Rusia a devenit „oaia neagră“ a sportului mondial, odată cu declanșarea războiului din Ucraina. Dar până la acest moment din februarie 2022, această țară mai avea o problemă gravă. Vorbim despre cazurile de dopaj, descoperite pe bandă! De aceea, s-a și spus, cu dovezi clare, că în Rusia dopajul e o chestiune susținută de stat.

Din păcate, acum vedem că, în ciuda controalelor tot mai dese la care sunt supuși rușii, în continuare, sunt mulți trișori printre ei. Iar unii sunt depistați, la ani buni după ce au ajuns pe podiumul unor concursuri internaționale. Cazul care o are în prim-plan pe atleta Tatiana Tomaşova ne demonstrează acest lucru.

Tomaşova tocmai a fost deposedată oficial de medalia de argint cucerită în proba de 1.500 m la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra. Potrivit Agerpres, anunțul a fost făcut de Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU).

Tomaşova a primit o suspendare de 10 ani din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în luna septembrie pentru încălcarea regulilor antidoping la Jocuri şi i-a fost retrasă medalia de argint din proba de 1.500 m, adesea descrisă drept ''cea mai murdară'' din istorie.

Rusoaica a devenit a cincea dintre cele 13 sportive din finală care a primit o sancţiune retroactivă pentru o încălcare a regulilor antidoping, a precizat AIU într-un comunicat.

Tomaşova, acum în vârstă de 49 de ani, a terminat pe locul patru în cursa de la Londra şi a primit argintul după ce primele două clasate, turcoaicele Akir Alptekin şi Gamze Bulut, au fost ulterior suspendate pentru dopaj.

TAS a suspendat-o pe Tomaşova pe 3 septembrie şi a ordonat anularea rezultatelor rusoaicei din iunie 2012 până în ianuarie 2015. Ea fost sancţionată după o nouă analiză efectuată la finele anului 2021 asupra a două teste efectuate în afara competiţiei, pe 21 iunie şi 17 iulie 2012, care a scos la iveală prezenţa unor steroizi anabolizanţi.

Tatiana Tomaşova, dublă campioană mondială, împreună cu alte şase sportive ruse, fusese deja condamnată în 2008 la o suspendare de doi ani pentru "înlocuire frauduloasă de urină" şi privată de Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, după ce câştigase argintul la 1.500 m cu patru ani mai devreme, la Atena.

''Ne angajăm să protejăm integritatea atletismului şi, chiar şi atunci când evenimentele au trecut de mult, vom investiga pe deplin potenţialele încălcări'', a declarat preşedintele AIU, David Howman.

Maryam Yusuf Jamal din Bahrain a primit aurul, în timp ce etiopiana Abeba Aregawi şi americanca Shannon Rowbury vor intra în posesia medaliilor de argint, respectiv bronz, decizie care revine Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).