FOTO ȘI VIDEO Reacție penibilă a Qatarului după mesajul dur al unei naționale calificate la Campionatul Mondial
Criticile venite din partea reprezentativei Australiei sunt ultimele dintr-un lung șir de mesaje care vizează drepturile omului în țara gazdă a turneului final.
UPDATE Comitetul Suprem care organizează Campionatul Mondial din Qatar a reacționat la mesajul critic al Australiei.
“Îi felicităm pe fotbalişti pentru că au folosit platformele lor pentru a atrage atenţia asupra unor probleme importante.
Am depus toate eforturile pentru a ne asigura că această Cupă Mondială va avea un impact de transformare pentru îmbunătăţirea vieţilor, în special ale celor implicaţi în construirea locurilor de competiţie şi din afara competiţiei de care suntem noi responsabili.
Protejarea sănătăţii, siguranţei şi demnităţii fiecărui muncitor care a contribuit la această Cupă Mondială este prioritatea noastră”, a precizat Comitetul Suprem din țara organizatoare a CM.
Conform The Guardian, cel puțin 6.500 de muncitori migranţi au murit pe șantierele din Qatar numai în anul 2020!
Știrea inițială (27 octombrie 2022)
Mesaj dur al unei naționale calificate la Campionatul Mondial pentru emirul din Qatar
Reprezentativa Australiei a criticat, într-un mesaj video, situaţia legată de drepturile omului în Qatar, devenind prima participantă la Cupa Mondială care procedează astfel, relatează BBC.
În mesaj, jucătorii vorbesc despre situaţia muncitorilor migranţi şi despre cea legată de drepturile LGBTQ.
În filmuleţ apar 16 jucători, între care şi căpitanul Matt Ryan. Ei cer o remediere eficientă a situaţiei muncitorilor migranţi şi dezincriminarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex.
Cer respectarea drepturilor pentru migranți și comunitatea LGBTQ
“Suntem alături de FIFPro, de Building and Wood Workers International şi de International Trade Union Confederation, în încercarea de integrare a unor reforme şi stabilire a unei moşteniri care să dureze în Qatar.
Aceasta trebuie să includă înfiinţarea unui centru de resurse pentru migranţi, soluţii eficiente pentru cei cărora nu li s-au respectat drepturile şi dezincriminarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex.
Acestea sunt drepturi de bază care ar trebui să fie valabile pentru toţi şi care vor asigura progresul în Qatar şi o moştenire care va dăinui dincolo de fluierul final al Cupei Mondiale din 2022”, au afirmat australienii.
Emirul din Qatar a acuzat criticile la adresa țării sale
Marţi, emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani, a afirmat că ţara sa se confruntă cu o campanie de critici "fără precedent” cu privire la găzduirea Cupei Mondiale.
„De când am primit onoarea de a găzdui Cupa Mondială, Qatarul a fost ţinta unei campanii fără precedent pe care nicio altă ţară gazdă nu a suferit-o”, a spus el în timpul unui discurs.
Zeci de miliarde cheltuite de arabi pentru organizarea CM 2022
Cupa Mondială începe la 20 noiembrie. FIFA a acordat Cupa Mondială Qatarului în 2010, iar emiratul a cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru pregătirea evenimentului care va avea loc în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie.
Statul bogat este însă subiectul a numeroase critici cu privire la tratamentul acordat lucrătorilor străini, drepturile LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, trans, queers) şi femei sau utilizarea aerului condiţionat în cele opt stadioane ale sale, care au costat 6,75 de miliarde de dolari.
Naţionala Australiei va juca la Cupa Mondială în grupa D, cu Franţa, Danemarca şi Tunisia.
A message from the Socceroos. pic.twitter.com/Sd2R6ej8kK
— Socceroos (@Socceroos) October 26, 2022
News.ro
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News