(P) Start în Liga Campionilor la handbal feminin. Gyor este marea favorită, CSM București și SCM Rm. Vâlcea au ambiții mari. Pe cine pariem?
Gyor pornește și în acest an competițional ca mare favorită la câștigarea trofeului, în timp ce Rostov Don (Rusia) este cotată cu șansa a doua. Pentru al doilea an consecutiv, România ia startul cu același „duet”, SCM Rm. Vâlcea și CSM București, ultima primind un wildcard din partea EHF.
Deși au fost multe incertitudini în privința acestui start, forul de la Viena luând în calcul inclusiv organizarea unor turnee pe teren neutru din cauza pandemiei de coronavirus, până la urmă Liga Campionilor își reia activitatea după modelul clasic, cu etape tur-retur. Asistăm oricum la o schimbare de format. Deschide cont la Superbet și vezi cea mai bună ofertă pentru meciurile de handbal!
La start sunt tot 16 echipe, dar acestea nu mai sunt împărțite în patru grupe, ci în două, la fel ca și la masculin. De asemenea, accesul a devenit mult mai restrictiv, EHF și-a propus să facă un produs mai valoros, mai palpitant. Astfel, doar primele nouă națiuni au putut să califice direct o echipă. Grila a fost completată cu un loc atribuit națiunii aflate pe prima poziție în Europa League (a doua întrecere; în cazul de față Danemarca), iar restul până la 16 s-au „transformat” în wildcard-uri.
DE CE GYOR ESTE MARE FAVORITĂ?
Sigur, una dintre marile provocări pentru pariori ar fi să mizeze pe o altă câștigătoare decât Gyor, cotele în acest caz sunt mai mult decât atractive. Dar poate fi învinsă SuperCampioana din Ungaria? Specialiștii ar înclina să creadă că nu. Formația maghiară a câștigat cinci trofee în ultimii 8 ani și probabil că l-ar fi câștigat și pe al 6-lea, dacă ediția 2019-2020 nu ar fi fost anulată. De asemenea, a jucat încă două finale, una pierdută cu Buducnost în 2012 și alta cu CSM București în 2016. O singură dată a lipsit din ultimul act, în 2015, când Buducnost și Larvik s-au bătut atunci pentru trofeu, câștigat la vremea respectivă de Neagu & Co.
Gyor are ca argument istoria recentă, dar și lotul formidabil! După câtiva ani în care Cristina Neagu a dominat handbal feminin la premii individuale și a adus trofeul cuvenit cele mai bune jucătoare a lumii la Podgorica ori București, acum și acest titlu se află în curtea campioanei Ungariei, fiind cucerit în 2019 de Stine Oftedal. Pentru că mașinăria de handbal gândită de Audi + comunitatea locală a mers foarte bine, Gyor și-a păstrat în mare măsură același lot. S-au retras din activitate Kari Aalvik Grimsbo, Eva Kiss și Katarina Bulatovic, dar la echipă au sosit alți doi portari de excepție, Laura Glauser și Silje Solberg, plus una dintre cele mai bune extreme dreapta ale momentului, Viktoria Lukacs. Dar Gyor ne-a obișnuit cu o astfel de politică în ultimii ani, încă de pe vremea când acolo jucau Aurelia Brădeanu, Simona Gogîrlă și Ana Maria Șomoi, a schimbat puține jucătoare de la un sezon la altul. Tot timpul a mers pe consolidare.
CINE ESTE PRINCIPALA CONTRACANDIDATĂ?
Dacă ar fi să vorbim despre cea mai mare schimbare a verii în handbalul feminin, atunci aceasta s-a produs la nivelul băncii tehnice și a avut în prim-plan campioana Rusiei, Rostov Don. Ambros Martin a anunțat după reluarea pregătirilor că renunță la echipă. A rămas la Rostov până în a doua jumătate a lunii august, când a câștigat Cupa Rusiei, iar apoi a plecat. În locul lui a fost adus o altă cunoștință a handbalului românesc, Per Johansson. După trei sezoane în care a venit de fiecare dată pe final la CSM București, antrenorul suedez pornește acum de la bun început un sezon în Liga Campionilor.
Dincolo de această modificare, Rostov Don a rămas o adevărată forță și o principală adversară pentru Gyor. A pierdut câteva jucătoare în vară, dar poate doar portarul Sedoykina ar fi fost în primul „7” în acest sezon. Lois Abbingh, golgheterul ultimului Mondial, este la rândul ei o pierdere, dar olandeza era deja rezervă de lux în Rusia. În schimb, la Rostov, au ajuns patru super-jucătoare: Grace Zaadi (Metz Handball), Katarina Krpez Slezak (Erd HC), Anna Lagerquist (Nykobing) și Victoriya Kalinina (Kuban Krasnodar).
CINE AR PUTEA FI SURPRIZA?
Gyor – Rostov Don a fost și ultima finală în Liga Campionilor, dar surprizele nu au lipsit nici din handbalul feminin de-a lungul timpului. Cine poate să le strice „socotelile” celor două echipe? O potențială surpriză ar putea veni din Norvegia, din partea celor de la Vipers Kristiansand. Formația nordică a suferit mult în ultimul sezon din cauza accidentărilor și încă mai are și acum câteva probleme de lot. Totuși, lucrurile sunt pe drumul cel bun la Vipers, iar ușor-ușor, vedetele revin pe teren. Heidi Loke este din nou disponibilă, Katrine Lunde este aproape și ea de o întoarcere după o lungă absență.
Un plus poate veni de la Nora Mork, jucătoarea care nu s-a putut remarca și la CSM București. Dacă o „țin” picioarele după un an de pauză, interul dreapta poate să contribuie la un rezultat foarte bun pentru Kristiansand. La Vipers evoluează cam toate celelalte jucătoare importante din naționala Norvegiei, minus componentele de la Gyor.
CE AȘTEPTĂRI AVEM DE LA CSM BUCUREȘTI ȘI SCM RM VÂLCEA?
CSM București și SCM Rm. Vâlcea pot emite la rândul lor pretenții măcar la o calificare în Final Four. Acesta este și principalul obiectiv cu care cele două formații pleacă la drum. Cristina Neagu este principalul argument pentru „tigroaice”, starul naționalei României nu s-a mulțumit niciodată cu obiective mici. Interul stânga este și o candidată pentru un nou titlu de golgheter. Siraba Dembele (Toulon Saint-Cyr), Alexandrina Barbosa Cabral (Nantes), Bianca Bazaliu (Corona Brașov), Barbara Lazovic (Buducnost Podgorica) și Martine Smeets (Metz) sunt noutățile cu care trupa lui Adrian Vasile atacă Liga Campionilor.
De partea celalaltă, Vâlcea vine cu un team-spirit îmbunătățit substanțial după ce a învins zilele trecute chiar CSM București, cu 22-19, în finala Cupei României. Trupa lui Florentin Pera a luat două trofee dintr-o „suflare”, pentru că meciul a contat și pentru Supercupa României. De asemenea, a transferat încă trei jucătoare cu experiență la nivel internațional, pe Zeljka Nikolic (SCM Craiova), Maren Nyland Aardahl (Bietigheim), Evgenija Minevskaja (Brest Bretagne).
Într-o primă fază, cele două echipe ar trebuie să se claseze în Top 6 în grupe pentru a avansa în fazele superioare, dar ideal ar fi dacă ar ajunge cel puțin pe pozițiile 3-4, pentru a spera într-un parcurs mai lung, de ce nu, până la Budapesta.
Pune biletul câștigător în prima etapă a Ligii Campionilor, la Superbet!
Cum arată cele două grupe ale Ligii Campionilor la handbal feminin
Grupa A: Metz Handball (Franța), Rostov Don (Rusia), Vipers Kristiansand (Norvegia), Team Esbjerg (Danemarca), FTC Rail Cargo (Ungaria), CSM București, BBM Bietigheim (Germania), Krim Mercator (Slovenia)
Grupa B: SCM Rm. Vâlcea, Gyor (Ungaria), Buducnost (Muntenegru), Borussia Dortmund (Germania), CSKA Moscova (Rusia), Brest Bretagne (Franța), Odense Handbold (Danemarca), Podravka Koprivnica (Croația).
Programul primei runde
Grupa A
Sâmbătă, 12 septembrie: Krim Ljubljana – Vipers Kristiansand
Sâmbătă, 12 septembrie: FTC Rail Cargo – Rostov Don
Duminică, 13 septembrie: Bietigheim – Team Esbjerg
Duminică, 13 septembrie: CSM București – Metz Handball
Grupa B
Sâmbătă, 12 septembrie: CSKA Moscova - Gyor
Sâmbătă, 12 septembrie: Odense – Borussia Dormund
Sâmbătă, 12 septembrie: Brest Bretagne – SCM Rm. Vâlcea
Duminică, 13 septembrie: Podravka – Buducnost
Vino și vezi SuperBilete pe handbal în SuperSocial
Tot mai mulți pariori intră și comentează meciurile de handbal în aplicația Superbet, în rețeaua de socializare SuperSocial. Locul în care te împrietenești cu pariori la fel de informați și pasionați ca tine, în care vezi ce pariază ei, le arăți ce joci tu și ai mereu cu cine să te bucuri atunci când prinzi SuperBilete!
#PARIEMPEBINE #ÎMPREUNĂSUNTEMSUPER
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News