Un african povesteste cum e un meci de calificare jucat in deplasare, in Africa! Incidentele de la Romania - Ungaria par o joaca!
Romania - Ungaria a fost un meci plin de incidente, atat in tribune cat si in afara stadionului. Acest lucru nu se compara insa cu ce se intampla la meciurile din Africa. Un fotbalist african povesteste pentru BBC prin ce momente de groaza a trecut.
Odata cu preliminariile pentru Campionatul European din Franta, din 2016, se desfasoara si calificarile pentru Cupa Africii pe Natiuni.
Daca in Europa meciurile sunt incinse doar pe teren si uneori si in tribune, in Africa lucrurile stau total altfel. Gabriel Zakuani, jucator in echipa tarii Congo de aproape 10 ani, a povestit pentru BBC ce inseamna un meci international ce se desfasoara in Africa.
Zakuani povesteste ce s-a intamplat inainte de un meci cu Libya, disputat in deplasare. "Am intrat in hotel si am vazut un detector de metale si un semn mare, ca sunt interzise armele. Glumeam cu colegii si chiar am facut poze, ni se parea incredibil. Unde spui ca la primul antrenament ne-am pregatit cu zgomote de impuscaturi pe fundal. La un momentdat, chiar am avut un avion militar care a survolat cerul deasupra noastra. E nebunie curata in Libya", spune Zakuani.
Acesta dezvaluie un alt episod dramatic, ce a avut loc in Malawi. "Cand am ajuns la stadion, fanii gazda au inceput sa se impinga in autobuz, de parca voiau sa il rastoarne. La inceput, cand eram mai tanar, ma gandeam sa nu ma mai duc la nationala pentru ca nu voiam sa fiu in pericol, dar odata cu trecerea timpului m-am obisnuit. Cei mai batrani imi spuneau ca e ceva normal. Fanii se aduna la stadion cu ore inainte de meciuri iar la antrenamente sunt mii de oameni."
Nici antrenorii nu au o viata prea buna pe banca tehnica, la echipele din Africa. "Inainte de primul meci de la Cupa Africii pe Natiuni, antrenorul nostru, Claude Le Roy, s-a certat cu conducerea si a plecat. Am auzit atunci ca si-a dat demisia dar nu stiam exact ce se intampla. Cand am intrat in vestiar inainte de inceperea meciului, a venit si el. Si-a dat demisia la miezul noptii, inainte de ziua meciului, si a venit apoi direct inainte de fluierul final. Nu am mai intalnit asa ceva in viata mea.", spune Zakuani.
Chiar daca au parte de evenimente periculoase, africanii de bucura de fiecare meci. In autobuz, in drumul spre stadion, toata lumea canta si danseaza: "Se canta si se danseaza la greu. Toata lumea o face, de la antrenori la jucatori si la femeile de serviciu, e ceva incredibil. In Anglia avem castile pe urechi si ne vedem de treaba dar in Africa e total diferit. Autobuzul se zgaltaie pe roti, fanii nu stiu ce se intampla inauntru dar pentru noi e petrecere", spune jucatorul care joaca la Peterborough.
Nici la hotel lucrurile nu sunt linistite. "Stau in camera cu Bolasie, de la Crystal Palace, suntem prieteni. Cateodata cred ca vorbeste cu mine mai mult decat cu iubita lui. Cred ca ea ma uraste pentru ca Yannick ma suna zilnic iar cand ne vedem la nationala, vorbim toata ziua. Uneori, din senin, in miezul noptii, incepe sa cante rap! Este nebun! Apoi il aude si Mulumbu si vine sa ne faca un portret repede. Ii place sa deseneze, face parte din noua generatie", spune Zakuani razand, care mentioneaza ca atmosfera in nationala DR Congo este una exceptionala. "Este o chestie de orgoliu, de mandrie. Stim ca am pornit din mizerie dar acolo ne-am nascut, acolo sunt familiile noastre. In Congo sunt 77 de milioane de oameni, nu pot sa descriu ce inseamna sa reprezinti atatia oameni", povesteste emotionat Zakuani.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News