BREAKING NEWS! Veste trista in sportul romanesc! Iolanda Balas, dubla campioana olimpica la atletism, a murit la 79 de ani
Doliu in lumea sportului din Romania!
Ilie Nastase: "O cunosteam de cand aveam 5 ani"
"Aveam 5 ani cand am cunoscut-o. Eu jucam tenis la Programul, iar pe ea o vedeam cum se antrena. Eram fastinat cum reusea sa ajunga la o asemenea inaltime prin forfecarea picioarelor. Ce tehnica avea! Ioli s-a nascut o doamna! A fost o adevarata doamna, a facut pista pe Tineretului, tribuna, a facut multe. Toti acesti oameni care ne conduc ar trebui sa ia exemplu de la personalitatea Iolandei. Am fost colegi toata viata la Steaua si avea o vorba buna pentru fiecare", a spus si Ilie Nastase pentru Prosport.
Elisabeta Lipa: "Mi-e inima grea"
"Imi este inima grea de vestea pe care am aflat-o. S-a stins din vaita marea campioana! Am pierdut un simbol al sportului romanesc si al intregii Romanii, un om extraordinar, de o caldura si o bunatate impresionante. Dumnezeu sa o odihneasca", a spus si Elisabeta Lipa.
UPDATE | Gabriela Szabo, indurerata de aflarea vestii.
"Este o zi trista pentru mine, doamna Ioli a fost mentorul meu", a spus Gabriela Szabo la aflarea vestii ca Iolanda Balas-Soter a incetat din viata.
"Daca am ajuns sa lucrez in atletism si in sportul romanesc i s-a datorat doameni Ioli. A fost un om extrem de elegant si echilibrat. A fost o excelenta a sportului romanesc. A fost omul care a adus echilibru in sportul romanesc. Din pacate, oamenii buni din sportul romanesc se duc usor, usor. Asta este cel mai trist lucru. Si raman cei care nu au atins excelenta", a mai spus fosta mare atleta.
"E o zi trista pentru mine si ma uit ca si cerul o plange pe doamna Ioli. Imi pare rau, pentru ca in ultima vreme nimeni nu s-a mai interesat de ea, nimeni nu i-a mai deschis usa, sa o intrebe daca mai are nevoie de ceva. Ultima data cand i-am deschis usa sa-i dau un cadou de ziua ei a izbucnit in plans, pentru ca nu se astepta. Ea nu mai astepta nimic de la nimeni. A murit un om mare, un om care a facut sacrificii pentru sportul romanesc, o mare doamna", a mai spus Gabriela Szabo, care a fost si Ministru al Tineretului si Sportului.
Iolanda Balas, dubla campioana olimpica la atletism, in 1960 si 1964, si dubla campioana europeana, in 1959 si 1962, a murit la varsta de 79 de ani, dupa o lunga lupta cu boala. Decesul a fost declarat astazi, in jurul orei 15:30.
Iolanda Balas ramane un personaj istoric in lumea atletismului, reusind sa depaseasca recordul mondial la saritura in inaltime de 14 ori, de la 1.75m la 1.91m.
Iolanda Bala-Soter este prima campioana olimpica a atletismului romanesc, singura, de altfel, posesoare a 2 titluri supreme in sportul olimpic numarul 1. Ea a reusit performante fara egal in sportul mondial - 14 recorduri mondiale la saritura in inaltime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioana olimpica, 3 europene (si o medalie de argint), 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice, 19 titluri nationale.
La aceste trofee se adauga cateva rezultate care nu au putut fi egalate de nimeni in istoria sportului, Iolanda Balas-Soter detinand simultan recordurile a 100 de arene in intreaga lume, precum si, la un moment dat, primele 64 de performante ale probei sale: a obtinut cele mai detasate victorii olimpice din istoria probei de saritura in inaltime, 14 cm la Roma si 10 cm la Tokyo fata de rezultatul celei de-a doua clasate. Fosta presedinta a Federatiei romane de atletism si fosta presedinta de onoare, dar si fosta presedinta a Fundatiei Atletismului Romanesc, ea a fost prima atleta din lume care a fost desemnata pentru Hall of Fame, Muzeul gloriilor disciplinei-regina.
Iolanda Balas-Soter s-a nascut la Timisoara, la 12 decembrie 1936. Ea a absolvit Institutul de Educatie Fizica si Sport, specializare atletism (1967). A inceput sa practice atletismul la 12 ani, iar in 1951 a stabilit recordul national la saritura in inaltime (1,48 m).
In 1956 a stabilit primul record mondial din cariera (1,75 m), care va fi urmat de alte 13, in numai cinci ani. Recordul sau din 1961, de 1,91 m, a ramas neegalat timp de zece ani. A cucerit doua titluri de campioana olimpica: Roma (1960, cu 1,85 m) si Tokyo (1964, cu 1,90 m). Timp de zece ani a inregistrat 142 de victorii consecutive, performanta inscrisa in Cartea Recordurilor. La Campionatele Europene de atletism de la Stockholm (19-22 august 1958), Iolanda Balas a castigat prima medalie de aur la saritura in inaltime, aducand primul titlu european in aceasta disciplina sportiva Romaniei. in 1962, la Belgrad, ea a cucerit titlul european, cu 1,83 m.
S-a retras din activitatea competitionala in 1967, din cauza unui traumatism la tendonul lui Ahile al piciorului de bataie. Dupa abandonarea activitatii de performanta a fost antrenoare, profesoara, metodista la Cabinetul metodic si cercetari stiintifice la Clubul Steaua. Din 1988 si pana in 2005 a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism (FRA). in perioada 1998-2002 a ocupat functia de vicepresedinte al Comitetului Olimpic Roman (COR). Este presedinte de onoare al FRA. Stadionul Tineretului din Bucuresti ii poarta numele.
A infiintat, in 1993, Fundatia Atletismului Romanesc, una dintre primele fundatii cu profil de sport, pentru sustinerea atletismului romanesc si a echipei reprezentative a Romaniei. Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind in 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, in 1962, Ordinul Steaua Romaniei, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter (2000). A fost distinsa cu ''Colanul de Aur'', cea mai inalta distinctie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. in luna octombrie 2009, cu prilejul evenimentului intitulat ''Legendele Stelei'' desfasurat la sediul Ministerului Apararii Nationale, Iolanda Balas s-a aflat printre legendele Stelei care au fost premiate. Regele Mihai I i-a conferit la 13 septembrie 2010, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Elisabeta din Bucuresti, decoratia regala "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite. La 27 noiembrie 2012, la implinirea a 100 de ani de existenta Federatia Internationala de Atletism si-a premiat eroii de ieri si de azi. Cu acest prilej a fost inaugurat Hall of Fame-ul atletismului mondial, printre cele 13 legende alese numarandu-se si Iolanda Balas-Soter.
Iolanda Balas a scris lucrari metodice consacrate sportului de inalta performanta, fiind autoare a lucrarii "Studiu si istoric al pregatirii sportivilor de inalta performanta la altitudine"
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News