Vrem o minune olimpica! Istoria participarilor Romaniei la JO de iarna: cum s-au descurcat romanii de-a lungul timpului

Vrem o minune olimpica! Istoria participarilor Romaniei la JO de iarna: cum s-au descurcat romanii de-a lungul timpului Alte sporturi

PyeongChang, 2018.

„Important este sa participi” deviza Jocurilor Olimpice este si deviza delegatiei Romaniei la această editie, unde o clasare in primii 5 ar fi considerata un miracol la oricare dintre sporturile prezente in calendarul Olimpiadei de Iarna care se va desfasura in muntii Taebaek din Coreea de Sud.

Dintre cele 15 discipline la care se va concura, Romania va fi reprezentata la sapte: schi alpin, schi fond, sarituri cu schiurile, biatlon, sanie, bob si skeleton. Astfel, delegatia noastra va avea 28 de sportivi, ultimele calificate sunt fetele de la Bob 2, Andreea Grecu si Maria Constantin, care practica bobul la clubul din Mamaia. Obiectivul romanilor este de cel putin o clasare in top 10. Cele mai mari sperante sunt la sarituri cu schiurile de la Dana Haralambie, schi fond de la Paul Pepene si de la stafeta de schi fond sprint, Paul Pepene si Alin Cioanca.

Cea mai cunoscuta sportiva din lotul pentru Pyeong Chang este Eva Tofalvi. Ea a fost portdrapelul Romaniei la Jocurile Olimpice de iarna, la Vancouver 2010 si Soci 2014. Pentru Eva este a 6-a prezenta la o editie a Jocurilor Olimpice! Cea mai buna performanta a fetei din Miercurea Ciuc a fost clasarea pe 11 la biatlon 15 km in urma cu 20 de ani la Nagano. Tot un biatlonist va fi portdrapelul in Coreea de Sud, debutantul Petrica Ungureanu. In 2015, la Campionatele Mondiale de la Cheile Gradistei, Ungureanu a cucerit medalia de aur la biatlon role in proba de urmarire, in concursul rezervat juniorilor, si medalia de argint la sprint.

Lotul Romaniei pentru PyeongChang 2018:

Schi alpin: Alexandru Barbu (slalom si slalom urias masculin), Ania Monica Caill (slalom urias, Super G, coborare feminin);
Schi fond: Alin Cioanca, Paul Pepene, Timea Lörincz;
Sarituri cu schiurile: Dana Vasilica Haralambie;
Biatlon: Cornel Puchianu, Remus Faur, George Buta, Gheorghe Pop, Petrica Ungureanu; Eva Tofalvi;
Patinaj viteza: Alexandra Ianculescu
Sanie: Raluca Stramaturaru (simpu feminin), Valentin Cretu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Stefan Musei (dublu masculin);
Bob: Mihai Tentea si Ciprian Daroczi (bob 2); Dorin Grigore, Florin Craciun, Levente Bartha, Paul Muntean (bob 4), Andreea Grecu si Maria Constantin (bob 2)
Skeleton: Dorin Velicu si Maria Marinela Mazilu.

Romania a obtinut la Jocurile Olimpice de iarna o singura medalie de bronz in istoria participarilor sale, prin echipajul de bob doua persoane format din Ion Panturu si Nicolae Neagoe, la editia din 1968 de la Grenoble (Franta), in rest cele mai bune performante fiind trei clasari pe pozitia a patra.

Romania a participat la 19 din cele 21 de editii ale Jocurilor Olimpice de iarna, absentand de la prima, de la Chamonix (Franta), si de la Squaw Valley (SUA – 1960).

Pana in prezent, 43 de natiuni au castigat cel putin o medalie in cele 21 de editii ale Jocurilor Olimpice de Iarna, Romania clasandu-se pe ultima pozitie in aceasta ierarhie.

Dintr-o tara cu relief muntos in proportie de 35 la suta, sportivii romani au adus, de-a lungul vremii, doar 20 de puncte in clasamentul Jocurilor Olimpice de iarna.

In afara performantei lui Panturu si Neagoe, cele mai bune clasari ale sportivilor romani la Jocurile Olimpice de iarna se leaga tot de echipe: cea de sanie două persoane, formata din Ion Apostol si Liviu Cepoi, a ocupat locul patru in 1992 la Albertville, in timp ce echipajele de bob patru persoane s-au clasat pe aceeasi pozitie in 1932 (Lake Placid) si 1968 (Grenoble).

Recordul de sportivi romani participanti Olimpiada de iarna este detinut de editia din 1980 a Jocurilor Olimpice de la Lake Placid, cand au concurat 35 de sportivi.

Cele mai bune clasari ale sportivilor romani la Jocurile Olimpice de Iarna sunt urmatoarele:

1928 – locul 7, echipajul de bob, 5 persoane;

1932 – locul 4, echipajul de bob, doua persoane, format din Alexandru Papana si Dumitru Hubert;

1936 – locul 13, la patinaj artistic, in proba de perechi;

1948 – locul 38, Dumitru Sulica, slalom;

1952 – locul 10 la schi, stafeta 4 x 10 km masculin;

1956 – locul 14, echipajele de bob doua si 4 persoane;

1964 – locul 5, Gheorghe Vilmos, in proba de biathlon, 20 km;

1968 – locul 3, echipajul de bob doua persoane, format din Ion Panturu si Nicolae Neagoe;

1972 – locul 5, echipajul de bob doua persoane, format din Ion Panturu si Ion Zangor;

1976 – locul 7, echipa de hochei pe gheata;

1980 – locul 7, echipa de hochei pe gheata;

1984 – locul 7, echipajul de bob 4 persoane;

1988 – locul 12, echipa feminina a Romaniei, Cross-Country 4×5 km;

1992 – locul 4, echipajul de sanie doua persoane, format din Ion Apostol si Liviu Cepoi;

1994 – locul 6, echipajul de sanie doua persoane, format din Ion Apostol si Liviu Cepoi;

1998 – locul 11, Eva Tofalvi, biatlon;

2002 – locul 15, sanie doua persoane (masculin), bob doua persoane (feminin);

2006 – locul 14, Gheorghe Chiper la patinaj artistic si echipa feminina de biatlon;

2010 – locul 10, echipa feminina de biatlon.

2014 – locul 17, echipa feminina de bob
 

Ion Alexandru

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!