INTERVIU San Marino, analizată de un militar italian. De ce ar trebui să se teamă România în al doilea meci al preliminariilor CM 2026

San Marino, analizată de un militar italian. De ce ar trebui să se teamă România în al doilea meci al preliminariilor CM 2026 Cupa Mondiala

Naționala României se pregătește de meciul cu San Marino, următorul adversar din preliminariile Campionatului Mondial 2026, după eșecul suferit pe Arena Națională în fața Bosniei, scor 0-1.

Sport.ro a stat de vorbă cu Mario Zedde, un italian pasionat de fotbal și militar în Ministerul Apărării din Italia, care cunoaște în detaliu fotbalul din San Marino, mai ales pe cel feminin.

Mario Zedde este căsătorit cu o româncă

Mario Zedde s-a născut și a crescut în Italia, dar are o legătură specială cu România: este căsătorit cu o româncă, pe numele ei Daniela Mățăgan, o profesoară de yoga certificată, iar împreună au două fetițe, Lidia și Nadia, ambele pasionate de gimnastică.

În tinerețe, Mario a jucat fotbal până la nivelul Serie C din Italia, însă a renunțat pentru a se dedica serviciului militar. În prezent, el este part time ghid pentru cicliști, dar urmărește îndeaproape și fotbalul, cu o pasiune aparte pentru cel feminin.

Sport.ro: Te rog frumos să te prezinți.

Ei bine, sunt Mario Zedde, născut și crescut în Italia, și lucrez pentru Ministerul Apărării.

San Marino, echipă de nivel Serie C

Din câte știu, San Marino e pe locul 55, deci ultimul loc în clasamentul UEFA. Care sunt punctele forte ale echipei din San Marino? Păi, nu prea putem vorbi exact de puncte forte; să spunem că are o echipă comparabilă cu nivelul Serie C din campionatul italian. Are un grup care poate fi ceva mai unit, pentru că se ajută reciproc.

Sport.ro: Ce știi despre fotbalul românesc? 

Despre fotbalul românesc știu destul de puțin în prezent. Îmi amintesc foarte bine de Steaua București din vremurile de demult, când în Europa League, în Champions League, mergea foarte bine. Și îmi amintesc de România pentru câteva calificări la mondiale care au fost destul de reușite, cu jucători precum Popescu, Hagi, Petrescu, Dumitrescu, acum mulți ani.

Echipa feminină din San Marino, o forță!

Mă interesează mai mult fotbalul feminin. Îmi amintesc de Mutu, dar pe cei de acum nu-i prea cunosc. Există o fotbalistă, o jucătoare a Romei, portarul echipei feminine a Romei, Camelia Ceasar. Camelia Ceasar, da, e româncă. Da.

Ei bine, în prezent, echipa de fotbal feminin joacă în Serie B italiană. Până în 2021 a jucat în Serie A; era o echipă destul de bine organizată, cu niște atlete decente. Intrarea fotbalului feminin din Serie A în sfera profesionismului a dus, din păcate, la un declin pentru San Marino, pentru că a implicat costuri de gestionare mult mai mari, pe care nu le-au putut susține. Așa că, la fel ca multe alte echipe, au coborât puțin.

Totuși, acum, în Serie B, sunt în partea de mijloc-superioară a clasamentului și își fac campionatul; sunt destul de decente și se descurcă bine.

Sport.ro: Mai joci fotbal?

Eu am jucat fotbal în Serie C până la prima categorie, până la 19 ani, până când am plecat în armată. Acum joc la nivel amator cu prietenii.

Cum este viața în serviciul militar

Sport.ro: Cum e viața în serviciul militar? Ce ai făcut în armata italiană?

Păi, când am început eu, serviciul militar era încă obligatoriu, chemarea în armată era obligatorie. De acolo am decis să mă înrolez, să rămân în serviciul permanent, pentru că îmi plăcea viața asta, lumea asta.

Sport.ro: Cum sunt văzuți militarii în Italia?

Cum sunt priviți militarii Păi, ca în toate domeniile, cred că și în multe alte țări, există o parte a cetățenilor care apreciază forțele armate și alții care nu. Media e cam 50-50, să zicem.

Sport.ro: De ce ai ales să urmărești fotbalul feminin, de ce ești pasionat de el și nu de cel masculin?

Pentru că la fete, încă din primul an în care am început să le urmăresc, din 2017, când s-a fondat Juventus Women, văd mult mai mult atașament față de sensul adevărat al sportului și nu atât de mult față de partea economică a fotbalului. E mult mai mult spirit competitiv pe teren, orientat mereu spre victorie și spre atașamentul față de tricou, a onoarei tricoului, nu doar spre a câștiga ca să-și facă selfie-uri, cum fac unii jucători acum.

Este 'geamănul' lui Leonardo Bonucci

Sport.ro: Ți-a spus cineva până acum că semeni cu Leonardo Bonucci?

Da, da! (râde) de multe ori! M-au oprit și pe stradă, m-au întrebat.

  • Screenshot 2025 03 23 212751
01:09
live
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!