Kobe has signed off! Povestea omului care s-a apropiat cel mai mult de Jordan: "Era un mercenar imposibil de antrenat"
Duminica seara, chiar inainte de meciul cu Portland Trail Blazers, Kobe Bryant si-a anuntat retragerea. Dupa 20 de ani la rand petrecuti in tricoul lui Los Angeles Lakers, incununati cu cinci titluri de campion, superstarul si-a dat seama ca este "tradat" de propriul corp
20 de sezoane in NBA. Cinci inele de campion. Si 32683 de puncte marcate. Lista achievement-urilor lui Kobe Bryant in baschet este uriasa. Iar insiruirea lor ar fi, poate, putin cam plictisitoare intr-o perioada festiva. Dar nu, cifrele sau titlurile nu sunt suficiente pentru a exprima cat de important a fost Kobe Bryant pentru NBA si pentru baschetul mondial.
In cei 20 de ani petrecuti la Los Angeles Lakers, Kobe a rescris istoria baschetului, fiind puntea de legatura intre Michael Jordan si LeBron James, fiind omul in jurul caruia s-a nascut una dintre cele mai lungi dinastii din istoria sportului american. Un jucator magnific, talentat, agresiv, controversat, decisiv in momente cruciale pentru Lakers. Dar, pana la urma, un om.
Un om care a simtit ca nu mai poate juca baschet la nivel inalt dupa o serie incredibila de accidentari grave, un blestem care s-a abatut neasteptat chiar in anii in care Kobe spera sa extraga ultimele urme de seva din trunchiul sau. Un paradox, pana la urma, pentru ca a transformat-o pe Lakers intr-o candidata la ultimul loc din Vest, prin prisma contractului-mamut de 25 de milioane de dolari pe an pe care il primea.
"Corpul meu stie ca e timpul sa spun adio"
E la moda sa anunti decizii importante prin scrisori deschise in NBA. A facut-o LeBron James in 2014, cand s-a intors la Cavaliers, iar Kobe a folosit aceeasi metoda duminica, atunci cand pe site-ul pe care jucatorii isi pot expune gandurile, si-a anuntat retragerea. A fost de ajuns sa urmaresti doar primul rand al scrisorii -- “Draga baschetule” -- sa iti dai seama ce urmeaza.
Argumentele erau clare: sezonul lui Bryant era unul dintre cele mai slabe din cariera, cu un procentaj de reusita al aruncarilor de doar 30,5%, iar corpul pur si simplu nu-l mai ajuta pe cvintuplul campion. De prea multe ori in ultimul sezon se folosea expresia “a shell of his own self”, pentru a descrie epuizarea pe care o resimtea un superstar care a dominat autoritar Liga. Iar Kobe stia asta: “Sezonul asta e tot ce mai pot sa dau. Inima mea poate continua, mintea mai poate rezista presiunii. Dar corpul meu stie ca e timpul sa spun adio”.
Norocosul numar 13
Numele sau vine de la celebra vita Kobe, pe care parintii sai au indragit-o la un restaurant din Philadelphia, acolo unde tatal sau juca baschet. Iar intreaga viata a sa se confunda cu baschetul. A inceput sa joace de la 6 ani, atunci cand tatal sau a parasit NBA-ul si a plecat in Italia, dar a revenit in State repede, continuand baschetul in liceu. A fost unul dintre pionierii actualei mode, in care cei mai valorosi jucatori nu mai joaca in colegiu, ci intra direct in draft-ul NBA. Iar la doar 19 ani, Bryant era selectat cu al 13-lea (!) pick in draft-ul din vara lui 1996 de Charlotte Hornets.
- 81 de puncte a marcat Bryant in meciul Los Angeles Lakers - Toronto Raptors, din 22 ianuarie 2006. Este a doua cea mai buna performanta din istorie, dupa cea reusita de Wilt Chamberlain, 100 de puncte, in martie 1962. Kobe a avut 55 de puncte in repriza secunda, in timp ce Raptors a marcat doar 41
Dar cum a ajuns Bryant sa joace 20 de sezoane pentru Lakers? Intr-una dintre cele mai bizare mutari din istoria NBA, Hornets a cedat pick-ul catre echipa californiana. Cu 5 minute inainte de alegerea jucatorului, Lakers a transmis echipei din Charlotte ca-l doreste pe Bryant. Hornets nici nu se gandea la un jucator cu un potential enorm, dar care nu aducea certitudine pe termen scurt. Ghinion imens! „Era un jucator complet, care ne lasa cu gurile cascate. Stiam ca va fi un supertalent”, rememoreaza acum Gregg Downer, fostul sau antrenor din liceu. Un liceu care castiga primul titlu de campioana dupa 50 de ani. MVP? Exact, Kobe!
Thank you for everything, Kobe Bryant
Posted by Bleacher Report on Monday, 30 November 2015
Esecul primului sezon...
Tranzitia a fost, insa, una dificila. Poate si din cauza varstei la care jucatorul a intrat in NBA, 17 ani, dovada si ca parintii sai au trebuit sa cosemneze primul sau contract de jucator, Bryant fiind inca minor. Desi draftul e folosit de multe echipe pentru reconstructie, unele chiar pierzand meciuri intentionat pentru un top-3 pick, Kobe n-a fost titular instantaneu in lineup-ul lui Lakers. A inceput sa joace din ce in ce mai mult, dar finalul primului sezon a fost catastrofal, cu patru aruncari care nu au atins nici macar panoul in prelungirile unui meci decisiv de play-off, contra lui Utah Jazz. Pentru Kobe n-a contat nici macar o secunda!
In scurt timp, a devenit un adevarat lider al vestiarului, transformandu-se in idolul unor superstaruri ale prezentului, precum Paul George sau Kevin Durant. Iar cand Durant, MVP-ul din 2014 si cel mai bun marcator in patru din ultimele sase sezoane, spune ca Bryant a fost „idolul sau”, atunci realizezi cat de mult a influentat Kobe NBA-ul.
... si bounce back-ul imediat
„Urmatorul Michael Jordan? Probabil ca va fi Kobe Bryant, care se apropie cel mai mult de talentul lui Air Jordan”, scria jurnalistul Sam Smith, de la Chicago Tribune, in 1997. Daca finalul sezonului 1996-1997 nu a fost unul fericit pentru Kobe, ascensiunea sa a fost una fulminanta. Brusc, Bryant a devenit cel mai tanar titular in All Star Game din istoria NBA. Iar doi ani mai tarziu, Kobe devenea viitorul francizei din Los Angeles, semnand un contract pe 6 ani in valoare de 70 de milioane de dolari.
Planurile celei mai titrate francize din NBA erau marete. Iar odata cu sosirea lui Phil Jackson, antrenorul care il transformase pe Michael Jordan intr-un superstar, Lakers a devenit cea mai puternica echipa din NBA. Trei titluri consecutive intre 2000 si 2002, un three-peat istoric pentru NBA, o performanta care i-a cimentat statutul de superstar lui Bryant. Comparatiile cu Jordan nu mai pridideau.
Antrenorul Phil Jackson a scris despre Bryant ca era un mercenar si un narcisist. Bryant a contrat, spunand ca nu-l place pe Jackson ca om, dar il adora ca antrenor
"Un mercenar lipsit de scrupule"
Insa in spatele succesului statea si un ego urias. Chiar la instalarea lui Jackson, in 1999, Bryant nu a fost prezent, asa cum e traditia, la conferinta de presa ce a insotit numirea legendarului antrenor, aruncand, insa, un e-mail sec: „In Phil Jackson, Lakers a ales un antrenor-castigator. Este un lucru pe care il sustin”. De aici si pana la un „nu-mi place de Phil ca om , dar il ador ca antrenor”, nu a fost decat un singur pas. Mai ales ca Jackson i-a luat partea lui Shaquille O’Neal in conflictul pe care legendarul pivot l-a avut cu Kobe si, in urma caruia, a parasit-o pe Lakers in 2003.
- 32.683 de puncte a marcat Kobe Bryant in cariera, fiind pe locul 3 in topul celor mai buni marcatori din istorie. Kareem Abdul Jabbar (38.387) si Karl Malone (36.928) sunt peste Kobe, in timp ce Michael Jordan e pe pozitia a patra, cu 32.292 de puncte. Dintre jucatorii activi, in top 10 se mai afla doar Dirk Nowitzki (28.393), in timp ce LeBron James (25.349) e abia pe 18, sub Tim Duncan, Paul Pierce sau Kevin Garnett
Un an mai tarziu, la finele unui sezon in care Jackson a fost concediat de echipa californiana, antrenorul si-a publicat cartea „The Last Season: A Team in Search of Its Soul”. Pasajele legate de Kobe au fost amplu comentate de presa americana: „un narcisist si un mercenar lipsit de scrupule. Le-am cerut sefilor sa il vanda la alta echipa, era de neantrenat”. Tot Jackson l-a criticat dur pentru modul in care Kobe lua jocul pe cont propriu. „Kobe incearca sa joace tot mai mult de unul singur, mai ales cand nu e in forma. Cand aruncarea sa nu isi atinge tinta, el va forta faze la rand pentru a-si intoarce norocul”, a scris Jackson despre jucatorul care a ratat cele mai multe aruncari din istorie, peste 13.000, mai multe decat a incercat legendarul conducator de joc al lui Utah Jazz, John Stockton.
Insa Bryant a stiut intotdeauna sa ierte. „Toti facem greseli, nu voi tine raca intre mine si Phil”, spunea Kobe la reintoarcerea antrenorului cu 11 titluri castigate in NBA. Rezultatul? Alte doua titluri castigate, in 2009 si 2010, tot cu Jackson pe banca. Insa competitivitatea lui Kobe, care i-a creat o reputatie extrem de dura in NBA, a fost si cea care l-a impiedicat pe superstarul lui Lakers sa mai castige un titlu. Motivul? Alti jucatori mari, precum Dwight Howard nu s-au simtit bine alaturi de el sau nu au dorit sa vina la Lakers din cauza presiunii pe care o pune Bryant. „Fiecare jucator reactioneaza diferit. Tendintele de control freak ale lui Kobe iti limiteaza oportunitatile, iar tu poti fi expus pentru faptul ca nu atingi nivelul lui de dorinta, daruire si excelenta”, scria Kevin Ding, de la Bleacher Report, in octombrie 2014.
Caderea unui superstar
Insa odata cu ascensiunea lui LeBron James si anii in care Texasul a dominat Conferinta de Vest, Bryant nu a mai avut niciodata cu adevarat sansa de a cuceri un al saselea inel de campion. Ba mai mult, jocul sau a intrat intr-o spirala negativa, care l-a facut pe jurnalistul Zach Lowe sa exclame in noiembrie ca Bryant e „in acest moment, jucatorul cu cel mai negativ impact asupra echipei sale din NBA”. Si totul din cauza unor accidentari extrem de grave. Renumit pentru calitatea de a fi jucat cu dureri inimaginabile la glezna, umar sau sold in primii ani ai carierei, Kobe si-a distrus incet, dar sigur, corpul.
Totul dupa ce Lakers, intr-un semn de solidaritate si respect pentru superstar, i-a oferit doi ani de contract cu 25 de milioane de dolari pe sezon, minimizand, astfel, sansele aducerii a doi sau trei jucatori care sa completeze o echipa capabila sa se bata la titlu din cauza lipsei cap-ului salarial.
Prima lovitura serioasa a venit in 12 aprilie 2013, la un meci cu Golden State Warriors. Lakers se chinuia sa ajunga in play-off, dupa un start mizerabil. Bryant tocmai venea dupa cateva luni spectaculoase, cu zece meciuri consecutive cu cel putin 30 de puncte marcate sau dupa doua jocuri la rand cu minimum 40 de puncte si 10 pase decisive. La 34 de ani, dupa sapte sferturi consecutive jucate fara pauza, tendonul lui Ahile i-a cedat! Opt luni mai tarziu, Kobe revenea pe teren, dar dupa doar sase meciuri, o fractura la tibie l-a scos alte doua luni din circuit.
Sezonul urmator, Kobe revenea si reusea sa-l depaseasca pe Michael Jordan si sa urce pe locul trei in topul celor mai buni marcatori din istoria NBA. Dar chinul era urias: dureri la genunchi, picioare, spate si la tendonul rupt in 2013. Din acest motiv, antrenorul Byron Scott l-a folosit din ce in ce mai putin, totul dupa ce Kobe gresea din ce in ce mai mult. Dar cu doua triple-double-uri in mai putin de doua luni, Bryant incerca sa demonstreze ca nu e terminat. O luna mai tarziu, o fractura la umar l-a scos definitiv din circuit pentru sezonul trecut! Iar de aici, Kobe nu a fost decat o umbra, cu scaderi masive la procentajul aruncarilor reusite, al punctelor marcate sau al aruncarilor din spatele arcului. Altadata un adevarat magician pe teren datorita driblingurilor, Black Mamba a fost limitat doar la aruncari obisnuite. Iar cand corpul nu l-a mai ascultat, constient ca nu poate castiga inca un titlu cu Lakers, Bryant s-a retras.
Cel mai aproape de Jordan
Evident, in spate vor ramane intotdeauna controversele. Titlurile bombastice si conflictele cu fostii coechipieri, pe care stilul competitiv si focusat pe performanta i-a innebunit. Dar Kobe Bryant merita vazut ca omul care a fost superstarul unei generatii, care i-a inspirat pe viitorii baschetbalisti din NBA sa isi urmeze visul. E jucatorul care a fost ales in echipa All-NBA, a celor mai buni jucatori dintr-un sezon, de 11 ori, la egalitate cu Karl Malone pe care, din pacate, nu l-a putut depasi in topul punctelor marcate. Omul despre care LeBron James a spus ca il idolatriza si al carui poster il avea in dormitor. Starul pe care Kevin Durant l-a urmarit obsesiv si de la care a invatat aproape toate miscarile. „Nu ma deranjeaza sa ajut si sa ii fac pe jucatorii tineri sa inteleaga ce e NBA-ul. Probabil si pentru ca le-am vazut cam pe toate”. Bun sau rau, Kobe a fost unic. Daca repetatele comparatii cu Michael Jordan de la inceputul carierei l-au iritat serios, spre finalul carierei, Bryant a recunoscut ca s-a inspirat des de la MJ. Atat de bine, incat l-a depasit la numarul de puncte marcate. Si s-a apropiat la doar un singur titlu castigat.
Text: Adrian Costeiu
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News