Premier League, sume RECORD din inima MAFIEI pariurilor! 300 de milioane de dolari vin de unde nu se astepta nimeni! De ce se TEM englezii:
Premier League este cel mai urmarit campionat de fotbal al Planetei. Sumele pentru drepturile de televizare sunt de-a dreptul astronomice.
Anglia detine suprematia in topul celor mai urmarite campionate de fotbal din lume. Ultima licitatie pentru drepturile TV ale Premier League a iesit perfect pentru englezi, care au reusit sa atraga peste 3 miliarde de dolari pentru drepturile de difuzare ale partidelor din prima liga in afara spatiului Marii Britanii.
Interesant este faptul ca asiaticii s-au indragostit subit de Rooney, Gerrard sau Balotelli. Cele mai impresionante cresteri fata de ultima licitatie s-au inregistrat in Thailanda, Cambodgia si Laos, care au platit, cumulat, 300 de milioane de dolari pentru a transmite partidele din Premier League in perioada 2013-2016. In 2009, la ultima negociere, cele trei state virasera "doar" 45 de milioane de dolari.
Interes la fel de mare pentru partidele din Anglia este si in Singapore sau Hong Kong, care platesc impreuna aproape 600 de milioane de dolari pentru drepturile TV.
Iata mai jos sumele castigate de FA la licitatia pentru drepturile TV ale Premier League:
Englezii se tem de faptul ca interesul pentru Premier League a "explodat" chiar in inima mafiei pariurilor - Singapore, Hong Kong, Thailanda - iar acest lucru ar putea afecta in viitorul apropiat fotbalul din Anglia.
Nici pe termen lung englezii nu sunt mai optimisti. Insa dintr-un cu totul alt motiv.
ENGLEZII VORBESC DEJA DE UN "VIRUS" STRAIN
Investitiile masive din ultimii ani, aparitiile excentrice la nivel de conduceri, cu magnati rusi si seici miliardari in prim plan, au facut din Premier League cel mai urmarit campionat de fotbal al Planetei. Sumele de mai sus, din drepturile TV, vorbesc de la sine.
Asta la nivel de cluburi, pentru ca nationala nu a mai obtinut nicio performanta notabila in ultimii 20 de ani. Acesta este de fapt subiectul unui articol publicat zilele trecute in The Independent, in care englezii se intreaba cum s-a ajuns la un astfel de paradox.
Raspunsul nu e greu de intuit. Etapa trecuta, in Premier League au evoluat in total 272 de jucatori, insa doar 85 dintre ei de nationalitate engleza, adica 31%. Iar daca ne raportam doar la titulari, adica la jucatorii care ar putea sa intre in atentia selectionerului echipei nationale, situatia este si mai alarmanta.
Doar 62 de englezi au facut parte din echipele de start ale celor 10 partide din Premier League, ceea ce reprezinta un procent ingrijorator de 28%, cu 10% mai putin decat media sezonului 2006-2007.
West Ham a avut cei mai multi jucatori englezi in echipa (7), in timp ce Wigan nu a trimis in teren decat unul singur, pe Ben Watson.
Jurnalistii englezi atrag atentia ca deja se poate vorbi despre un fenomen alarmant, un "virus" in fotbalul din prima liga, care nu are sanse prea mari de insanatosire.
In lipsa unor legi clare, finantatorii marilor puteri din Premier League nu au niciun interes sa investeasca in cresterea unor tineri jucatori englezi, ci sa transfere fotbalisti care au confirmat deja la alte echipe. Anglia este destinatia ideala pentru orice jucator, in conditiile in care acest campionat ofera cea mai crescuta medie a salariilor din fotbal.
Interventia Federatiei in aceasta problema, prin impunerea unor reguli care sa limiteze numarul strainilor, ar insemna automat ca fotbalul din Premier League sa intre, pe termen scurt, pe o panta descendenta. Dar timpul este o problema importanta pentru seicii si magnatii rusi, care, nu intamplator, prefera ceasurile de aur ca sa il masoare :)
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News