Bosman, condamnat la 1 an de inchisoare! Povestea jucatorului care a schimbat RADICAL fotbalul din Europa in ultimii ani!

Bosman, condamnat la 1 an de inchisoare! Povestea jucatorului care a schimbat RADICAL fotbalul din Europa in ultimii ani! Campionate externe

Toata lumea a auzit de Bosman, dar putini stiu cine e el cu adevarat. Fostul jucator belgian va face 1 an de inchisoare.

Jean-Marc Bosman este omul care a revolutionat transferurile in fotbal. Inaintea lui, jucatorii erau sclavii cluburilor si reuseau sa plece foarte foarte greu. Bosman si-a dat clubul in judecata si a propus catre FIFA o lege prin care jucatorii sa devina liberi atunci cand contractul le expira.

Bosman are insa probleme cu alcoolul si depresia, iar in 2011 si-a batut prietena si pe fiica acesteia pentru ca nu l-au lasat sa bea.

Acum, Bosman a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu executare si amendat cu 275 de euro.


True Story marca Sport.ro: cum a revolutionat Bosman fotbalul

Toti au auzit de el, putini stiu cine e: "In spatele numelui meu, e un om in MIZERIE!" Povestea jucatorului care a schimbat RADICAL fotbalul din Europa in ultimii ani!

 


"Adevarata victorie a vietii mele va fi atunci cand voi reusi sa fiu din nou un om normal"

Sute de mii de lire pe saptamana, zeci de milioane de euro pe an. Libertate. Optiuni. Sunt lucuri de care fotbalistii din zilele noastre se bucura din plin. Pana in 1995, lucurile au stat putin diferit. Atunci a aparut o lege. Legea care a invins sistemul. Bosman.

"Numele meu este cunoscut de toata lumea, insa putini stiu cine sunt. Mi-as dori sa am parte de recunostinta si as vrea ca lumea sa stie ca in spatele 'legii Bosman', e un om care s-a luptat greu, iar acum e in mizerie, un alcoolic depresiv", spune resemnat chiar cel care a reusit sa faca o adevarata revolutie in fotbal la mijlocul anilor '90.

Jean-Marc Bosman este un fost fotbalist belgian, acum in varsta de 48 de ani, care la sfarsitul anilor 80 era un mijlocas foarte promitator in echipa lui Standard Liege, si totodata capitan in nationala de tineret a Belgiei.

In 1988, Bosman a fost transferat la RFC Liege, intr-o mutare care avea sa se dovedeasca a fi inceputul sfarsitului pentru cariera lui de fotbalist. Pentru ca nu s-a adaptat la noul sau club, acesta a cerut ca la finalul contractului, in 1990, sa fie transferat la echipa franceza Dunkerque, cu care impresarul sau se intelesese deja, insa clubul RFC Liege nu a fost de acord cu transferul.

VICTORIE DUPA 5 ANI DE PROCES

Un caz clasic pentru acea perioada, in care jucatorii, de obicei, 'inchideau ochii' in fata unor contracte din ce in ce mai proaste, sau plecau resemnati la o echipa aleasa de clubul la care era legitimat.

Numai ca Bosman a vrut dreptate si a mers sa si-o caute in instanta. La sfarsitul anului 1990, belgianul dadea in judecata clubul si trimitea la FIFA propunerea introducerii unei legi prin care jucatorii ajunsi la finalul contractului sa fie declarati 'liberi' si sa mearga la orice alta echipa in doresc.

A urmat, bineinteles, o perioada crunta pentru Bosman la clubul la care inca era legitimat. Pe sistemul "esti jucatorul meu, te distrug cand vreau", cei de la RFC Liege l-au trecut pe 'linie moarta' pe Bosman si l-au trimis la Charleroi pe un salariu jenant: "Impresarul meu a vorbit cu toate cluburile din Belgia. Nimeni nu vroia sa auda de mine, pentru ca eram impotriva sistemului. Era o presiune fantastica. Mereu ne loveam de acelasi raspuns: 'Ii dorim domului Bosman toate cele bune. Multumim, dar avem jucatori'. La Charleroi am primit un salariu echivalent cu 650 de lire pe luna.", isi aminteste fostul jucator intr-un interviu acordat recent publicatiei engleze The Sun.

FIFA ADOPTA 'LEGEA BOSMAN'

Dupa 5 ani de chin, in care Bosman si-a cautat dreptatea in justitie, Instanta i-a dat castig de cauza si a stabilit ca fotbalul trebuie sa se supuna normelor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie pe piata fortei de munca.

In decembrie 1995, FIFA introducea un nou paragraf in regulament, care spunea ca fotbalistii ajunsi la final de contract cu un club vor fi declarati 'jucatori liberi', si vor avea dreptul sa isi aleaga orice alta echipa la care sa evolueze. Dintr-odata, o alta lume.

Primul nume rasunator care a profitat din plin de 'legea Bosman' a fost Steve McManaman, in 1999, cand a plecat, ca jucator liber, de la Liverpool la Real Madrid. Nefiind vorba de o suma de transfer, madrilenii i-au recompensat optiunea lui McManaman de a veni pe Bernabeu cu un contract colosal.

ALCOOL. DEPRESIE. MIZERIE

La acea vreme, s-a scris ca Bosman ar fi primit peste 1 milion de dolari, ca despagubiri in urma procesului. Belgianul recunoaste ca a fost vorba de o suma, insa nici pe departe atat de mare.

Banii nu i-au adus fericirea. Din contra, din acel moment, totul a luat o intorsatura dramatica in viata belgianului. Alcoolul l-a bagat intr-o depresie crunta, cu care se lupta si acum.

"Cu toata averea pe care o am, nu as putea sa platesc o zi din contractul lui Wayne Rooney. Si el a profitat de pe urma acestei legi si ma bucur pentru el. Nu simt niciun fel de invidie sau frustrare, doar ca as vrea sa am parte de putina recunostinta.", spune Bosman, care, la 48 de ani, locuieste intr-o camera improvizata, in casa mamei sale. Sotia l-a parasit in urma cu cativa ani, si i-a luat cu ea si pe cei doi copii pe care ii au impreuna.

"MI-AM SACRIFICAT CARIERA PENTRU CA FOTBALISTII SA NU MAI FIE SCLAVI"

Din tot ce a strans de pe urma fotbalului, lui Jean Marc Bosman ii mai ramasese un Porsche, cumparat la mana a doua, pe care a fost nevoit sa il vanda in urma cu un an, pentru a-si plati datoriile.

"Stiu ca am un loc in istoria fotbalului, pe care nu poate sa mi-l ia nimeni, si pentru care m-am luptat din greu. Sunt fericit cand vad sumele pe care le castiga acum fotbalistii. Nu sunt gelos. Mi-am sacrificat cariera pentru ca fotbalistii sa nu mai fie niste sclavi."

"As vrea doar putina recunostinta. Sunt multi oameni care au auzit de 'legea Bosman', dar ce nu stiu ei e ca in spatele acestui nume se afla un om care s-a luptat din greu, iar acum e in mizerie, un alcoolic depresiv.", spune Bosman, care de cativa ani a mai inceput un 'proces' pe care vrea cu tot dinadinsul sa-l castige:

"Legea din 1995 a fost foarte importanta pentru mine, dar adevarata victorie a vietii mele va fi atunci cand voi reusi sa renunt la alcool si voi deveni din nou un om normal."

Autor: Pavel Dan

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!