Dispare EuroLeague și apare NBA Europe! Revoluție în baschetul european de top
NBA și FIBA negociează pentru crearea unei competiții europene puternice pe modelul nord-american.
NBA Europe ar fi a șasea competiție importantă la nivel mondial organizată după modelul din America de Nord, după National Basketball Association (NBA), Women’s National Basketball Association (WNBA), NBA G League (G League, fostă National Basketball Development League), NBA 2K League (eSports) și Basketball Africa League (BAL).
Șapte cluburi din EuroLeague sunt de acord cu noua competiție
Mai multe cluburi europene de top sunt nemulțumite de formatul celei mai importante competiții intercluburi europene, dar și modul în care sunt împărțiți banii, așa că sunt dispuse să se alăture noului format. Deși este susținut de Real Madrid, Barcelona, Baskonia și Fenerbahce, lui Jordi Bertomeu, CEO al EuroLeague, i s-a cerut demisia, în caz contrar mai multe cluburi urmând să se retragă din competiție și să revină în cele ale FIBA.
NBA Europe ar urma să aibă sediul central la Londra, iar drepturile de reprezentare să fie cedate pe o perioadă de 10 către International Management Group (IMG) în schimbul a 630 de milioane de euro, iar cluburilor să le fie alocate și 60% din încasările din drepturile de televizare și marketing. Șapte cluburi care participă în EuroLeague și-au dat acordul de a participa la noua competiție, dar trebuie unanimitate pentru dizolvarea actualei întreceri.
Se vrea, în viitor, înființarea unei conferințe europene a NBA
David Stern, fostul președinte al NBA, a propus încă din 2005 înființarea unei noi divizii europene pentru cea mai urmărită competiție baschetbaluistică din lume, după cea de Est și cea de Vest, urmând ca echipele câștigătoare să participe la play-off și cei mai buni sportivi să fie aleși pentru All-Star Game. Așa se poate ajunge ca Real Madrid, Barcelona, Anadolu Efes, ȚSKA Moscova, Olimpia Milano, Fenerbahce, Zalgiris sau Olympiacos să întâlnească pe LA Lakers, Golden State Warriors, Boston Celtics, Chicago Bulls sau San Antonio Spurs.
România are reprezentantă doar în Champions League
Campioana României din sezonul trecut, U BT Cluj-Napoca, evoluează în Champions League, a doua competiție ca importanță după EuroLigă, dar cea mai puternică organizată de FIBA. Clujenii s-au calificat în faza grupelor, după ce au trecut în preliminarii de Salon Vilpas (Finlanda), Peristeri (Grecia) și Fribourg Olympic (Elveția). "Alb-negrii" conduc Grupa G, din care mai fac parte Hapoel Holon (Israel), Happy Casa Brindisi (Italia) și Darușafaka Tekfen (Turcia).
Asesoft Ploiești, campioana României de 11 ori, între 2004 și 2015, considerată cea mai puternică echipă românească de club din ultimii 30 de ani, a câștigat doar EuroCup Challenge (2004-2005) și nu a participat niciodată în EuroLeague. În FIBA European Champions Cup, cum s-a numit EuroLeague între 1958 și 2000, nici măcar Dinamo sau Steaua nu au avut rezultate notabile.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News