Europa UITA ca exista Guardiola si Mourinho! El e geniul care incepe REVOLUTIA in fotbal! Schemele care schimba ISTORIA
Exclusiv www.sport.ro | Guardiola si Mourinho o fac degeaba pe interesantii. Nici tiki-taka de la Barca, nici stilul-legiune de la Real n-o sa aiba nicio sansa in viitorul care aduce fotbalul printre stiinte.
Dupa generatia Messi-Ronaldo, jocul n-are cum sa mai vina cu nimic nou. Sau...
Ca sa afli cine e Slavisa Stojanovic trebuie sa fii prieten cu google. Nu deschideti un tab nou pentru 'search', nici macar Wikipedia nu stie lucrurile pe care le veti citi aici!
Antrenorul de 42 de ani tocmai a fost numit selectioner al Sloveniei. Pentru a-si califica CV-ul in fata sefilor federatiei, a trecut pe banca inainte sa auda cineva de el ca fotbalist, exact la fel ca Mourinho. S-a saturat de cantonamente si a ales sa fie el seful din vestiar. Are mai multe titluri ca Villas Boas, dar n-a ajuns inca la Chelsea. Nu-i nimic, are tot timpul sa o faca. Are un plan care va revolutiona fotbalul, iar trofeele pe care le-a castigat ii arata ca lucrurile merg in directia lui. Cand n-are carnetele cu scheme in mana si nu pregateste magnetii pe tabla pentru baietii lui, isi face timp sa scrie, sa cante la chitara si sa studieze.... roci.
Pana sa ajunga cu adevarat celebru, Salvisa Stojanovic a acceptat un dialog pentru www.sport.ro. "Am agent roman si de-aia", glumeste Slavisa, care iti distruge din start ideea ca fotbalul lui ar avea vreo legatura cu ce ai invatat de la MM, Borcea sau Becali.
Guardiola > Mourinho
- Cine sunteti, 'Mourinho' sau 'Guardiola'? In romania, nickname-urile astea sunt in trend.
- (Rade) Stiu, stiu, peste tot e la fel. Nu sunt fanul comparatiilor de felul asta, toti suntem unici, toti avem un stil pe care ni-l dezvoltam in viata. Daca as fi pus sa aleg intre cei doi, cred ca sunt mai mult Guardiola decat Mourinho. Ma gandesc la stil, la atitudinea fata de fotbal, cred ca sunt mai apropiat de el.
- Cat de mult poate un antrenor sa ia din filosofia unei echipe cum e Barca de azi?
- Mi-am dezvotat principiile la Scoala lui Ajax. Cand Frank Rijkaard era antrenor la Barcelona, m-a ajutat foarte, foarte mult, am o parere extraordinara despre el, la fel ca si despre Pep Guardiola. Am mers sa studiez la Barcelona, mi-au influentat mult modul de a vedea fotbalul. Mourinho are un stil coerent, dar am incercat sa invat si de la Ivica Osim, fost selectioner al Yugoslaviei. De la cei pe care vi i-am spus am luat ce am crezut ca e mai bun. Guardiola e un tip deschis, sincer, gata oricand sa te ajute. L-am cunoscut si pe Mourinho, dar...
- Dar..
- Sa spunem ca nu a fost la fel de deschis ca Rijkaard sau Pep Guardiola.
- Spre ce merge fotbalul, tactic vorbind? Mai poate cineva sa surprinda?
- O, sa stii ca ma gandesc la asta in fiecare zi. Ceva trebuie sa se schimbe! Imi consum foarte mult timp gandindu-ma ce as putea sa fac pentru a crea un soc adversarului. Ca sa fiu sincer, acum habar n-am care-o sa fie viitorul tactic al fotbalului. Sper sa apara in cel mai scurt timp ceva nou, care sa dinamizeze dezvoltarea jocului.
Revolutie tactica
- Guardiola, Bielsa sau Mazzari sunt cativa dintre antrenorii care au avut rezultate jucand cu 3 oameni in linia defensiva. Credeti ca disparitia omului din linia clasica de 4 inseamna o investitie in atac?
- Totul depinde de calitatile jucatorilor tai. Guardiola poate sa faca asta pentru ca echipa lui conduce permanent jocul. De aceea, Barcelonei ii e mai usor. Din 90 de minute, poate 80 sunt folosite pentru atac! Cand ai siguranta posesiei, te poti concentra aproape exclusiv spre creatie, spre faze care sa te aduca aproape de gol.
- In Slovenia, se spune ca veti ajunge unul dintre marii antrenori ai Europei datorita...
- A, da, fazele fixe! Le dau mare atentie! In special in ultimii doi ani, am dezvotat un sistem de executare a loviturilor libere, a cornerelor si auturilor din care cred ca echipele mele vor castiga foarte mult!
- Puteti detalia?
- Sigur! Un meci are aproximativ 95 de minute. In medie, 30-32 mingea este jucata in urma unor faze fixe. Daca echipa ta stie ce sa faca in aceste 30 de minute, cum sa se miste, cum sa reactioneze, cum sa faca unele combinatii, atunci iti creezi un mare avantaj. Am pregatit faze pentru actiunile ofensive care pot fi extrem de periculoase pentru poarta adversa. Nu e important doar sa profitam de loviturile noastre libere si de cornere, ci sa le folosim si pe ale echipei impotriva careia jucam. Am 3 sau 4 combinatii pe care acum incerc sa le perfectionez, daca faci bine un contraatac, daca iti stii pozitia si cum trebuie sa reactionezi, atunci iti poti dezechilibra puternic adversarul. In curand, totul va fi pregatit din punct de vedere teoretic si, cred eu, practic. E o mica revolutie in fotbal! Mi-as dori ca toata lumea sa vorbeasca despre asta.
Antrenament pentru perfectiune
- Cum reactioneaza jucatorii? Nu e prea complicat pentru ei?
- Nu vreau sa pacalesc pe nimeni, voi fi sincer. Nu e deloc usor. In fotbal, auturile se bat la intamplare in marea majoritate a cazurilor, pentru cornere sunt doar cateva scheme. Cred ca se greseste, aceste faze trebuie repetate pana ajung sa fie facute la perfectie! La inceput, fotbalistii sunt reticenti, mai ales daca nu le ies din prima combinatiile. Dar, cu cat lucrezi mai mult si vezi ca-ti iese, incepe sa-ti placa si-ti dai seama cat de mult te ajuta in timpul unui meci. E un proces de durata, pe care il facem pas cu pas.
- Inteleg ca sunteti fanul stilului Barcelona, aveti pregatite sute de scheme, cum va juca Slovenia de acum inainte?
- Sper sa fim mai ofensivi decat am fost pana acum. Vreau sa atacam, sa dam mai multe goluri decat adversarul, asta visez eu ca se va intampla. Uneori, dorintele sunt ceva, realitatea e cu totul altceva. Va trebui sa vedem si ce jucatori avem la dispozitie in anumite partide, totul pleaca de la ei.
- Daca ati putea lua un jucator dintre Messi, Ronaldo si Xavi la echipa dumneavoastra, pe cine ati alege?
- As fi multumit sa-i am pe toti 3! Sunt fotbalisti foarte buni, care au calitati diferite. Sunt fan Messi si asta ma influenteaza. Asadar, l-as lua pe el.
Romania, 2001. Hagi, Ghencea, calificare ratata
- Sunteti sloven, deci aveti unele amintiri legate de Romania...
- O, da, da! (Rade) Barajul pentru Campionatul Mondial, nu?
- Exact.
- Am fost pe stadion la meciul din Slovenia, la Bucuresti n-am mai ajuns. Meciurile de genul asta sunt imprevizibile. Romania are o istorie importanta in fotbal, pe care noi abia ne-o construim. Acum, nu va merge atat de bine, insa talente exista, aveti de unde sa va faceti o nationala puternica din nou.
- In Romania, pana si Papa ar fi intrebat chestia asta. Ce parere aveti despre Mutu si Chivu?
- Mutu e un tip special, pacat de problemele care l-au blocat in timpul carierei. Daca ii analizez calitatile, pot sa spun ca mi-ar placea sa-l am in echipa mea. Chivu e disciplinat, multifunctional, poate juca pe mai multe pozitii si e util oricarui antrenor. L-as vrea si pe el.
Are impresar roman
- Daca ar fi sa il antrenati doar pe unul dintre ei, care ar fi?
- Fotbalistii au caractere diferite, trebuie sa-i intelegi pe fiecare. Mutu nu e singurul care a mai gresit, au patit-o si altii. Uitati-va de exemplu la Balotelli! Marii jucatori au anumite nebunii ale lor, daca reusesti sa ii faci sa dea totul pe teren, atunci poti fi cu adevarat fericit ca-i ai in echipa. Asadar, ca sa raspund la intrebare, ii iau pe amandoi (rade).
- Agentul dumneavoastra e un roman, Robert Trif. Cum ati ajuns sa lucrati impreuna?
- Ne-am intalnit in Emiratele Arabe, unde eu lucram la echipa nationala, am discutat despre fotbal si ne-am inteles perfect din prima! Avem filosofii asemanatoare despre fotbal. Omul e profesionist, isi face treaba foarte bine, cred ca o sa lucram mult timp impreuna. Ca sa poti lucra cu cineva, trebuie sa simti ceva special, o conexiune care sa-ti dea entuziasm.
Cel mai tanar antrenor campion in Slovenia
Slavisa Stojanovic a devenit antrenor in 1999, la numai 29 de ani. A castigat titluri la nivel de juniori cu Slovan Ljublijana, apoi a trecut la Domzale. Dupa ce a promovat-o in prima Liga, Stojanovic a reusit performante istorice cu echipa unui oras cu numai 30.000 de locuitori. Domzale a castigat doua titluri de campioana si a ajuns aproape de grupele Champions League. De fiecare data, a fost eliminata de Dinamo Zagreb in turul 2 preliminar. "Am avut o echipa foarte buna, conducere extraordinara si un sistem de scouting care ne-a permis sa ii aducem pe cei mai talentati jucatori la Domzale", spune Stojanovic. Slavisa a fost ales de 3 ori antrenorul anului: 2005, 2006 si 2007!
Secund la nationala din Emirate
Chiar daca a avut oferte din spatiul ex-yugoslav, Stojanovic a accepetat in 2009 propunerea nationalei din Emiratele Arabe Unite de a fi secundul lui Srecko Katanec la echipa nationala. "Si eu m-am intremat daca nu fac un pas inapoi, insa pana la urma experienta mi-a folosit. Am reusit sa contribui alaturi de Srecko la cresterea nivelului pe care il are fotbalul intr-o tara unde se fac investitii importante. Poate daca nu mergeam acolo, acum n-as mai fi fost selectionerul Sloveniei", crede Stojanovic.
Geologia, chitara, hartia si stiloul
Slavisa nu are hobby-urile tipice pentru un antrenor de fotbal. In timpul liber, face expeditii geologice, canta la chitara si creeaza literatura. Cand are timp de toate? "Dupa finalul sezoanelor imi iau o mica vacanta si ma preocup de geologie. Chitara e mereu langa mine, asa ca o folosesc de fiecare data cand am o pasa mai proasta sau vreau sa uit de ceva. De scris am timp suficient cand sunt in avion!".
Grupa cu Norvegia si Elvetia pentru Mondial
Stojanovic isi propune sa duca Slovenia la Mondialul din Brazilia, din 2014, apoi viseaza sa lucreze in Anglia sau Spania. Are grupa grea in preliminarii. Trebuie sa treaca de favoritele Norvegia si Elvetia, insa nu-i va fi usor nici in partidele cu Albania, Cipru sau Islanda!
Sursa foto: Euro World Sport Agency
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News