Nu alearga, ZBOARA! Cum reuseste Bolt sa fie cel mai rapid om din lume! Oamenii de stiinta l-au studiat pe jamaican
Usain Bolt isi mentine dominatia din sprint, cu medalii de aur la 100m si 200m de la Campionatele Mondiale de la Beijing.
Toata lumea se intreaba acum care este secretul lui Bolt, care a castigat orice cursa la care a participat de la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 si pana azi, indiferent ca au fost Campionate Mondiale sau Jocuri Olimpice. Pe una singura a ratat-o, cand a furat startul si a fost descalificat. Dar jamaicanul care detine recordul mondial de viteza ramane de neinvins si la 29 de ani.
Bolt are un fizic atipic pentru un sprinter, are 1.96m si 94 de kilograme, dar se pare ca tocmai asta il ajuta sa isi spulbere orice adversar.
Oamenii normali incearca sa isi miste picioarele cat mai rapid atunci cand alearga, iar Bolt pare exceptional de bun la treaba asta. Dar expertii sustin ca nu este deloc asa. Ba chiar au aflat ca Bolt isi misca picioarele la fel de rapid ca oricare alt om din lume atunci cand alearga, diferenta fiind facuta de forta cu care jamaicanul impinge in pamant atunci cand paseste. El impinge mai tare si pluteste mai mult in aer decat adversarii sai, un fel de zbor cu care castiga usor teren.
"Sprinterii de elita nu isi misca picioarele mai rapid decat alergatorii amatori", spune Dr. Sam Allen de la Universitatea Loughborough.
Studiile arata ca un alergator amator are nevoie intre 50 si 55 de pasi pentru a parcurge 100 de metri, in timp ce un sprinter de elita are nevoie de 45 de pasi pentru a completa o asemenea cursa.
"Sprinterii genereaza mult mai multa putere, au fibre musculare mult mai rapide care ii mentin mai putin timp pe pamant si le permite sa inainteze mai rapid", mai spune Allen.
Contactul cu pamantul este cel care face diferenta intre oamenii obisnuiti si sprinterii de elita, dar si intre sprinterii de elita si Usain Bolt. Potrivit studiilor, un atlet profesionist petrece 0,8 secunde pe pamant atunci cand alerga, in timp ce un amator petrece 1,2 secunde. Un atlet petrece 60% din timpul algerarii in aer, in timp ce un amator isi petrece 50% din timp pe pamant.
"Bolt este un mutant genetic pentru ca la intaltimea sa de 1,96m nu ar trebui sa poata sa accelereze atat de rapid cu picioarele sale lungi. la inceputul cursei trebuie sa faci pasi scurti ca sa accelerezi, iar fiindca el este inalt nu poate sa faca treaba asta. Dar atunci cand atinge viteza de top are un avantaj masiv in fata adversarilor pentru ca trebuie sa faca mai putini pasi!", a declarat Craig Pickering, fost sprinter britanic.
Bolt parcurge aproximativ 41 de pasi intr-o cursa de 100 de metri in timp ce adversarii sai au nevoie de 3 sau 4 mai multi pasi ca sa parcurga toata distanta.
Asa ceva se poate invata mai greu la antrenamente, desi prin antrenament se pot obtine progrese importante. "Cei mai buni sprinteri beneficiaza tot timpul de calitatile lor naturale", mai spune Pickering.
Bolt a cucerit trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de la Beijing, la 100m, 200m si stafeta 4x100.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News