Shevchenko nu-l mai selectioneaza pe un fost elev al lui Lucescu, dupa ce fundasul s-a transferat in Rusia!
Ucrainenii il considera tradator pe Iaroslav Rakitky, dupa ce fotbalistul a ales sa plece de la Sahtior la clubul rus Zenit St. Petersburg.
Pe 28 ianuarie 2019, fundasul Iaroslav Rakitky a semnat un contract pe 3 sezoane si jumatate cu Zenit St. Peterburg, unul dintre cele mai puternice cluburi din Rusia. Fundasul central petrecuse aproape 9 sezoane la Sahtior Donetk, unde a fost promovat de Mircea Lucescu de la academia clubului, el castigand 7 titluri de campion, 6 Cupe si 6 Supercupe ale Ucrainei. De asemenea, pana de curand, Rakitky era considerat unul dintre oamenii de baza ai nationalei Ucrainei, pentru care a strans 54 de selectii si 5 goluri, si cu care a participat la Euro 2016.
Insa, dupa transferul la Zenit, actualul lider al primei ligi ruse, pentru care a debutat in weekendul trecut in victoria cu FK Ural, fundasul nu a mai fost convocat pentru meciurile Ucrainei cu Portugalia si Luxemburg, din preliminariile Euro 2020. Locul sau urmeaza sa fie luat pentru cele doua partide de Serghei Krivtov (Sahtior), Mikita Burda (Dinamo Kiev), Vitali Mikolenko (Dinamo Kiev) si Artem Sabanov (Dinamo Kiev), jucatori cu mai putina experienta.
Desi selectionerul Andrei Sevcenko nu a explicat clar de ce el nu a fost convocat pentru aceasta actiune, presa din tara vecina a speculat ca oficiali de stat si cei ai Federatiei Ucrainene de Fotbal ar fi facut presiuni ca Rakitky sa nu mai fie convocat niciodata. Jucatorul fusese atentionat ca va fi considerat tradator, daca va accepta sa joace pentru Zenit, clubul detinut de compania de stat ruseasca Gazprom, care este folosita de Kremlin ca o arma economica in "razboiul gazului" cu Naftogaz, compania de stat ucraineana in domeniul petrolului si gazelor. Critici asemanatoare, dar la un nivel mult mai scazut, a primit in presa ucraineana si Mircea Lucescu, care a decis, in 2016, sa lase Sahtior si sa semneze tot cu Zenit.
Ucraina si Rusia se afla in razboi!
Desi nu e declarata oficial, Rusia si Ucraina se afla de facto intr-o stare de razboi, incepand cu februarie 2014, dupa izbucnirea represiunii asupra protestelor pro-europene din Ucraina (EuroMaidan / noiembrie 2013) si dupa ce trupe speciale rusesti si separatisti pro-rusi au preluat controlul asupra peninsulei Crimeea si a regiunii Donbas (Donetk si Luhansk). Si in prezent, la aproape 5 ani de la izbucnirea conflictului armat, in regiunea de est a Ucrainei anexata ilegal se dau lupte sangeroase, soldate cu zeci de mii de morti si raniti, atat din randul fortelor militare implicate, cat si a civilor, care au parasit in numar mare regiunea.
Kremlinul foloseste restrictiile la distributia de gaze si petrol si embargoul aplicat pentru bunurile provenite din Ucraina ca o arma economica in acest conflict, in timp ce ucrainenii boicoteaza comertul cu bunuri rusesti si au restrictionat intrarea cetatenilor rusi in tara. Daunele materiale inregistrate doar de partea ucraineana, pana in vara anului 2018, erau aproximate la 50 de miliarde de dolari.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News