Politica a invins fotbalul! Ultimul amical al Argentinei inainte de Mondial a fost ANULAT dupa amenintarile primite de Messi

Decizia a fost luata in urma tensiunilor geopolitice.

Partida amicala dintre Argentina si Israel care trebuia sa aiba loc la Ierusalim, ultima a nationalei lui Jorge Sampaoli inainte de Campionatul Mondial, a fost anulata! Conflictele politice din regiune au facut sa se ia decizia ca meciul sa nu se mai dispute!

Presedintele Federatiei de Fotbal din Palestina, Jibril Rajoub, declarase in urma cu cateva zile ca Messi nu ar trebui sa intre pe teren la aceasta partida iar fanii din Palestina ar trebui sa arda fotografiile si tricourile cu Messi daca acest lucru se va intampla.

"Messi este un simbol al pacii si iubirii si ii cerem sa nu participe la legalizarea crimelor de ocupatie" a fost comunicatul emis de Rajoub.

Nationala Argentinei va cauta un adversar pentru un meci-scoala care sa fie disputat saptamana aceasta.

Tensiunea politica dintre Israel si Palestina

Ministrul palestinian al afacerilor externe, Riyad al-Maliki, a cerut la sfarsitul lunii mai Curtii Penale Internationale (CPI) sa lanseze "imediat" o ancheta asupra presupuselor crime de razboi si apartheid comise impotriva palestinienilor.

Ministrul palestinian a discutat timp de o ora cu procuroarea CPI Fatou Bensouda la sediul instantei de la Haga. Initiativa palestiniana survine ca urmare a "intensitatii, ritmului si gravitatii crimelor impotriva poporului" palestinian, inclusiv tirurile asupra unor "manifestanti neinarmati din Fasia Gaza".

CPI a lansat in 2015, la solicitarea palestinienilor, dupa razboiul din Gaza din vara lui 2014, o ancheta preliminara privind acuzatii de crime de razboi in Israel si teritoriile palestiniene, dar nu a decis deocamdata trecerea la etapa urmatoare, deschiderea propriu-zisa a unei anchete cu privire la presupuse crime de razboi, care devine posibila prin sesizarea depusa marti de palestinieni.

"Aceasta etapa vizeaza sa se faca dreptate si sa se stabileasca responsabilitatile", a declarat Maliki, insistand ca "responsabilii acestor crime, mentionati in solicitare, trebuie sa dea socoteala pentru faptele lor, fara alte amanari".

Cel putin 62 de palestinieni au fost ucisi in timpul manifestatiilor din Fasia Gaza de tiruri ale soldatilor israelieni desfasurati la bariera care separa statul Israel de enclava palestiniana, in contextul inaugurarii noii ambasade a SUA de la Ierusalim, la 14 mai, aminteste AFP.

Sesizarea palestiniana ridica si problema coloniilor israeliene, pe care o califica drept "amenintarea cea mai periculoasa la adresa vietii si resurselor palestinienilor". "Israelul mentine, extinde si protejeaza regimul coloniilor, comitand crime de razboi, crime impotriva umanitatii si crime de apartheid fata de poporul palestinian", se arata intr-un comunicat palestinian.

Ministerul de Externe israelian a transmis marti ca solicitarea adresata de autoritatile palestiniene CPI este "un pas cinic fara validitate legala". Israelul nu a ratificat acordul din 1998 de aderare la CPI. Adunarea Generala a Natiunilor Unite a conferit statului Palestina statutul de observator ne-membru in 2012.

"Israelul se asteapta ca CPI si procurorul sau sa nu cedeze la presiunea palestiniana si sa ramana fermi impotriva eforturilor palestiniene neintrerupte de a politiza Curtea si de a-i deturna mandatul", a notat MAE israelian.

in ce o priveste, procuroarea Fatou Bensouda a declarat saptamana trecuta ca echipa sa urmareste indeaproape violentele din Gaza si "examineaza toate presupusele crime care ar putea fi de resortul CPI", angajandu-se totodata ia "toate masurile adecvate"

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!