Jucătorii Angliei acuză gazdele CM 2022 că au vopsit gazonul. Ce au răspuns FIFA și gazdele turneului

Jucătorii Angliei acuză gazdele CM 2022 că au vopsit gazonul. Ce au răspuns FIFA și gazdele turneului CM 2022

Fotbaliștii lui Gareth Southgate spun că pe echipamentele lor albe au apărut pete neobișnuite de culoare verde. 

Fotbaliștii englezi acuză deteriorarea calității gazoanelor din Qatar și faptul că FIFA și gazdele competiției au decis să folosească vopsea de culoare verde pentru a acoperi zonele cu probleme. 

Qatarioții recunosc folosirea "Metodei Augusta", dar doar pentru zonele de încălzire

Aceasta este cunoscută ca "Metoda Augusta", folosită de îngrijitorii suprafeței de joc din Augusta National Golf Club din Georgia (SUA), dar FIFA a negat că ar fi recurs la acest procedeu pentru a acoperi una dintre marile probleme ale turneului final din Qatar. În schimb, organizatorii au recunoscut că au folosit vopsea, dar doar pentru zonele unde jucătorii se încălzesc, din cauză sunt intens folosite, înainte ca aceștia să intre în teren.  

  • Jucatorii Angliei Acuza Gazdele Cm 2022 Ca Au Vopsit Gazonul Ce Au Raspuns Fifa Si Gazdele Turneului

Qatarul e o țară deşertică, dar consumă 10 tone de apă pe zi pentru fiecare gazon!

Asociațiile ecologiste și specialiștii în protecția mediului au atras atenția încă de la desemnarea Qatarului ca gazdă a CM 2022 că decizia reprezintă un dezastru pentru natură. Qatar este una dintre cele mai sărace țări din lume în ceea ce privește resursele de apă dulce, iar acest lucru se datorează în primul rând ploilor anuale reduse și lipsei râurilor și lacurilor. Țara din Golful Persic se bazează pe apa subterană, apa de mare desalinizată și apa uzată tratată pentru a-și satisface cerințele de apă. 

Pentru fiecare din cele opt gazoane ale stadioanelor folosite la turneul final, qatarioții consumă 10.000 de litri de apă zilnic, la care se mai adaugă consumul uriaș al propriei populații (peste 400 de litri pe zi, aproape cu 50% mai mult decât media mondială) și cantitatea necesară menținerii în bună funcțiune a bazelor de pregătire unde se antrenează echipele (130 de terenuri), dar și mărirea cererii odată cu numeroșii suporteri veniți în Qatar pentru a viziona meciurile. În plus, Qatarul a construit o uriașă fermă pentru producerea rolelor de gazon de rezervă, cu o suprafață de 425.000 de metri pătrați, la nord de Doha, mare consumatoare de apă. 

Desalinizarea folosită în Golful Persic, extrem de nocivă pentru ecosistemul marin

Desalinizarea, principalul proces prin care Doha a decis să acopere această cantitate suplimentară de apă, consumă, la rândul ei, cantități enorme de combustibil fosil, necesar pentru a menține în funcțiune uriașele uzine de pompare. Activiștii de mediu au contestat vehement organizarea CM 2022 în Qatar, pentru că această competiție a fost prezentată ca prima cu amprentă de carbon zero, dar fiecare stație de desalinizare arde peste 10.000 de barili de țiței pe zi.

De asemenea, desalinizarea are ca produs secundar saramura (brine), un fluid rezidual foarte salin, eliberat de obicei în larg ca apă de mare mai sărată, toxică și mai caldă, care conține cantități mari de clor, metale grele și agenți antispumanți și distruge aproape total viața marină în zonele unde e deversată. 

Foto - @EnglandTeam

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!