Cea mai NEAGRA zi din istoria lui Man. United! Au trecut 57 de ani de la DEZASTRUL din Munchen! Povestea unei tragedii imense

Cea mai NEAGRA zi din istoria lui Man. United! Au trecut 57 de ani de la DEZASTRUL din Munchen! Povestea unei tragedii imense Anglia

Astazi se implinesc 57 de ani de la cea mai neagra zi din istoria lui Manchester United - dezastrul aviatic de la Munchen. 

"N-o sa uitam niciodata", scrie Manchester United pe site-ul oficial. Pe 6 februarie 1958, 23 de oameni, din care opt jucatori si trei membri ai staff-ului, au murit in accidentul aviatic de la Munchen. Delegatia lui United revenea din Serbia, de la un meci cu Steaua Rosie Belgrad si a oprit sa alimenteze la Munchen. Pe o vreme teribila, pilotii au avut doua incercari nereusite de a decola, iar la a treia avionul s-a prabusit.

Tragedia de la Munchen are un rol important in istoria lui Manchester United. Dupa ce si-a revenit din socul dezastrului, Sir Matt Busby construia o noua echipa mare, iar dupa 10 ani castiga Cupa Campionilor cu Manchester United!

  • Cea Mai Neagra Zi Din Istoria Lui Man United Au Trecut 57 De Ani De La Dezastrul Din Munchen Povestea

Puteti citi mai jos povestea integrala a dezastrului de la Munchen, scrisa de Sebastian Ujica.


Nu toate povestile au un final fericit oricat de frumoase ar fi. Iar aceasta este probabil cea mai trista dintre toate ce exista in fotbal. O echipa construita de la 0 care parea capabila sa domine fotbalul ani buni! Totul a fost insa distrus de o tragedie.

Pe Old Trafford exista o zona dedicata cele mai grave tragedii din istoria clubului. Pentru Man United, este Munich 1958. Atunci, marea echipa construita de Matt Busby (un antrenor cel putin la fel de mare precum Alex Ferguson) a pierdut 8 jucatori care au murit in dezastrul aviatic. Sa o luam cu inceputul.
 

Echipa creata de Matt Busby


Totul a inceput in octombrie 1945. Atunci, a fost numit antrenor Matt Busby - culmea un om care a facut istorie ca jucator la cele mai mari rivale ale lui Man United, Man City si Liverpool! Busby putea insa sa nu ajunga pe banca lui United - dupa al doilea Razboi Mondial, i-a oferita sansa de a fi antrenor secund la Liverpool dar acestia nu i-au oferit controlul pe care si-l dorea asupra echipei. Asa ca a mers la Manchester United, echipa ramasa fara antrenor.

Matt Busby a primit tot ce si-a dorit, adica un control absolut asupra selectiei, transferurilor si antrenamentelor. Daca inainte de razboi United termina pe locul 14 in prima divizie, cu Busby a obtinut locul secund in 3 randuri - in 1947, 1948 si 1949. In 1948 a reusit sa castige Cupa Angliei iar in 1952 a venit marea victorie - primul titlu pentru Manchester United dupa 41 de ani! "Diavolii" mai castigasera doar de 2 ori acel trofeu pana atunci.
Au mai urma 2 titluri in 1956 si 1957 si sansa uriasa de a juca in o competitie europeana! In 1957, United a devenit primul club englez ce a primit aceasta sansa in ciuda opozitie federatiei engleze care ii refuzase aceasta onoare cu doar un an inainte lui Chelsea.

United a avut un parcurs de exceptie, eliminand Anderlecht, Borussia Dortmund si Athletic Bilbao inainte sa fie scosi in semifinale de catre Real Madrid. Contra belgienilor, elevii lui Matt Busby au fost extraordinari - au castigat cu 10-0, scor care este si astazi cel mai mare din istoria lui United in competitiile europene.


Echipa construita de Matt Busby a avut o politica de succes si parea sa fie destinata sa domine fotbalul multi ani. Media de varsta cu care a fost obtinut titlul din 1956 era de doar 22 de ani si ramane cea mai scazuta medie de varsta pentru o echipa engleza ce a castigat titlul. Isi merita supranumele de Busby Babes si nu parea ca va reusi cineva sa opreasca acea echipa.
 

Dezastrul aerian de la Munchen


Tanara echipa a lui United se pregatea sa revina in februarie 1958 dinspre Belgrad unde au jucat un meci impotriva lui Steaua Rosie in Cupa Campionilor Europeni. Cu doar 5 zile inainte de dezastrul de la Munchen, United a jucat pe Highbury impotriva lui Arsenal si i-a incantat pe fani cu stilul ofensiv - meciul a fost superb, s-au inscris 9 goluri, 5 dintre ele fiind reusite de baietii lui Busby. United castigase acasa 2-1 cu Steaua Rosie asa ca egalul din Yugoslavia, 3-3, insemna calificarea lui Man United in semifinalele competitiei.

Pe 6 februarie, avionul a parasit Belgradul si a oprit la Munchen pentru realimentare. Decolarea a fost apoi amanata in 2 randuri, a treia oara a fost cu ghinion pentru cei aflati la bord. Avionul a decolat insa a cazut neasteptat de la mica distanta, a parasit pista si a intr-o casa. Aripa din stanga si coada au fost distruse. Varianta oficiala este insa ca avionul nu s-a desprins de la sol si pilotul a pierdut controlul din cauza ghetii de pe pista.

Sapte jucatori ai lui Manchester United au murit pe loc - Roger Byrne (28 de ani), Eddie Colman (21), Mark Jones (24), Billy Whelan (22), Tommy Taylor (26), David Pegg (22) si Geoff Bent (25) au murit pe loc. Duncan Edwards (21) a decedat 15 zile mai tarziu iar Matt Busby si Johnny Berry au fost raniti serios. Berry si Jackie Blanchflower au supravietuit insa nu au mai putut juca dupa aceea. In total, 23 de oameni si-au pierdut viata in acest accident.

Matt Busby a petrecut 2 luni in spital pentru a se recupera dupa accident - initial, sansele lui de a supravietui era de 50-50. Asistentul sau, Jimmy Murphy, a preluat echipa in acea perioada. El nu fusese cu echipa in Yugoslavia fiind in paralel selectionerul Tarii Galilor. Dupa acel dezastru, United nu si-a revenit in campionat - a castigat doar un meci din ultimele 14 si a terminat pe locul 9.

Acelei tragedii i-a supravietuit Sir Bobby Charlton - avea doar 21 de ani si abia incepuse sa joace la United. Bobby Charlton nu trebuia insa sa supravietuiasca - el si cu Dennis Viollet au facut schimb de locuri cu Tommy Taylor si David Pegg, cei care au dorit sa stea in spatele avionului, considerand ca sunt mai in siguranta.

Acea tragedie a avut insa si un erou. Portarul lui United, Harry Gregg, a reusit cumva sa iasa din avion nevatamat si a inceput o misiune de salvare a colegilor pana cand veneau ajutoarele. El i-a gasit pe Charlton si Viollet si i-a scos din avion temandu-se ca acesta va exploda. Apoi s-a intors si i-a ajutat pe Matt Busby si Blanchflower.

E o poveste care nu are cum sa nu te intristeze indiferent de echipa pe care o sustii. Matt Busby a mai ramas la Man United pana in 1969, reusind sa castige alte 2 titluri, o Cupa a Angliei, 2 Supercupe si Cupa Campionilor Europeni in 1968. Cine stie insa cate ar fi realizat daca tragedia de la Munchen nu avea loc.

Manchester United are o intreaga zona pe Old Trafford dedicata acelei echipe. Inclusiv un tunel care a fost rebotezat in 2008 - "The Munchen Tunnel". Acolo afli povestea acelei echipe si o coincidenta infioratoare. E vorba de poza de mai jos facuta la inceputul sezonului. Jucatorii cu rosu sunt cei care si-au pierdut viata in acea zi blestemata. Toti stateau pe aceeasi parte in poza de grup. Batranelul simpatic ce ne-a condus pe parcursul turului a recunoscut ca este o coincidenta ce nu a putut fi explicata.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!