ANALIZA | Al cui e fotbalul? Cele mai iubite echipe ale lumii, jucariile unor miliardari! Modelul care face Germania UNICA:
►Unul dintre cele mai cosmopolite campionate in ceea ce priveste multitudinea de fotbalisti proveniti de pe toate continentele lumii, Premier League este la fel de pestrit si cand vine vorba de investitorii care baga milioane in cluburi
►6 cluburi din Premier League, unul dintre ele cumparat chiar azi, sunt detinute de americani, in timp ce altele au patroni rusi si arabi
Cel mai bogat campionat al lumii, cu poate cele mai multe vedete "pe metru patrat", Premier League este, insa, si campionatul cu cele mai multe investitii externe.
Fotbalul englez a inregistrat in acest an tranzactii de peste 1 miliard de euro, cele mai multe dintre acestea fiind insa "operele" miliardarilor americani, rusi si arabi care detin cele mai importante cluburi din Insula - Manchester United, Manchester City, Chelsea sau Arsenal.
Campionat detinut in mare parte de afaceristi straini, spre deosebire de alte ligi importante ale Europei, precum Bundesliga (vezi studiul de mai jos), Premier League s-a "imbogatit" astazi cu inca un miliardar cunoscut peste ocean.
Ultima "norocoasa" - Crystal Palace. Clubul londonez va fi preluat de Josh Harris, un miliardar american care detine si unele dintre cele mai cunoscute francize din NBA si NHL, New Jersey Devils si Philadelphia 76ers.
Cotidianul britanic The Guardian noteaza ca Josh Harris si actuala conducere a celor de la Palace s-au inteles pentru o tranzactie ce se va cifra la "modica suma" de 70 de milioane de lire, o suma considerata nu tocmai mare pentru un club care evolueaza in cel mai puternic si mediatizat campionat al lumii.
Detinator al francizelor Philadelphia 76ers si New Jersey Devils, pe care le-a achizitionat in 2011 si 2013, Josh Harris s-a aratat dornic sa patrunda in fotbalul european de mai multa vreme, dandu-le mai intai tarcoale celor de la Aston Villa. Suma de 200 de milioane ceruta de Randy Lerner (si el tot un investitor american) l-a facut pe acesta sa se mai gandeasca.
Harris nu a renuntat, insa, niciun moment la idee, iar acum este la doar o semnatura distanta de preluarea lui Crystal Palace, club aflat in acest moment pe locul 16 al clasamentului.
Interesant este insa si faptul ca cei de la Crystal Palace au terminat sezonul trecut pe locul 11, obtinand un "premiu" de 74 de milioane de lire din drepturile de televizare, adica doar cu mai mult decat Josh Harris va achita acum.
Pe langa Manchester United, Liverpool, Arsenal, Aston Villa si Sunderland, toate detinute de americani, si Tottenham putea ajunge pe mana unor afaceristi de peste ocean.
Tottenham, clubul lui Vlad Chiriches, patronat de miliardarul Joe Lewis, a fost dorit in ultimele luni de un fond de investitii din America.
Devenit "seful" celor de la Spurs in 2001, cand ENIC International Ltd a preluat pachetul majoritar, Joe Lewis a investit 22 de milioane de lire sterline in primul sezon, pentru ca in anii ce au urmat sa duca clubul la un cu totul alt nivel. In vara lui 2013, acesta a "pus pe masa" 130 de milioane doar pentru achizitii.
Acum doua luni, Cain Hoy, un consortiu american, a pus pe masa o oferta de aproximativ un miliard de euro, insa termenul limita pentru acordarea raspunsului - 10 octombrie - a trecut, afacerea nemaifiind de actualitate.
Iminenta preluare a lui Crystal Palace de americanul Josh Harris a evidentiat insa un alt lucru extrem de interesant in ceea ce priveste campionatul englez.
Intrarea celor de la Palace sub influenta americanilor diminuat si mai mult lista patronilor de nationalitate engleza. In acest moment, din cele 20 de cluburi din Premier League, doar 6 mai sunt detinute doar de investitori de nationalitate engleza, restul fiind detinute partial sau in totalitate de americani, rusi, iranieni, egipteni, thailandezi, arabi, malaesieni, indieni si chiar islandezi.
Astfel, Burnley, Everton, Newcastle, Stoke City, Tottenham si West Bromwich au ramas ultimele bastioane 100% englezesti, restul echipelor fiind sub influenta unor miliardari mai mult sau mai putin cunoscuti - Roman Abramovich (Chelsea), Familia Glazer (Manchester United), John Henry (Liverpool), Mansour bin Zayed Al Nahyan (Manchester City), Familia Allam (Hull) sau Vichai Srivaddhanaprabha (Leicester). De asemenea, fostul proprietar al combinatului de la Galati, Lakshmi Mittal, detine 33% din actiunile clubului QPR.
FOTO: Roman Abramovich, Mansour bin Zayed, Malcom Glazer si John Henry,
patronii lui Chelsea, City, United si Liverpool
Daca Premier League a ajuns aproape in totalitate pe mainile strainilor, liga a doua pare sa aiba si ea aceeasi soarta.
Cluburile din Championship prezinta si ele un interes extrem de mare pentru unii dintre marii milionari ai lumii, iar chinezii, americanii, indienii, arabii si chiar unii investitori croati sau italieni au patruns in fotbalul britanic.
Nume mari precum Nottingham Forest, Leeds sau Fulham, echipe care au scris istorie in fotbalul englez, au ajuns sub patronatul unor straini. De asemenea, Birmingham City, Blackburn, Cardiff sau Reading, echipe care au jucat in Premier League in ultimul deceniu, au si ele patroni straini.
In Championship investesc miliardari ca Shahid Khan (Fulham), cel care a preluat clubul de la Mohamed Al-Fayed, Massimo Cellino (Leeds) sau Giampaolo Pozzo (Watford).
FOTO: Vincent Tan, patronul miliardar al lui Cardiff, unul dintre
cei mai controversati oameni de afaceri care au investit in fotbalul englez
In timp ce englezii isi vand cluburile fara sa stea pe ganduri, un fenomen interesant are loc in Germania, tara care performeaza constant la toate nivelurile.
Detinatoarea titlului mondial, tara care a dat penultima castigatoare a Ligii Campionilor (Bayern), dar si o finalista in acelasi an (Borussia Dortmund), Germania se poate lauda ca este exact opusul modelului britanic.
Fotbalul german a renascut in ultimii ani, dupa o perioada in care a stat in umbra englezilor, a italienilor si a spaniolilor, iar acum propune nu doar o nationala extrem de puternica, dar si o generatie de fotbalisti la fel de talentata. Tot Bundesliga este campionatul cu cea mai mare asistenta pe stadioane, dar si cu cele mai mici preturi de intrare la meciuri.
Spre deosebire de fenomenul care are loc in Anglia, nemtii au reusit sa atinga aceasta performanta cu fonduri care vin in mare parte din tara lor. Desi nemtii se bazeaza si ei pe sponsorizari venite din partea unor companii mamut, cluburile din Bundesliga sunt detinute exclusiv de investitori sau de grupuri de investitori germani.
Cluburile din Germania au datorii ce tind spre zero, spre deosebire de Real, Manchester United sau Barcelona, si se bazeaza pe autofinantare.
Mai mult, cluburile sunt, din punct de vedere legal, asociatii care isi aleg in mod democratic presedintele, acesta fiind insa doar un reprezentant al investitorilor, investitori care pot fi chiar fanii.
Cele mai multe formatii din Bundesliga, intre care si Bayern Munchen sau Borussia Dortmund, sunt listate la bursa, iar majoritatea actiunilor sunt detinute de grupuri de investitori si de suporteri.
Unul dintre cele mai relevante exemple este si cel al celei mai bgoate echipe din Germania - Bayern Munchen. 82% din actiunile clubului sunt detinute de FC Bayern Munchen AG, din care fac parte afaceristi si suporteri, iar restul de procente sunt impartite intre Audi si Adidas.
Alti parteneri sunt, insa doar in calitate de sponsori, sunt Deutsche Telekom, HypoVereinsbank, Lufthansa, Samsung, DHL, Coca-Cola, Siemens sau Hublot.
In timp ce englezii isi vand echipele strainilor, iar nemtii se incapataneaza sa mearga pe modelul lor, in Romania tot mai multe echipe tind sa devina ale...statului. Folosite pe post de instrumente electorale, cluburile de fotbal stau la mana unor baroni, primari si politicieni. Asta este insa un cu totul alt subiect...
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News