VISlanda, nationala nascuta din lupta autoritatilor cu ALCOOLISMUL si plictiseala. Cum au ajuns nordicii sa predea o lectie despre dezvoltarea fotbalului

VISlanda, nationala nascuta din lupta autoritatilor cu ALCOOLISMUL si plictiseala. Cum au ajuns nordicii sa predea o lectie despre dezvoltarea fotbalului Bucurati-va de fotbal

Sferturile UEFA EURO 2016™ se vad la ProTV: Joi, 22:00, Polonia - Portugalia | Vineri, 22:00, Tara Galilor - Belgia | Sambata, 22:00, Germania - Italia | Duminica, 22:00 Franta - Islanda

Islanda, cea mai mica natiune participanta la un Campionat European, tara avand doar putin peste 300.000 de locuitori, cam cat un cartier bucurestean, face minuni in Franta. "Vikingii" Arnasson si Bodvarsson au rapus aseara Anglia lui Rooney si Sterling, scor 2-1, si vor juca in sferturile UEFA EURO 2016™ impotriva Frantei.

Micuta nationala cu suflet mare a venit la EURO din postura de surpriza, castigand o grupa din care au mai facut parte, in ordinea clasamentului final, Cehia, Turcia, Olanda, Letonia si Kazakhstan. Numai ca statutul de surpriza pare sa se transforme, de la meci la meci, in certitudine. Islanda nu mai este nici pe departe o nationala ajunsa din greseala la turneul final, ci una care da senzatia ca isi poate continua ascensiunea.

Povestea fotbalului islandez este insa una bizara si extrem de interesanta. Aceasta nationala a lui Gudjohnsen, Arnasson ori Halldorsson s-a nascut si din lupta islandezilor cu plictiseala si alcoolismul. 

Pe scurt, islandezii au demarat in 2002 un program de combatere a uneia dintre cele mai ingrijoratoare probleme de pe insula: alcoolismul.

La acea vreme, tara avea un singur teren de fotbal acoperit, iar acesta era prea putin folosit.

Cel care a venit cu ideea a fost Siggi Eyjolfsson, fost fotbalist, devenit absolvent de psihologie sportiva la Universitatea din Carolina de Nord, Statele Unite. Acesta a fost angajat de stat pentru a conduce un program de formare a antrenorilor. Nu a fost, insa, lasat sa o faca de unul singur, ci avand parte de sprijin si mai ales de fonduri din partea autoritatilor.

"Am avut sansa sa studiez in America, sa invat despre fotbal, a fost o oportunitate incredibila pentru mine. Mi-am luat doua licente acolo", povestea fostul fotbalist in Chester Chronicle in urma cu ceva vreme.

Eyjolfsson si-a inceput repede munca si a facut-o cu rezultate foarte bune, in doar cativa ani tara ajungand sa beneficieze de serviciile unui numar destul de mare de antrenori cu licenta pro. Pe cifre, in 2015, Islanda ajunsese sa aiba 500 de antrenori cu licenta UEFA B si alti 200 cu licenta UEFA A. De asemenea, in tara au fost create circa 90 de cluburi sportive si zeci de terenuri artificiale in scoli si licee.

Acelasi Eyjolfsson a fost numit ulterior director tehnic al echipei Islandei si antrenor al nationalei de fotbal feminin, pe care a calificat-o la Campionatul Mondial in 2009, cu ceva vreme inainte ca formatia masculina sa prinda un turneu final.

"Practic, in Islanda, profesorii de sport au acum si carnete de antrenori profesionisti", scria SoFoot, publicatie franceza, in urma cu circa un an de zile.

De asemenea, la succesul nationalei Islandei a contribuit si Lars lagerback, selectionerul instalat in 2011, cel care ii va lasa locul secundului sau islandez dupa acest EURO. Lagerback a venit cu un plus de cunostinte in materie de tactica si statistica in fotbal, dar mai ales cu "tupeul" de a debuta fotbalisti gasiti in curtile scolilor din Reykjavik. 

Un exemplu concret este Alfred Finbogasson, fost golgheter al Olandei, cel care a fost descoperit de Lagerback pe cand avea 19 ani la o echipa de liceu.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!