Fotbal in faliment, caut salvator. Cum ar fi ca cea mai bogata tara a lumii sa cumpere fotbalul din Romania? "Nu ne vom opri aici"
Pentru ei nu exista limita de buget. Calculele lor nu se fac in scopul unui profit imediat. Investesc miliarde, zeci de miliarde ca sa fie prezenti in toate colturile lumii si anunta ca sunt dispusi sa se lase convinsi sa isi bage banii in orice afacere. Dar cu ce i-ar putea atrage Liga I?
"Tin minte ca atunci cand era student in SUA, lumea ma intreba "Unde e Qatar?". Acum toti ma intreaba daca vreau sa investesc in sportul lor, in echipa lor". Asa isi incepe Salah bin Ghanem bin Nasser al-Ali interviul din AP. Nu este clar cat de cunoscut este acest nume in Romania. Mai ales in Liga I. Ar trebui sa fie, pentru ca el este omul din spatele celor mai puternice si mai scumpe mutari din sport in ultimii ani.
El este ministrul sportului din Qatar. Vorbeste despre sute de miliarde de euro cu lejeritatea omului care reprezinta tara cu al doilea cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume. In ultimii ani, sportul a devenit o prioritate in Qatar. Investitorii locali cumpara cluburi de fotbal, companii de media investesc peste 100 de miliarde de euro pentru drepturi TV, iar oamenii de afaceri platesc sume colosale pentru ca imaginea marilor firme din Qatar si, implicit a tarii cu 282,750 locuitori, sa fie vizibila in fiecare colt al lumii
Fotbalul din Romania are nevoie de o infuzie mare si urgenta de capital. Drepturile TV din Liga I par o afacere riscanta in acest moment. Si este inca singura sursa sigura si consistenta de venit. Patronii de fotbal urmariti de probleme penale si/sau datorii se indeparteaza de cluburi. ANAF a descoperit datorii catre stat de 11 milioane de euro la CFR Cluj. Becali este somat de Armata sa plateasca daca mai vrea marca "Steaua". Dinamo e in insolventa. La fel si Rapid, care se zbate sa nu retrogradeze. Marian Iancu, aflat in inchisoare, tocmai a mai primit o condamnare uriasa pentru inselaciune si spalare de bani. Patronul de la Petrolul este in arest. Numele lui Ioan Niculae apare in mai multe dosare grele. Iar o liga intreaga de conducatori se afla la inchisoare pentru Dosarul Transferurilor.
40 de milioane de dolari pe an primeste Barcelona din Qatar in fiecare an. PSG a insemnat o investitie de sute de milioane de euro. Oamenii de afaceri din Qatar investesc in campionatul din Belgia si sponsorizeaza cea mai mare cursa de cai din Europa. Intre timp au construit un spital de lux, cum nu exista in Europa, si o academie de fotbal de 5 stele la Doha. Alaturi de toate acestea, planul pentru Mondialul din 2022 este de 160 de miliarde de dolari
Qatar incearca sa abordeze o politica dincolo de era petrolului si sa-si construiasca o economie bazata pe educatie solida si incasari dintr-un portofoliu larg de investitii globale.
"Mereu te gandesti, OK, ce pot sa fac ca sa supravietuiesc? Cred ca un raspuns il reprezinta relatiile bune cu tarile mari. Trebuie sa fii cunoscut, sa fii auzit."
"Majoritatea discutiilor se poarta asa. Noi, in Qatar, ne uitam dupa oportunitati, ma vad cu reprezentanti care imi prezinta cluburi scoase la vanzare, cluburi noi, din toate sporturile, care imi prezinta sporturi noi pentru Qatar. Noi suntem deschisi, ascultam"
Pentru Qatar, investitiile masive in sport reprezinta si o lupta cu cele mai mari probleme medicale ale societanii. Desi vorbim despre o tara cu peste 200.000 de locuitori, multi au probleme cu obezitatea si diabetul. "Trebuie sa le creezi provocari oamenilor", spune ministrul sportului.
Ca sportul sa fie cat mai popular, beIN Sports din Qatar a investit pana acuum peste 100 de miliarde de dolari in achizitionarea de drepturi TV. Cand Cupa Mondiala din 2022 va incepe in Qatar, aceasta tara deja va fi organizat campionate de inot, de curse, handbal, volei si posibil baschet.
Dar Qatarul nu vrea sa cumpere totul. Vrea sa se faca auzit acum, cunoscut intoata lumea si sa-si creasca proprii specialisti, dupa scolile din Vest.
"Orice eveniment pe care il aducem aici in Orientul Mijlociu este livrat de firme din Vest, din America de Nord sau de Sud", spune Mushtaq al-Waeli, directorul executiv al Josoor, un institut din Qatar dedicat pregatirii oamenilor care se vor ocupa de Mondialul de fotbal. "Ei vin cu experienta si pleaca. Nu mai ramane nimic apoi aici"
Ministrul Sportului ar vrea sa aiba un club din Premier League intr-o zi: "Avem echipe speciale pentru investitii. Sunt oameni de afaceri priceputi, care invata. Devin mereu mai buni, cauta oportunitati. In America, in Anglia, peste tot. Nu cred ca ne vom opri aici"
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News