Cele mai importante 10 lucruri care raman dupa finalul Cupei Mondiale
De la respectul pentru victoria "soldatilor" lui Didier "Napoleon" Deschamps in Rusia, pana la greata fata de ploconeala lui Infantino.
1. Tiki-taka, stilul care le-a adus spaniolilor titlul mondial (2010) si european (2008, 2012), a facut trecerea de pe gazon direct in cartile de istorie ale fotbalului. Din moment ce din echipa, care se incununa campioana mondiala in 2010, s-au retras sau nu mai sunt eligibili pentru convocare Casillas, Puyol, Iniesta, Villa, Xavi, Torres, Xabi Alonso sau Arbeloa, iar in cazul lui Pique, Fabregas, Busquets, Mata, Ramos, Pedro, Silva sau Llorente e aproape imposibil sa mai prinda lotul ibericilor si la competitia de peste 4 ani, se incheie o era pentru fotbalul spaniol, care trebuie sa se descurce acum fara una dintre cele mai bune generatii din istoria fotbalului.
2. In ciuda promovarii agresive facute de sponsori si de unii jurnalisti exaltati, se pare ca Messi, Cristiano Ronaldo si Neymar nu joaca singuri la echipele de club, ci au in spate echipe puternice si coechipieri care le suplinesc carentele, iar atunci cand sunt scosi din angrenajele aproape perfecte de la Barcelona, Real Madrid sau PSG isi pierd mult din randament.
3. Echipele, care ne-au facut noua viata grea in preliminariile pentru acest turneu final, nu au rupt gura targului la competitia din Rusia. In Grupa E preliminara, Romania a terminat pe locul 4, cu 13 puncte acumulate, la 12 puncte distanta de liderul Polonia si la 7 puncte in spatele Danemarcei. La Campionatul Mondial, Polonia a terminat pe ultimul loc in Grupa H, cu doar trei puncte (1-2 cu Senegal, 0-3 cu Columbia, 1-0 cu Japonia) si cu o impresie negativa lasata in privinta jocului sau. Danemarca se poate plange de un traseu mai dificil, ea terminand cu emotii pe locul secund in Grupa C, dupa ce a remizat cu Franta, intr-un ultim meci considerat de multi ca unul de complezenta, iar Australia a pierdut ultima partida din grupa (1-0 cu Peru, 1-1 cu Australia, 0-0 cu Franta), si pierzand in "optimi", la lovituri de departajare, contra Croatiei. Ideea e ca echipele, care au dominat grupa noastra de calificare, nu au impresionat la CM 2018.
4. In ciuda catorva reprosuri si rateuri, introducerea asistentei video la arbitraj (VAR) a fost un succes. Majoritatea fazelor controversate de la acest Campionat Mondial si-au gasit o rezolvare rapida, morala si regulamentara dupa consultarea imaginilor video de catre brigada de arbitri postati in acest scop in studioul special amenajat sau de catre centralul partidei pe ecranul de la marginea terenului. Cu mici imbunatatiri in privinta scurtarii timpului necesar pentru consultarea imaginilor si a modului in care o echipa poate sa ceara un "challange", aceasta inovatie ar putea elimina definitv 99,99% dintre greselile umane care pana acum viciau grosolan rezultatele meciurilor si ale competitiilor.
5. Rusia si Putin si-au spalat imaginea eficient odata cu organizarea acestui Campionat Mondial, care s-a desfasurat fara probleme de securitate (batai intre suporteri, atentate teroriste, infractionalitate etc.), tara nemaifiind acum considerata eminamente periculoasa, inapoiata economic si barbara, iar politicianul indepartandu-si partial stigmatul de dictator, care isi tine inrobiti concetatenii si isi zdrobeste opozitia politica. Din pacate, competitia fotbalistica s-a incheiat, iar Rusia si Putin vor fi nevoiti sa se revina la ce faceau pana sa inceapa aceasta. Singurele pete de pe organizarea acestui Mondial sunt reprezentate de numarul foarte mic de suporteri europeni, care au facut deplasarea in Rusia (poate un boicot la nivelul UE?), protestul si invazia terenului reusita de activistii Pussy Riot chiar la finala, sloganul pro-Ucraina al croatului Vida, tribuna surpata la stadionul din Nijni Novgorod, dupa o ploaie mai serioasa, desi arena a fost inaugurata in 2017 si a gazduit 6 meciuri la CM 2018, dar si lipsa de cavalerism de care Putin a dat dovada la premierea finalistilor, cand a inceput ploaia, iar el a stat sub umbrela si nu i-a oferit-o premierului croat Kolinda Grabar-Kitarovic.
6. Tarile din Europa Centrala si de Est au fost slab reprezentate la aceasta competitie. In afara de Rusia, care a fost gazda competitiei, de Polonia, Serbia si Croatia (doar ultima a impresionat), au lipsit Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Ucraina, Cehia, Slovacia, Austria, Muntenegru, Albania, Bosnia, Moldova, Belarus sau Macedonia. Se pare ca forta sportiva a unei tari incepe sa fie influentata din ce in ce mai mult si de puterea sa economica, gradul de dezvoltare al societatii, de investitiile in infrastructura sportiva si de nivelul de trai al cetatenilor.
7. Daca jucatorii rusi au inhalat amoniac inaintea victoriei cu Spania, din optimile de finala, precum si la pauza meciului din sferturile de finala, pierdut in fata Croatiei, fara nicio jena de camerele de filmat, ce alte tratamente au folosit la adapostul cantonamentului? Amoniacul imbunatateste fluxul sanguin si capacitatea pulmonara si nu este deocamdata o substanta interzisa de reglementarile antidoping ale FIFA, dar gestul rusilor a dat apa la moara celor care au pus forma fizica de invidiat a reprezentativei Rusiei pe seama dopajului. S-a facut o legatura directa cu investigatia de dopaj a FIFA, atunci cand numele a 11 fotbalisti din aceasta tara au fost citate in raportul McLaren al Agentiei Mondiale Antidoping (WADA), care investiga dopajul sustinut de statul rus, dar si faptul ca Ruslan Kambolov, fundasul lui Rubin Kazan, care aparea pe lista respectiva, a fost convocat in lotul pentru Campionatul Mondial, dar a fost inlocuit cu putin timp inainte de starul competitiei fara prea multe explicatii.
8. Marii castigatori ai Mondialului sunt Franta (al doilea trofeu din istorie cucerit, la 20 de ani dupa succesul repurtat de generatia lui Zidane / Deschamps a fost numit "Petit Napoleon", fiind considerat primul francez care castiga o "batalie" in Rusia dupa Imparatul Napoleon Bonaparte si a lui Grand Armee, cu doua secole in urma), Croatia (finalista, cel mai bun rezultat din istoria sa), Belgia (locul 3, cea mai buna clasare din istoria sa), Anglia (locul 4, a doua cea mai buna clasare din istoria sa, dupa medalia de aur din 1966, la egalitate cu semifinala din 1990), Rusia (tara gazda, care a pierdut accederea in semifinale la limita, desi era privita cu scepticism inaintea startului competitiei), Modric ("Balonul de Aur", cel mai bun jucator al turneului), Hazard ("Balonul de Argint"), Griezmann ("Balonul de Bronz"), Kane (golgheterul turneului), Courtois (cel mai bun portar) si Mbappe (cel mai bun tanar fotbalist al turneului). La capitolul pierzatori, putem bifa toate reprezentativele din America de Sud (inclusiv Argentina lui Messi si Brazilia lui Neymar) si din Africa, dar si Germania lui Ozil (campioana mondiala en titre; ultimul loc in Grupa F; pentru prima data in istorie cand paraseste competitia in faza grupelor), Portugalia lui Ronaldo sau Spania lui Iniesta, toate fiind echipe care aveau pretentii la semifinale sau la titlul mondial.
9. Desi englezul Harry Kane (6 goluri, 3 din penalty) a fost lider in clasamentul celor mai buni marcatori, el fiind urmat de alti 5 jucatori cu cate 4 goluri (Lukaku, Griezmann, Mbappe, Ronaldo, Cerisev), putem spune ca adevaratul golgheter al acestui Mondial a fost autogolul. La aceasta editie de Campionat Mondial s-au inscris 12 autogoluri, un record pentru istoria intrecerii, consemnandu-se si o premiera - autogolul lui Mandzukic a fost primul inscris intr-o finala.
10. Modul in care Gianni Infantino, presedintele FIFA, s-a pozitionat in loja la fiecare meci important intre oficialii celor doua tari care se infruntau si maniera in care a incercat sa isi faca reclama gratuita au fost de-a dreptul jenante. Infantino, omul cunoscul ca "Omul cu bilele" de la tragerile la sorti ale UEFA, a reusit sa aiba pe gratis mai multa expunere mediatica decat Putin, care a fost nevoit sa cheltuie peste 12 miliarde de dolari in incercarea de a-si spala pacatele dupa atacurile cu noviciok, jurnalistii impuscati, rivalii politici si activistii arestati, spectrul coruptiei sistemice si al scheletul oligarhiei din dulap.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News