"Sigur trebuie sa am asta la mine" Horia Colibasanu dezvaluie ce o sa aiba la el cand urca in varful lumii, pe EVEREST
EXCLUSIV - Ce spune Horia Colibasanu inainte de a pleca in cea mai mare expeditie alpinista din istoria Romaniei: cucerirea Everestului!
Alpinistul roman Horia Colibasanu si slovacul Peter Hamor au escaladat varful Shisha Pangma, aflat la o altitudine de 8.024 de metri, aceasta fiind prima etapa a expeditiei care are drept scop ascensiunea Muntelui Everest (8.848 de metri), fara oxigen suplimentar si serpasi, pe ruta nordica.
Acestia au coborat in tabara de la baza si se pregatesc acum de marea incercare: Everestul!
Despre urcarea pe varful Sisha
"A fost foarte fain, am prins o fereastra de vreme buna. Am reusit sa urcam, nu am avut timp sa ne odihnim. Acum ninge, este destul de rea vremea. Vreo 40-50 de oameni se uitau la noi cum urcam, ei au plecat acum dar nu mai e vremea buna de urcat acum. Nu a fost periculoasa urcarea, doar o creasta ingusta pe care am mers in echilibru, dar nu ceva spectaculos".
Esti pregatit pentru Everest?
"A fost un test destul de bun, au fost niste zile grele pentru ca noi am facut totul pe munte pentru ca suntem primii care au urcat pe munte. Acum sunt foarte obosit, dupa 10 metri, pana la cortul unde mancam, incep sa gafai, dar este normal dupa ce am urcat pana la 8000 de metri si am coborat imediat. Vom avea o saptamana de refacere"
Cata energie mai ai?
"Pentru un munte ca Everest trebuie sa faci o tura de aclimatizare la 8000 de metri, dar este absolut necesara, nu poti urca fara. Cred ca am consumat 10-15% din energie, sa vedem cum ne putem reface".
Ai intalnit acele cadavre celebre pe munte?
"Da, am intalnit in 2-3 randuri, senzatia nu este tocmai placuta. Chiar anul trecut inainte cu 20 de metri de Lhotse am gasit asa ceva, este greu de inteles pentru oamenii de la nivelul marii ... doar ca unul dintre prietenii mei a incercat sa mute un corp al unui alpinist, sa il mute in alta parte sa nu mai incurce, dar era lipit de stanca. Sa faci asa ceva acolo iti trebuie foarte multa energie, ai nevoie de o expeditie intreaga pentru asa ceva".
Celelalte expeditii, vreo 30 de oameni, in momentul in care coboram de pe munte, ei urcau si ne felicitau toti, a fost foarte simpatica situatia, nu mi s-a mai intamplat.
Cum simti Everestul inainte de ascensiune?
"Am fost destul de stresat si de emotionat, ma gandeam mai mult la Everest chiar si cand urcam pe alti munti. Acum am mai multa incredere, am participat si la o ceremonie budhista in care zeii sunt rugati sa ne lase sa urcam pana in varf".
Ce crezi ca te asteapta acolo in varf?
"Pentru mine marea problema este cum o sa depasim cota 8000 de metri, nu stim ce ne asteapta acolo, daca reusim sa trecem de 8000-8100 sunt sanse mari sa ajungem pe varf unde nu ne asteapta decat un varf inzapezit in care ne vom face fotografii si vom cobori cat mai repede."
Ce vrei sa iei cu tine acolo in varf?
"Cu siguranta aparatul foto si probabil ca si telefonul".
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News