Prima reprezentativă a țării a fost repartizată în Grupa H, alături de Austria, Bosnia-Herţegovina, Cipru şi San Marino, în preliminariile Cupei Mondiale de fotbal din 2026, potrivit tragerii la sorţi efectuate, vineri, la Zurich.
Așadar, selecționerul Mircea Lucescu o va întâlni din nou pe Austria, echipa pe care a învins-o cu 4-0, pe 10 septembrie 1986, pe stadionul "Ghencea", în preliminariile pentru Campionatul European din 1988.
Victoria respectivă n-a fost una de bun augur pentru selecționerul tricolorilor, acesta fiind demis după acel meci și înlocuit cu Emeric Ienei.
România și Austria s-au mai întâlnit în zece confruntări oficiale. Tricolorii s-au impus de două ori, cinci meciuri s-au încheiat la egalitate, iar de trei ori s-a impus Austria.
Preliminariile încep în martie 2025
România nu s-a mai calificat la un turneu final al Cupei Mondiale din 1998. Ultima ediţie, găzduită de Qatar, în 2022, a fost câştigată de Argentina.
Cinci foste vedete ale fotbalului au ajutat la tragerea la sorţi, Ariane Hingst, Fernando Llorente, Gianluca Zambrotta, Robert Pires, toţi foşti campioni mondiali, şi fosta internaţională engleză Rachel Yankey.
Campania de calificare la CM 2026 va debuta în Europa în martie 2025 şi se va încheia în noiembrie 2025.
Câştigătoarele celor 12 grupe preliminare se vor califica direct la CM 2026. Pentru celelalte patru locuri disponibile pentru zona europeană se vor bate cele 12 formaţii clasate pe locul secund în grupe şi cele mai bine clasate câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor, ediţia 2024-25, care nu s-au calificat prin intermediul preliminariilor.
Viitoarea ediţie a Cupei Mondiale, prima cu 48 de echipe, va avea loc între 11 iunie şi 19 iulie 2026, în 16 oraşe din Canada, Mexic şi Statele Unite. Statele Unite vor fi reprezentate de 11 oraşe, Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco, Seattle, Mexicul va găzdui meciuri în trei oraşe, Guadalajara, Mexico City, Monterrey, iar Canada în două, Toronto şi Vancouver.