Povestea sclavului african care a inventat boxul spectacol
Cele mai tari meciuri din istoria nobilei arte sunt transmise de Pro Arena și VOYO.
de Alexandru GANCI
Există două tipuri de iubitori de box, cei care vor să vadă o bătaie și cei care vor să vadă un meci extrem de tehnic. Intresant este că avem și data precisă când au apărut iubitorii tehnicii, ai defensivei perfecte și ai stilului sclipitor.
Bill Richmond a uimit pe toată lumea
Aceasta dată este 23 ianuarie 1804, când Bill Richmond a reușit să uimească pe toată lumea într-un meci împotriva lui George Maddox.
Nu rezultatul meciului a contat, cât modul în care Richmond a abordat meciul, cu o defensivă spectaculoasă, mișcări ce aminteau mai mult de o corridă decât de un meci de box. A fost pentru prima dată când publicul britanic a făcut cunoștintă cu ce avea mai bun de oferit.
Richmond a fost cu siguranță unul dintre cei mai talentați boxeri din istorie, dar când englezii voiau să vadă doi luptători care schimbă lovituri grele, care încearcă să se trimită reciproc la pământ, el era o curiozitate.
Dacă nu ar fi avut acest talent uriaș Bill nu ar fi reușit să scape niciodată din sclavie, pentru că nimeni nu era interesat în Noile Colonii de un sportiv de culoare care știe să lupte ci toți voiau o persoană de culoare care să muncească.
Norocul i-a surâs însă întâmplător lui Bill, când după ce a bătut trei soldați britanici într-un bar, a fost salvat de Earl Percy, comandantul trupelor britanice din New York și adus cu el în Marea Britanie.
"Eu vin doar din Angola!"
Percy l-a încurajat să se antreneze și să uimească pe toată lumea cu mișcarea sa care amintea de zborul unui fluture și cu loviturile sale care înțepau necruțător.
"Eu vin din Angola, sunt doar un negru fugit care nu voia să moara", este textul unui cântec de Capoeira. Dar ce legătură poate să aibă cu boxul?
Cand negustorii de sclavi au trimis in Americi zeci de corabii pline ochi cu oameni rapiti din casele lor de alti oameni pentru a fi vanduti in robie, nu au stiut ca au importat mai mult decat o marfa.
Miile de oameni care au supraviețuit mizeriei uriașe de pe corăbii, ticaloșiei negustorilor și abuzurilor proprietarilor, au purtat cu ei tradițiile stramoșilor.
Puterea de a imita zborul păsărilor și agilitate felinelor
Femeile au adus macumba si voodoo, practici religioase care s-au întins peste Atlantic, iar bărbații au adus cu ei Dambe, Ngolo sau Laamb, forme de luptă tradiționale, care au fost folosite în răscoalele și în mișcările de rezistență.
În Brazilia s-a născut Capoeira, în Statele Unite din Dambe s-a născut boxul din Mississippi, migrat apoi spre MidWest.
Spre deosebire de boxul britanic, unde determinarea și capacitatea de a îndura lovituri erau principalele calități apreciate de public, în boxul african ușurința de mișcare, defensiva inteligentă și acrobatică, puterea de a imita zborul păsărilor, agilitate felinelor și inteligența maimutelor erau mereu importante.
Un boxer bun trebuia să nu fie atins de adversar, să fie capabil să-și amuze prietenii cu sfidarea sa, să danseze în jurul adversarului, să-l atragă în capcana și să învingă.
Tradiția care a dus la nașterea lui Floyd Mayweather
Victoria nu era a celui care lovea mai mult, ci a celui care se apăra mai bine, a celui care putea să riște să fie atins pentru a arăta că este mai atletic, mai bun acrobat, mai relaxat și mai ales mai sfidător.
Aceasta era tradiția din Africa. Iar această traditie a dus la nașterea lui Floyd Mayweather, maestru absolut al Philly shell, defensiva sfidătorare aproape impenetrabila, aceasta traditie l-a nascut pe Roy Jones, dar mai ales in aceasta traditie s-a antrenat si s-a format cel mai mare dansator pe care l-a cunoscut ringul de box, Sugar Ray Robinson, omul care nu si-a dorit niciodata sa fie boxer, dar care a reusit sa devina o legenda.
Totul s-a datorat insa lui Bill Richmond.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News