Horia a intrat in prima faza a expeditiei, a ajuns la Tilicho Lake! Urmeaza marea incercare!
► Urmareste pe www.sport.ro ascensiunea lui Horia Colibasanu pe muntele Everest. Prima incercare a unui roman de a cuceri cel mai inalt munte din lume fara oxigen suplimentar.
Alpinistul Horia Colibasanu, care a plecat in expeditia Everest Summit 2014 pe 25 martie, isi continua tura de aclimatizare in regiunea masivului Annapurna din Nepal, Himalaya – cel mai mare lant muntos din lume. Aclimatizarea este procesul biologic prin care organismul se adapteaza la conditiile de altitudine.
Horia a ajuns la Tilicho Lake (4.919m), unul dintre cele mai inalte lacuri din lume. Aceasta prima faza a expeditiei, ce se desfasoara in perioada martie-mai, are ca scop aclimatizarea organismului pâna la altitudinea de 5.000 de metri. Horia este insotit de românul Justin Ionescu, camaradul sau si in expeditia din 2013 pe Muntele Lhotse (8.516 de metri) din Nepal, precum si de slovacul Peter Hamor, alaturi de care Horia va incerca escaladarea vârfului Everest (8.848m), obiectivul final al expeditiei.
In prima saptamâna din aprilie, cei trei alpinisti vor pleca spre Tibet (China), unde vor incepe a doua faza a aclimatizarii pentru Everest, pe un vârf de 8.000 de metri – Shisha Pangma (8.027m). Horia Colibasanu si Peter Hamor vor incerca sa urce pe vârful Everest pe ruta nordica, in stil alpin - fara oxigen suplimentar si ghizi (serpasi).
FOTO - Tilicho Lake, poza urcata de Horia Colibasanu pe Facebook
Doar 3% din ascensiunile pe Everest s-au facut fara oxigen
Din cele peste 5.650 de ascensiuni reusite ale Muntelui Everest, doar 173 au fost realizate fara oxigen suplimentar, adica 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu. Horia isi propune sa includa România pe lista scurta a natiunilor cu aceasta performanta.
Horia Colibasanu este singurul român care a reusit ascensiunea vârfurilor Annnapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top5 vârfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fara oxigen suplimentar si fara ghizi (serpasi).
Horia Colibasanu, 37 de ani, este medic stomatolog si traieste in Timisoara. El a escaladat primul munte de peste 8.000m (optmiar) – K2 din Pakistan – la 27 de ani, in 2004, fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor. Cunoscut ca “Muntele Ucigas”, K2 (8.611m) este al doilea vârf, dupa Everest, si este inclus in topul celor mai periculoase cinci vârfuri din lume. O ascensiune reusita pe K2 are valoarea unui titlu olimpic in alpinism. Performanta lui Horia pe K2 a ramas neegalata in România.
Performantele au continuat cu alte premiere nationale – cinci pâna in prezent – printre care Dhaulagiri (2007) si Annapurna (2010) din Himalaya nepaleza, munti inclusi, ca si K2, in Top 5 vârfuri mortale din lume. in total, Horia Colibasanu a atins sase vârfuri de peste 8.000m, in stilul expeditiilor clasice, fara oxigen suplimentar si serpasi. Astfel, Horia Colibasanu este considerat alpinistul român cu cele mai bune performante la altitudine extrema.
Everest sau "Mama-Zeita a Lumii". Prima escaladare fara oxigen suplimentar - 1978
Muntele Everest (8.848 m) este cel mai inalt din lume si este situat la granita dintre Nepal si Tibet (China). Denumirea tibetana, Chomolungma, inseamna “Mama-Zeita a Lumii”.
Italianul Reinhold Messner a fost primul care a escaladat Mt. Everest, fara oxigen suplimentar, in 1978 (ruta sudica) si 1980 (prin Nord). Vârful Everest fusese escaladat pentru prima oara in 1953, de catre Edmund Hillary (Noua Zeelanda) si Sherpa Tenzing Norgay (Nepal). Pâna in 2012 (ultimele date disponibile), Muntele Everest avusese 5.656 ascensiuni reusite, potrivit lui Eberhard Jurgalski, citat de “The Economist”, in mai 2013.
Doar 3% dintre ascensiunile reusite au fost in stil alpin, clasic (fara oxigen imbuteliat si serpasi).
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News