie urmați pentru instalarea și omologarea cârligului de remorcare sunt următorii:
- Alegeți cârligul de remorcare pe care îl doriți pentru vehiculul dumneavoastră.
- Instalarea acestui cârlig de remorcare pe mașină într-un garaj sau la un distribuitor autorizat.
- De la atelier, mergeți la RAR cu dispozitivul de remorcare montat pe mașină și cu raportul de conformitate care însoțește dispozitivul de remorcare.
- Aceștia vor trece cârligul de remorcare în cartea de identitate a mașinii, verificând dacă întregul sistem electric funcționează.
- RAR va reflecta în fișa tehnică a vehiculului faptul că acesta are instalat un sistem de remorcare.
Evoluția cârligelor de remorcare înseamnă că acestea trebuie să aibă o instalație specială pentru sistemul electric al vehiculului, cu o unitate de control pentru instalație și, în majoritatea cazurilor, să conecteze aparatul de diagnoză pentru a comunica vehiculului că este prezentă bara de remorcare, astfel încât sistemul electric al vehiculului să funcționeze corect.
La autovehiculele cu senzori de parcare spate, sistemul este setat astfel încât să nu existe probleme cu senzorii de parcare spate și aceștia emit un semnal sonor continuu pentru a detecta cârligul de remorcare.
Trebuie să fie clar că nu putem monta un cârlig de remorcare de la fier vechi și în niciun caz nu putem manipula șasiul vehiculului cu burghie, deoarece, dacă efectuăm aceste modificări în afara legii, putem fi sancționați grav de către autoritățile competente și riscăm să suferim un accident, punând în pericol siguranța traficului și a persoanelor.
Costul unui cârlig de remorcare, atunci când este comandat ca echipament standard pe vehicul, este de aproximativ 1.000 de euro, dar acestea sunt foarte bine montate și nu este nevoie să manipulați ulterior instalația pe vehicul pentru a-l monta.
Dacă alegem să montăm un cârlig de remorcare la o dată ulterioară, costul este de aproximativ câteva sute de euro, fiind necesară instalarea și îndepărtarea barei de protecție spate.
Pentru a achiziționa un cârlig de remorcare, va trebui să selectați marca, modelul și anul vehiculului dvs., având 3 opțiuni de cârlige de remorcare. Prima alternativă va fi cea mai clasică și mai economică, este cârligul fix cu bilă cu gât de lebădă, iar în continuare vom avea opțiunile de cuplare detașabilă și anume, ca a doua alternativă, cârligul semiautomatic detașabil, care are avantajul suplimentar de a se putea dezasambla ușor, și, ca a treia alternativă, cuplajul automat sau vertical detașabil, care este cel mai scump, dar care se scoate si se pune cel mai rapid si este complet ascuns atunci cand nu este folosit, adică este alternativa mai estetica dintre cele 3 variante.
Pentru a lua o decizie cu privire la achiziționarea unui cârlig de remorcă, trebuie să ținem cont de frecvența de utilizare pe care urmează să o acordăm acestuia și de importanța pe care o acordăm esteticii mașinii noastre.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News