VIDEO EXCLUSIV O fată cu care România se mândrește. Mădălina Florea: "Am reușit să uimesc o lume întreagă"

O fată cu care România se mândrește. Mădălina Florea: Am reușit să uimesc o lume întreagă Atletism

Povestea unei sportive cu care România se mândrește.

O fată cu care România se mândrește

Mădălina Florea (CSM Sighișoara) s-a impus şi în cea de-a doua cursă din finala Golden Trail Series, cursa de 27 km, cu 1.400 de metri diferenţă de nivel. Cu acest succes de la Sportono (Italia) atleta specializată în alergare montană a urcat pe locul 3 la general, încheind sezonul în spatele lui Sophia Laukli (SUA) și Judith Wyder (Elveția).

Mădălina Florea: "Româncuța a cucerit lumea!"

"Am reușit să uimesc o lume întreagă deoarece româncuța - așa cum spuneau ei -  a cucerit lumea", a declarat pentru Pro TV și Sport.ro atleta în vârstă de 29 de ani. Performanța e cu atât mai mare cu cât sportiva de la CSM Sighișoara a trecut în urmă cu mai mulți ani de un episod care i-a pus cariera în pericol.

  • Madalina Florea 1 5

Fostă specialistă în probe de semifond și fond, Mădălina Florea a fost operată la tendonul ahilian. Medicul Vasile Oșean a reușit să o repună pe frumoasa atletă într-un curs optimist al carierei. Treptat, Mădălina s-a orientat către alergare montană, o probă de anduranță, unde nu contează doar pregătirea fizică, ci și cea mentală, așa cum povestea sportiva anul trecut, la emisiunea Poveștile Sport.ro, difuzată de VOYO și Sport.ro. 

"Chiar să o ajung să alerg eu pe munte? - întrebam eu. Deși mă împiedic și pe drum drept - iar acum escaladez fiecare munte. La cât am alergat, pot spune că o dată am făcut înconjurul lumii la câți kilometri am parcurs", a mai spus Florea pentru Pro TV și Sport.ro.

Ce este alergarea montană

Alergarea montană este o disciplină sportivă care se desfășoară în principal pe teren accidentat, pe teren montan, dar dacă există o diferență semnificativă de altitudine pe traseu, este posibil să se utilizeze drumuri pavate. 

Este o formă de Trail Running dacă se desfășoară pe suprafețe nepavate. Alergarea pe munte este o combinație de alergare, jogging și mers pe jos, în funcție de cât de abrupt este traseul. Este recunoscută de Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism și este guvernată de World Mountain Running Association care organizează campionate mondiale din 1985. 

Mădălina Florea - recorduri personale

* 5.000 m 15:38,45 12 iulie 2015 (Tallin)

* 10.000 m 32:55,08 10 iulie 2015 (Tallin)

* 10 km         33:28         28 decembrie 2014 (Houilles)

* Semimaraton 1h11:56         10 iulie 2016 (Amsterdam)

* Maraton 2h44:29         23 februarie 2020 (Sevilla)

VEZI ȘI: Mădălina Florea, la emisiunea Poveștile Sport.ro 

"În viața oricărui sportiv apar și accidente, nu suntem roboți, poate am fi dorit să fim. Trecerea de la alergarea pe pistă la cea montană am făcut-o din cauza accidentării. În 2018, mi-am rupt tendonul ahilean și am căzut pe stadion, nu știam ce se întamplă cu mine.

Eram la Sighișoara, acasă pe stadion, în plin sezon competițional, în antrenament, chiar într-un vârf de formă. 

Pur și simplu am căzut din picioare, simțeam dureri dinainte. Noi, sportivii, vedem medalia, Olimpiada - capătul tunelului - medaliile. Dar din când în când mai apar obstacole cărora nu le dăm atenție, dar ne fac în așa fel încât să devenim mai atenți. Opa, sunt aici - o mică piedică trebuie să-ți punem noi să te facem mai puternic", spunea Mădălina, la Poveștile Sport.ro.

Se putea retrage din sport după o accidentare gravă

În 2015, pe când avea doar 23 de ani, atleta de la CSȘ Sighișoara terminase Campionatul European de seniori de la Amsterdam cu cea mai bună clasare pentru tricolori: locul 7 la semimaraton. Simțea că ceva din ea se rupe când realiza că trebuie să se despartă de probele pe șosea, dar încasa cu demnitate sfaturile medicilor. 

"Nu cunoșteam alergările montane...", continuă Mădălina, la Poveștile Sport.ro.

"Atunci pentru mine mi s-a spus - fără menajamente - că poate fi finalul carierei. Doctorii cu care mă consultam pentru a găsi o metodă cât mai eficientă pentru a-mi trata tendonul ahilean... Singurul care a crezut că pot deveni din nou o sportivă cu rezultate înalte a fost medicul Vasile Oșean - care m-a învățat să am o mentalitate pozitivă. 'Tu vei ajunge la Jocurile Olimpice, tu vei câștiga din nou!'

Indiferent de ce se întâmplă, chiar dacă tu te operezi. Și a fost bine"...

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!