Povestea incredibila a nationalei nascute si crescute in strainatate! Un singur titular al Bosniei a invatat fotbalul acasa. Razboiul i-a trimis departe de casa.

Povestea incredibila a nationalei nascute si crescute in strainatate! Un singur titular al Bosniei a invatat fotbalul acasa. Razboiul i-a trimis departe de casa. CM 2014

Are 3 milioane de locuitori si e una dintre cele mai mici tari participante la Mondialul din Brazilia. Are in componenta insa fotbalisti de zeci de milioane de euro si poate fi o revelatie a turneului final, dupa ce s-a calificat spectaculos. A debutat la Mondial cu Argentina, una dintre marile favorite, si nu s-a facut deloc de ras. Aceasta este nationala Bosniei.

Povestea componentilor sai e insa unicat. Un singur titular din meciul cu Argentina, Edin Dzeko, este nascut si crescut in Bosnia. Ceilalti sunt fie nascuti, fie crescuti, fie - cel mai des - ambele in strainatate. Majoritatea erau copii in anii razboiului din Bosnia, 1992-1995, iar familiile lor au emigrat. Se estimeaza ca peste un milion de bosniaci au emigrat in 1992, un sfert din populatia acelui moment. Aproximativ 40% au poposit in alte parti ale fostei Yugoslavii, ca Serbia, Muntenegru sau Croatia. Ceilalti au ajuns majoritar in Germania, Austria, SUA, Canada sau Australia.

Printre ei, viitori fotbalisti de nationala. Iata povestea de viata, pe scurt, a titularilor Bosniei in meciul cu Argentina. Majoritatea afectati chiar de razboiul din Bosnia. Cu siguranta experienta si mentalitatea dobandite in tarile adoptive sunt un plus pentru o nationala cu traditie si putere de lupta tipice zonei.

Asmir Begovic

Portarul Bosniei, nascut pe 20 iunie 1987 la Trebinje, a emigrat la patru ani cu familia din cauza razboiului la Kirchhausen, langa Stuttgart. Acolo a inceput fotbalul pana perioada de azil a expirat si s-a mutat din nou - la Edmonton, in Canada. A revenit in Europa in 2003, Portsmouth oferindu-i o perioada de proba si apoi un contract. 

Ermir Bicakcic

Nascut la Zvornik pe 24 ianuarie 1990, a invatat fotbalul in Germania si a si jucat la nationala sub 18 ani e Germaniei. A primit cetatenia bosniaca abia in 2013, la 23 de ani, special pentru ca intrase in atentia nationalei Bosniei.

Emir Spahic

Nascut la Dubrovnik, in Croatia, pe 18 august 1980, din tata muntenegrean si mama bosniaca. Parintii s-au cunoscut la munca in Croatia. Este var cu Edin Dzeko.

Sead Kolasinac

Nascut la Karlsruhe, in Germania, din pariniti bosniaci pe 20 iunie 1993. A inceput fotbalul la Karlsuher, dupa 8 ani ajungand la Hoffenheim, Stuttgart si Schalke. A jucat pentru nationalele U18, U19 si U20 ale Germaniei, abia in 2013 aleganda Bosnia. „Intodeauna si-a dorit sa joace pentru Bosnia”, a declarat tatal sau. „Am legaturi stranse cu tara mea, majoritatea familiei mele e de acolo, vizitez des tara, n-a fost o decizie dificila. Sigur, Germania e si ea casa mea, dar decizia e luata”, a spus si jucatorul inaintea Mondialului, pentru site-ul oficial al lui Schalke. 

Muhamed Besic

Nascut la Berlin, pe 10 septembrie 1992, din parinti bosniaci, s-a apucat de fotbal la 9 ani, la Tennis Berlin. A jucat doar in Germania pana in 2012, cand s-a transferat in Ungaria, la Ferencvaros. Sustine ca a refuzat mai multe propuneri de a juca pentru nationale de juniori ale Germaniei, iar in 2010 a debutat la nationala U21 a Bosniei. 

Miralem Pjanic

Nascut la Tuzla, in Bosnia, pe 2 aprilie 1990, a plecat cu familia la un an din orasul natal. A stat 15 ani in Luxemburg, apoi a locuit in Franta unde a urmat o scoala de fotbal. A devenit eligibil pentru nationala Luxemburgului, pentru care a si jucat in 2006 la Europenele U17. Pjanic spune insa ca si-a dorit sa joace doar pentru Bosnia. Cand a fost convocat la tineret insa nu mai avea pasaport bosniac si avea nevoie de aprobarea FIFA pentru a schimba nationala. In 2008 a primit pana la urma pasaport bosniac, dupa presiuni uriase in media. Pjanic este musulman, iar varul sau a decedat in mai 2014 luptand in razboiul civil din Siria pentru gruparea ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant).

Zvjezdan Misimovic

Nascut la Munchen, in Germania, pe 5 iunie 1982, din parinti emigranti la munca inca din anii 60. A jucat pentru fost Yugoslavie la U18 si U21. In 2003-2004, pe cand nu fusese convocat inca la nicio nationala mare, coechipierul sau de la Bayern, Hasan Salihamidzic, l-a intrebat despre posibilitatea de a juca pentru Bosnia. A acceptat imediat si a debutat in februarie 2004. 

Edin Dzeko

Este singurul titular din meciul cu Argentina si nascut, si crescut in Bosnia. Este nascut la Sarajevo, pe 17 martie 1986. A inceput fotbalul la Zeljeznicar, plecand din tara in 2005, la 19 ani, la Teplice, in Cehia, pentru doar 25.000 de euro. 

Mensur Mujdza

Nascut la Zagreb, in Croatia pe 28 martie 1984. A invatat fotbalul la NK Zagreb, unde a jucat pana in 2009. A fost convocat la nationalele U20 si U21 ale Croatiei. In 2010 a ales sa joace insa pentru Bosnia, familia lui fiind din localitatea bosniaca Doboj. Si fratele sau Jasmin a jucat pentru nationala Bosniei.

Senad Lulic

Este nascut in Bosnia, la Mostar, pe 18 ianuarie 1986 si si-a petrecut copilaria la Jablanica. Din cauza razboiului s-a mutat insa cu familia in Elvetia, unde a inceput fotbalul la Chur 97. A jucat in Elvetia pana in 2011, cand a plecat la Lazio. Lulic a debutat pentru nationala Bosniei intr-un meci cu Azerbaijan pe care majoritatea jucatorilor consacrati decisesera sa-l boicoteze din cauza schimbarii selectionerului Meho Kodro. Abia dupa doi ani, in 2010, a primit urmatoarea convocare.

Izet Hajrovic

Nascut pe 4 august 1991, la Brugg, in Elvetia. Parintii sunt bosniaci din Muntenegru, mutati la Sarajevo, in Bosnia, in anii 80. S-au mutat in Elvetia in 1987. A invatat fotbalul la Grasshoppers, unde a jucat apoi pana in acest an cand s-a transferat la Galatasaray. A fost convocat la nationalele Elvetiei U20 si U21 si, in noiembrie 2012, chiar si la nationala mare la un amical cu Tunisia, in care a jucat ultimele minute. In iunie 2013 a anuntat ca vrea sa joace pentru Bosnia, iar FIFA i-a acordat dreptul in august, dupa ce si-a depus cererea de schimbare a cetateniei din elvetiana in bosniaca.

Imagine cu urmarile razboiului din Bosnia, la Srebrenica

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!