UEFA schimba DEFINITIV regulile! Dupa adoptarea Fair Playului Financiar, UEFA planuieste inca o lovitura si ameninta cu suspendari

UEFA schimba DEFINITIV regulile! Dupa adoptarea Fair Playului Financiar, UEFA planuieste inca o lovitura si ameninta cu suspendari Campionate externe

►UEFA planuieste sa faca o schimbare extrem de importanta in fotbalul european, in ceea ce priveste transferurile de jucatori
►Cluburile si jucatorii care nu se vor supune noilor regulemante vor putea fi drastic pedepsite/pedepsiti

Fotbal, spectacol, trofee si milioane de euro cheltuite. Sportul "rege" a devenit in ultimii ani una dintre cele mai profitabile industrii din lume, atragand anual sume colosale din vanzari si din sponsorizari.

Desi fotbalul ar trebui sa fie, inainte de toate, o competitie sportiva, acest sport a devenit in ultimii ani o adevarata mina de aur pentru diferiti oportunisti, fie ca acestia se recomanda drept patroni de club, investitori sau "simplii" impresari.

Iar exemple sunt gramada. Daca in fotbalul romanesc am vazut cum echipe ca Unirea Urziceni sau Otelul, campioane ale Ligii I, au disparut sau se zbat in mocirla, alte campionate au avut si ele de-a face cu oportunistii lor.

Unul dintre cele mai mari pericole pentru fotbal, acum, este insa reprezentat de "scurgerea" banilor din transferuri, crede UEFA, care pregateste o mutare unica. Forul European vrea sa interzica implicarea partilor terte in transferurile de jucatori, sau asa numita "third-party player ownership". Astfel, scrie cotidianul britanic The Guardian, noua regula ar putea duce la pedepse extreme, precum amenzi de milioane sau suspendari drastice.

Aceasta problema a fost discutata inca din 2007 de FIFA, insa Forul International a ezitat in luarea unei decizii, lucru care i-a facut pe cei de la UEFA sa grabeasca acum procesul si sa se gandeasca la introducerea noilor regulamente inca din sezonul 2015/2016.

Tema impartirii drepturilor federative ale jucatorilor intre mai multe parti terte nu este una noua in fotbal, insa aceasta a devenit tot mai vizibila in ultimii ani, odata cu celebrele scandaluri create de pe urma transferurilor lui Neymar (de la Santos la Barcelona, din care mai multe companii si-au "tras" cateva zeci de milioane) sau lui Carlos Tevez (de la Corinthians la West Ham). De altfel, un studiu efectuat de KPMG arata ca, doar in ultimul an, circa 1.1 miliarde de euro au ajuns in buzunarele unor parti terte doar din transferurile de fotbalisti.

"Schema" extrem de folosita in America de Sud, dar si in Portugalia, Spania sau Europa de Est, aceasta este vazuta de Gianni Infantino, Secretarul General al UEFA, drept un "pericol extrem de mare pentru integritatea fotbalului si a competitiei sportive".

Desi cei care prolifereaza aceasta schema si care militeaza pentru impartirea drepturilor federative ale jucatorilor si catre alte parti, in afara de cluburile de fotbal, spun ca acest lucru usureaza unele mutari - in conditiile in care unele cluburi achizitiona o parte din drepturi cu bani mai putini, UEFA spune ca acest lucru creaza o dependenta in fotbal - echipele devenind subordonate partilor terte, care detin de fapt puterea.

"Pune in pericol integritatea competitiei sportive si prejudiciaza stabilitatea contractuala a jucatorilor. De asemenea, distruge relatiile de incredere dintre jucatori si cluburile care ii angajeaza, si creaza conflicte de interese. Jucatorii nu mai au puterea de a-si controla propriul destin si ajung la mana unor companii sau impresari care urmaresc sa faca profit de pe urma lor. Totul devine un cerc vicios care afecteaza fotbalul si imaginea lui", a spus Gianni Infantino, citat de The Guardian.

Mai mult, oficialii UEFA spun ca implicarea unor parti terte in fotbal poate fi si una dintre cauzele "blaturilor" din sport, acestea dictand sau influentand jucatorii si cluburile intr-o anumita directie.

Daca UEFA ca adopta noua serie de politici, cluburile vor fi obligate sa demonstreze ca sunt singurele proprietare ale jucatorilor, in caz contrar urmand sa fie amendate sau suspendate.

Desi o masura controversata, la fel ca si cea a Fair Play-ului Financiar, aceasta are mari sanse sa fie adoptata in timp foarte scurt. In acest moment, detinerea copropietatii sau a "third-party ownedship" este interzisa in Anglia, Franta si Polonia. Din aceasta cauza, Manchester City a fost obligata sa achite circa 50 de milioane de euro pentru a-l transfera pe Eliaquim Mangala. Din aceasta suma, FC Porto a incasat insa doar 35 de milioane.

Unul dintre impresarii implicati foarte activ in acest fenomen este Jorge Mendes, poate cel mai bogat agent din lume, cel care a intermediat doar in aceasta vara mutarile lui Falcao, James Rodriguez, Angel Di Maria, Diego Costa si Eliaquim Mangala.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!