Abramovich revine! Considerat prietenul lui Putin, miliardarul a pus piciorul în prag
Au trecut mai bine de doi ani de la începutul războiului din Rusia și Ucraina, moment care a declanșat și o vânătoare a miliardarilor ruși din Europa.
Printre ei se numără și fostul patron al lui Chelsea, miliardarul Roman Abramovich (57 de ani). Acesta a cedat clubul după izbucnirea războiului, pentru ca echipa să nu fie afectată de sancțiunile impuse asupra sa. Numai că Abramovich nu renunța la lupta sa cu instituțiile europene.
Abramovich vrea să demonstreze că nu îl susține pe Putin
După începerea războiului, autoritățile din Europa au blocat conturile miliardarilor considerați apropiați de președintele rus Vladmir Putin. În jur de 2000 de persoane și firme s-au aflat pe listă, inclusiv Roman Abramovich.
Numai că fostul patron al lui Chelsea nu acceptă acest verdict. El a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. În decembrie a pierdut procesul, dar acum a sesizat din nou instanța.
Roman Abramovich este de părere că argumentele avocaților săi nu au fost luate în serios și cere rejudecarea cauzei.
Iată ce invocă echipa de avocați a lui Abramovich: "În cadrul primului motiv, recurentul (n.r Roman Abramovich) invocă eroarea de drept în interpretarea și aplicarea legii.
În cadrul celui de al doilea motiv, recurentul invocă erorile de drept și încălcarea dreptului la o protecție jurisdicțională efectivă întrucât Tribunalul nu a examinat criticile formulate în raport cu legea și a respins cererea de despăgubire", se arată pe site-ul instanței.
Curtea de Justiție (CJUE) este curtea supremă în materie de drept al Uniunii Europene.
Potrivit presei din străinătate, în conturile blocate ale lui Roman Abramovich s-ar afla în jur de 3 miliarde de lire sterline.
Ucraina nu a primit cele 2,5 miliarde € din vânzarea lui Chelsea
În 2022, Todd Boehly și asociații săi au virat 2,5 miliarde de euro pentru achiziționarea clubului Chelsea. Întreaga sumă ar fi trebui să fie folosită pentru victimele războiului, așa cum a cerut inclusiv Roman Abramovich, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Legislația britanică și sancțiunile impuse de Uniunea Europeană au complicat situația. Roman Abramovich nu a fost condamnat în Marea Britanie pentru nicio infracțiune, astfel că statul nu îi poate confisca suma. Miliardarul ar fi trebuit să dea undă verde pentru ca banii să ajungă la Kiev.
Numai că Abramovich a avut o condiție. El a cerut ca o parte din această sumă să meargă și către rușii afectați de război. Nu doar către cetățenii din Ucraina. Uniunea Europeană nu a fost de acord cu solicitarea. S-a considerat că dacă banii ar fi împărțiți în acest fel, ar fi încălcate sancțiunile impuse Rusiei.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News