SPECIAL | Interviu cu romanul care a jucat alaturi de Modric si Corluka: "A furat meserie de la mine! Era inteligent, dar si muncea cu adevarat"
Un fotbalist roman a insistat pentru aducerea lui Luka Modric la Dinamo Zagreb si a jucat alaturi de genialul mijlocas croat in primul sezon al acestuia in tricoul "albastrilor", pana sa faca pasul spre fotbalul mare.
Romanul care a jucat alaturi de Modric: "A furat meserie de la mine!"
Dumitru Mitu (43 ani) a jucat in ultimul sau sezon la Dinamo Zagreb alaturi de tinerii Luka Modric si Vedran Corluka, jucatorii croati care se vor lupta cu Anglia in semifinala Campionatului Mondial din Rusia. Mitu, care a evoluat aproape 10 sezoane in Croatia si a marcat 60 goluri in 307 de jocuri, era un jucator consacrat si apreciat, fiind un model pentru cei doi tineri care abia terminasera junioratul si bateau la portile echipei de seniori. El este singurul fotbalist din istoria fotbalului croat, care a castigat Cupa cu trei cluburi diferite - Osijek (1999), Dinamo Zagreb (2004) si Rijeka (2005).
Ati jucat un sezon cu Modric si Corluka. Cum a fost acel sezon 2005-2006?
"Erau pusti, cred ca aveau 18-20 de ani. Erau doi tineri talentati si erau la inceput de cariera. Chiar ma mandresc ca am insistat pentru aducerea lui Modric, atunci, la inceput. El fusese imprumutat de Dinamo Zagreb vreo 2 sezoane (n.r. - cate un sezon la Zrinjski Mostar si Inter Zapresic) si eu mai obisnuiam sa merg la meciuri de Liga a 2-a, ca sa ma uit din tribuna. El m-a impresionat, juca foarte bine. Avea un calm fantastic, fata de ceilalti jucatori, niciodata nu se grabea sa dea pasele sau sa scape de minge. Era un copil, dar avea o tehnica buna, tinea capul sus... Dar trebuia sa aiba si cineva ochi pentru el, asa ca le-am spus celor din conducere ca nu ar trebui sa il mai imprumute, ci sa il cheme la echipa. Am jucat aproape un sezon impreuna la mijlocul terenului, in primul lui an la seniorii lui Dinamo Zagreb. Am castigat campionatul in acel sezon, deci ne-am facut treaba bine. Eu nu am mai stat pana la final, am plecat la CFR Cluj. Modric se uita la noi, astia mai batrani, cum faceam anumite lucruri. Era inteligent, nu stateam noi sa il invatam, fura meserie de la noi. Si fotbalul, si smecheriile se fura, chiar daca ai talent. E un jucator care a muncit mult de tot, pentru ca degeaba ai talent, daca nu transpiri", a spus Mitu.
Si Corluka?
"La fel, era foarte tanar. Era un produs al Academiei lui Dinamo Zagreb si fusese imprumutat tot la Zapresic, ca si Modric. Era inalt si destul de puternic pentru varsta lui. Se vedea ca avea scoala lui Dinamo, ca fusese crescut de club, pentru ca cunostea abecedarul fotbalului".
Va gandeati atunci ca vor ajunge sa se lupte pentru cucerirea Cupei Mondiale?
"Nu credeam ca vor ajunge in semifinalele Mondialului, dar stiam ca jucatorii croati sunt talentati si ca au avut mereu echipe nationale puternice. Au o alta mentalitate fata de noi. La talent, la pregatire, nu sunt mult diferiti fata de noi, dar mentalitatea face diferenta. Jucatorii nostri se multumesc cu putin, ai lor, daca pleaca la Atletico Madrid, dupa un sezon ii cauta Barcelona. Eu mi-am ales 3 echipe favorite pentru acest campionat Mondial - Brazilia, Croatia si Belgia. Acum as vrea o finala Croatia - Belgia, dar sa castige croatii. Cred ca au cea mai buna linie de mijloc de la aceasta Cupa Mondiala. Daca s-ar juca Romania - Croatia, as tine cu Romania, dar daca nu suntem acolo... Maine seara voi bea mai multe beri in cinstea lor, pentru ca inving sigur Anglia".
Aveti si cetatenia croata?
"Da, am facut o mare prostie, daca pot sa ii zic asa. Eu am avut dubla cetatenie si puteam sa joc oricand pentru Romania sau pentru Croatia. Eu mi-am dorit foarte mult sa joc la nationala Romaniei si am pierdut ocazia sa fiu convocat de croati. Eu aveam deja cetatenia si cei de la Federatie l-au rugat pe Blazevic (n.r. - Miroslav "Ciro" Blazevic, antrenorul lui Mitu la Dinamo Zagreb si fost selectioner al Croatiei, intre 1994 si 2000) sa discute cu mine, sa vada daca sunt dispus sa raspund convocarii lor. Eu ma intelegeam foarte bine cu el, am avut niste discutii cu dansul si am ajuns la un acord sa mai asteptam un pic, cand am plecat in Grecia, la Panathinaikos. Eu am tot asteptat dupa nationala Romaniei si am asteptat degeaba, se pare. In 2003-2004, era un nivel mai bun la echipa nationala a Romaniei decat astazi, dar eu eram om de baza la cele mai bune cluburi din Croatia, eram apreciat, jucam in Champions League, dar erau convocati alti jucatori, carora nu vreau sa le dau numele, care nu au ajuns sa faca performanta nici pe sfertul meu. Nu au niciun trofeu si nu au jucat la nicio echipa mare, dar au selectii la nationala. Daca alegeam Croatia, poate ajungeam si eu la Euro 2004 sau la Mondialul din 2006".
Ce au special fotbalistii croati?
"Ei pun accent foarte mult pe juniorat, nu lasa activitatea din academii la voia intamplarii. Incearca tot timpul sa produca juniori buni si sa ii aduca cat mai repede la prima echipa. La croati nu se spune niciodata "trebuie sa mai creasca", "e prea mic", "e prea fraged"... Daca un antrenor vede calitati la un jucator de 17 ani, il cheama fara probleme la seniori. La noi, antrenorii isi cauta alibi cu rezultatele, ca sa nu promoveze juniori. Dar, la croati, nu trebuie sa joace copiii din prima. Ii cheama sa faca antrenamente cu prima echipa, ii baga usor-usor in meciurile de pregatire, ii aduc sa discute cu seniorii, sa stea cu ei in acelasi vestiar, sa simta care sunt cerintele si atmosfera... In Croatia, la antrenamente, pe langa jucatorii consacrati, erau chemati mereu juniori de 15-16-17 ani, erau adusi sa creasca in sanul echipei".
Sunt croatii foarte diferiti fata de romani?
"Sunt diferiti mult fata de noi, au si ambitia aia a lor. Poate ca noi avem unii jucatori cu o tehnica exceptionala, dar nu stim sa o fructificam. Daca ai talent, nu inseamna ca trebuie sa iti bati joc de el! Suntem cam ramasi in urma la capitolul fizic si ca mentalitate. Ei au mult mai multa ambitie decat noi si o mentalitate sanatoasa, care ii si ajuta sa reuseasca cand se transfera in strainatate. Ei nu se dau batuti niciodata, noi prea ii cocolosim pe jucatorii nostri, care ajung prea fitosi. Cazul lui Alibec, care vrea sa se schimbe antrenorul si echipa dupa el, si nu invers, cred ca trebuie dat ca exemplu. E incredibil cum ne irosim talentul! Ne lipseste dorinta de a evolua constant, sa vrem sa fim din ce in ce mai buni, nu sa stagnam si sa ne multumim cu salariul luat. E clar ca trebuie sa ne schimbam mentalitatea".
In Grecia, la Panathinaikos, ce s-a intamplat?
"Am stat putin, vreo 6-7 luni. S-a schimbat antrenorul si s-a schimbat totul. Noul antrenor a venit cu alti jucatori si puteam sa stau, dar jucam foarte putin. M-am adaptat mai bine la fotbalul croat, era mai stabil, asa ca am stat peste 9 ani in Croatia si cred ca m-am impus, nu doar am luat salariul degeaba. Sunt singurul jucator din istoria fotbalului croat care a castigat 3 Cupe cu 3 echipe diferite, am reusit chiar sa inscriu in 2 dintre finale. Cu Hajduk, la ultima Cupa castigata, am marcat si acasa si in deplasare. In zona de sud, pe langa Split, nu ma duc niciodata in vacanta. E superb peisajul, dar nu stiu ce se intampla daca ma prind ultrasii lui Split pe acolo. Mai sunt prieteni din Arad, care mai merg pe acolo in vacanta, la Trogir sau Vranjic, si imi spun ca atunci cand aud aia de romani, zic "Mitu" si arata pumnul. Asa imi mai povestesc baietii...".
Avand cetatenia croata, v-ati gandit vreodata sa va stabiliti acolo?
"Nu, niciodata. Nu am avut in gand sa ma stabilesc in Croatia, cu toate ca am avut posibilitatea si poate ca aveam anumite avantaje. Eu sunt roman si imi place aici, acasa. Am ajuns in Croatia in 1996, la doar cativa ani dupa razboaie, se linistisera lucrurile, incepusera sa se aseze. In ultimii ani, s-au schimbat mult lucruri in bine si in Croatia, mai ales dupa intrarea lor in UE. Am fost invitat anul trecut la un meci Dinamo Zagreb - Rijeka si abia am gasit drumul spre stadion, s-a schimbat foarte mult Zagrebul, au investit mult in infrastructura. Nu stiam unde sa cobor de pe autostrada, atat de complexa era reteaua, era si greu sa imi amintesc cum fusese inainte. Multe autostrazi, drumuri, pasarele, poduri noi...".
De unde sunteti originar?
"De langa Bucuresti, din Comuna Dobroiesti, de unde e Ionut Nedelcearu, care e nepotul lui Stefan Sames, fostul mare jucator de la Steaua si de echipa nationala. Sunt bun prieten cu tatal lui, care a fost si el fotbalist. Statea pe aceeasi strada, la cateva case distanta de mine, am jucat fotbal in curtea scolii. Fiu-su, asta de a fost fundas la Dinamo, era dracu gol, ne fura piesele de rummy, cand ne intalneam in vacanta si ne relaxam la o partida. Sunt stabilit la Arad din 1995, de aproape 22 de ani. Aici e acasa acum pentru mine".
Nu va mai implicati in fotbal?
"Ultima data am fost la Pancota, i-am dus din Liga a 4-a in Liga a 2-a, dar eram deja in varsta, aveam aproape 41 de ani. Am stat doar la insistentele lui Massone, pentru ca m-a rugat domnul Piros, de la firma de securitate unde lucrez, ca sa ma duc cu ei, sa ii ajut... Nu prea mai aveam resurse si tragere de inima pentru Liga a 2-a. In Liga a 4-a si Liga a 3-a era altceva, eram doar jucator si mana dreapta a domnului Piros, el era si patronul echipei. Nu am vrut sa mai raman in fotbal, antrenor sau conducator, nu imi place. Nu mi-a placut niciodata sa fiu antrenor, mi-a placut sa descopar jucatori, dar nu prea vrea nimeni in Romania sa te plateasca ca sa descoperi jucatori buni. Poate ca as putea sa propun fotbalisti pentru cluburile din Croatia la care am jucat, dar acum sunt legat de proiectul acesta cu firma de securitate. La 43 de ani, ma mai duc la Liga a 4-a, pentru ca vrea un prieten sa promoveze si zice ca are nevoie de mine. Nu pot sa ma duc in pregatri sau sa fac zilnic antrenamente si nu mai merge nici la mine ca pe vremuri. Fotbalul nu se uita, ca nu se mai poate e alta treaba".
Se castiga alti bani in ziua de astazi, nu mai erati nevoit sa lucrati, daca jucati 9 ani in Croatia si aveati salariile de acum...
"Da, normal ca se castiga alti bani. Si la noi, in Liga 1, exista salarii de 20-25.000 de mii, sunt foarte mari... Eu am fost la Dinamo Zagreb - Rijeka si am stat la loja, un fost coleg imi zicea ca, daca aveam noi contractele pe care le au astia acum, mancam pamantul. Acum, la Zagreb, salariile anuale sunt intre 400.000 de euro si 2.000.000 de euro! Cand eram eu, nu erau salarii mai mari de 10-15.000 de euro pe luna. E diferenta foarte mare. Daca aveam 1.000.000 de euro pe an, jucam cativa ani si nu trebuia dupa aceea sa mai fac nimic. De asta poate ca nu le mai arde de fotbal nici jucatorilor romani de acum, daca dupa 2-3 ani si-au umplut conturile, nu mai au tragere de inima. La Zagreb de asta si promoveaza mereu jucatori tineri, sa vina cu foame de rezultate si de bani, sa nu se plafoneze. Am fost in loja cand vorbea Naletinic (n.r. - Marko Naletinic, agent de jucatori, cel care ii reprezninta, printre altii, pe Pjaca, Pasalic sau Kuzmanovic) cu patronul de la Dinamo Zagreb, li se oferisera 8 milioane de euro si ei cereau 10 milioane pe un fundas stanga, care nu avea nici 19 ani! Discutam de alt nivel acolo, stiu si sa tina la pret, nu vand ca la noi la prima oferta. Exista garantia ca, daca a jucat la Zagreb, Split, Osijek sau Rijeka, are anumite calitati si o anumita mentalitate".
O sa jucam in Liga Natiunilor cu Serbia, o alta echipa ex-iugoslava. Ce vom face?
"Au cam acelasi tip de jucatori ca si Croatia, dar echipa e in reconstructie. E o echipa abordabila, care schimba liniile. Nu au impresionat la Mondial, dar au avut si o grupa foarte grea, cu Brazilia si Elvetia. Nu e o echipa de nebatut si am incredere in antrenorul Cosmin Contra. A fost un jucator ambitios si se vede ca e un antrenor ambitios. Sa nu plece urechea la ce spun altii, sa faca ce crede el ca e mai bine. Si sa ne duca si pe noi la Mondial, ca sa beau o bere si pentru Romania, nu doar pentru Croatia".
DUMITRU MITU
Data nasterii: 13 februarie 1975
Locul nasterii: Bucuresti
Post: atacant sau mijlocas ofensiv
Echipe: Faur Bucuresti (1992-1994), Farul Constanta (1994), FC Brasov (1995), UTA (1995-1996, 2008-2009), NK Osijek (1996-2002), Dinamo Zagreb (2002-2004, 2005-2006), Panathinaikos Atena (2004), HNK Rijeka (2004-2005), CFR Cluj (2005-2006), Unirea Dej (2006-2007), Quigdao Zhongneng (2007), Changchung Yatai (2008), Soimii Pancota (2010-2015)
Palmares: 2 titluri de campion al Croatiei (2002-2003, 2005-2006), 3 Cupe ale Croatiei (1998-1999, 2003-2004, 2004-2005), 2 Supercupe ale Croatiei (2002, 2003)
FOTO: Dumitru Mitu, intr-un duel cu Thierry Henry, pe vremea cand juca la Panathinaikos
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News