"Afara toata lumea!" Moment unic la o echipa din Romania! Jucatorii i-au dat afara din peluza pe ultrasi. Ce a urmat e senzational
Fotbalul lor vine din povestile cu baroni, regi, printi si printese. Atunci au invatat sa tina cu echipa asta.
ITA. "Cum sa-i spunem echipei asteia?", a intrebat zambind patronul Francisc von Neuman la finalul unei sedinte de intreprindere. Inginerii din textile si apropiatii sefului au incurajat brainstorming-ul, dar n-au avut alta idee mai buna. Pana la urma s-a ajuns la ITA. 'Ca firma. Nu ne numim noi asa?'. Explicatia a sunat logic, asa ca ITA a devenit mai mult decat o companie textila de lux. Acum, era echipa de fotbal pe care abia asteptau sa o iubeasca mii de oameni.
Banii nu erau o problema. O parte din profiturile uriase pe care firma le aducea trebuia trimisa inapoi in comunitate. Conform cifrelor oficiale, ITA a facut in 1938 un profit de peste 7 milioane de lei, in conditiile in care moneda nationala traia in conditii de egalitate cu francul francez. Intreprinderea atragea comenzi din toata Europa, producea catifea reiata si prosoape din frotir, iar materialul pentru lenjerii de pat primea like-uri din toata lumea.
Gata cu partea plictisitoare! Gata si pentru baronul Francisc von Neuman, nebun dupa fotbal, mare fan Arsenal. Atat de mare fan Arsenal, incat a construit un stadion-copie dupa Highbury si a vrut ca echipa lui sa distreze in aceleasi culori: alb-rosu.
Von Neuman a dat puterea viitorilor suporteri. "Avea atat de mult bun-simt, incat n-a vrut sa spuna el in ce culori trebuie sa se imbrace ITA. Lumea alesese alb-verde, insa cineva si-a dat seama ca verdele ar putea aduce aminte de nazisti si ca e mai bine de evitat. Asa s-a ajuns la alb-rosu", isi aminteste profesorul Dionisie Piros. Nu-i placeau echipele din Arad. Niciuna nu era 'Arsenal'. Transformase fabrica intr-una dintre cele mai tari din Europa, voia si un club pe care specialistii adusi din Germania, Austria, Cehoslovacia sau Elvetia s-o creada a lor. Voia o echipa care sa nu semene cu nimic. Cu nimic in afara de Arsenal. Si i-a iesit perfect.
Viitorii fani au facut echipa. Cartierele construite de Neuman pentru oamenii lui au inceput sa se umple. Echipa era a lor si respira viata. La fel ca ei, in cel mai occidental stil posibil.
Visul unui suporter s-a transformat in cea mai frumoasa realitate. Comunismul a pus pe 'Pauza' totul. Von Neuman a fost arestat, averea i-a fost confiscata, iar dupa eliberare a trebuit sa plece din tara. Si sa renunte complet la echipa lui.
Trecuta prin transformari totale de identitate odata cu timpul, UTA de astazi ofera inca momente care l-ar face mandru pe Neuman de oamenii lui. Sfarsit in frig de 2013. UTA se chinuie sa existe in liga a 2-a. Pentru jucatorii de azi, ITA e doar o poveste. Povestea care ii face sa ramana alaturi de visul celui care a creat clubul.
Fotbalistii sunt neplatiti de luni bune. Flamanzi, saraci. Cartierul ridicat de baron pentru muncitori si uzina au fost inlocuite cu alte constructii. Toate cu termopane.
Jucatorii stiu ca joaca pentru Arsenal de Romania. Si pentru oamenii din peluza, singurii care au tupeul sa scoata viitor din ceea ce a ajuns echipa lor. Printre ei, pusti de scoala care nu-si mai ascund pachetele de tigari in fata parintilor. Pentru ca nu le mai au. Si banii lor de buzunar se duc la UTA.
Noiembrie. La finalul unei saptamani in care au mancat la cantina din banii ultrasilor, fotbalistii simt ca trebuie sa dea ceva inapoi. Nu pot sa o bata pe FC Bihor (0-0), in micul Highbury, dar revansa vine dupa meci. Jucatorii urca in tribuna, ii trimit pe suporteri in fata lor si incep sa cante pentru a le multumi.
Baronul Von Neuman are toate motivele din lume sa fie mandru de micul Arsenal.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News