Cel mai bine vandut model Mazda din lume. VIDEO: Test cu Mazda 3 in Spania:
Cea mai noua creatie globala a companiei japoneze e Mazda3 sau, dupa cum ar spune constructorul ei, “cel mai bine vandut model al lor in lume”. Mai exact, una din trei masini vandute de Mazda anul trecut a fost un 3.
Am fost invitat iin premiera in Spania, pentru un prim contact direct cu masina. Spre surprinderea tuturor, la eveniment au fost prezente toate motorizarile si ambele versiuni de caroserie care vor fi comercializate peste tot pe glob – hatchback in cinci usi si sedan.
Din punctul de vedere al dimensiunilor, masina este foarte apropiata de fosta generatie. Chiar si profilul e extrem de asemanator cu al fostului model, la vremea sa un adevarat exponent al curentului Zoom-Zoom.
Noua Mazda3 nu va costa cat un Audi A3, dar il va concura la toate celelalte capitole. Ramane de vazut cat de mult va aprecia un client roman veleitatile premium ale noii 3 si in ce masura o va prefera in fata unor Golf, Megane sau noua Astra, cei trei noi jucatori ai clasei compacte.
Exteriorul noului 3 a fost modificat serios in fata si in spate, atragand atentia in special blocurile optice. De acum, urmand trendul mondial, Mazda ofera si ea lumini de pozitie cu forma personalizata. Echiparile de top arata mai bine si va exista un pachet sport care, probabil,in Romania va fi standard pe o anumita echipare de varf, la fel ca in cazul modelului 6 GTA.
Interiorului a fost si el schimbat radical de Mazda. Din pacate, linia generala a bordului si mai ales partea superioara a acestuia amintesc puternic de Honda Civic Sedan. Nu este o tragedie, dar cei mai carcotasi vor lua pozitie imediat.
In aceasta parte superioara a bordului se gasesc doua displayuri – unul pentru computerul de bord, setari & navigatie si unul pentru radio si clima.
Instrumentarul de bord este si el modern, dar, dupa cum spuneam, trebuie sa aveti grija de echipari. Cele de top vor avea un interior cu lumini ambientale pe usi & plafon si iluminare spectaculoasa a bordului. Cele mai importante, interesante si reusite modificari ale interiorului sunt date de noile scaune, mai mari, mai late, mai confortabile, si de repozitionarea schimbatorului de viteze. Acesta este amplasat acum foarte aproape de volan si permite schimbari mai rapide ale treptelor, prin reducerea timpului in care mana “calatoreste” de la volan la schimbator.
De noua pozitionare sport a schimbatorului de viteze nu se vor bucura cei ce vor opta pentru motorul de doi litri pe benzina, care va fi oferit exclusiv cu transmisia automata cu cinci rapoarte. Aceasta e lenta la raspuns, atat la urcarea in trepte, cat si la retrogradarea treptelor inainte de un viraj pe modul manual. Astfel, la urcarea in trepte, daca nu ridici piciorul de pe acceleratie, schimbarile sunt la fel de incete ca in modul automat.
Practic, tot ce a castigat noua 3 datorita modificarilor aduse sasiului si suspensiilor, precum si noii directii asistate electric, pierde din cauza acestei transmisii extrem de enervante.
Caroseria a primit ranforsari specialein zone-cheie, pentru sporirea rigiditatii. Si suspensiile au fost modificate la nivel de detalii, dar in principiu avem acelasi layout cu suspensii independente, multilink pentru puntea spate. Toate schimbarile se simt imediat ce incepi dansul pe viraje, asa ca abia asteptam primul test comparativ cu Golf si restul lumii. Directia are si ea vina ei, de acum fiind asistata electric. Motorul de 1,6 litri, disponibil exclusiv cu transmisie manuala, este foarte placut la condus si se simte mai rapid decat cel de doi litri, gratie cutiei. Comparativ cu fosta generatie, masina se conduce mai bine, pentru ca este mai usoara si mai rigida.
Versiunea echipata cu noul motor diesel de 2,2 litri,in versiunea de 185 CP, care produce 400 Nm este fantastic. Silentios, rafinat si cu o transmisie manuala cu sase trepte scurte, propulsorul se tureaza si “trage” cu usurinta chiar si la peste 5.000 rpm. Daca decuplezi ESP-ul si pleciin forta de pe loc, treapta 1 se iroseste la propriu, masina stand pe loc intr-un nor de fum pana cuplezi treapta a doua, dupa care porneste agresiv. Abia dupa ce am experimentat asta aminceput sa intelegem ce e de fapt cu toate ranforsarile caroseriei, cu rigiditatea crescuta si cu directia asistata electric.
Cuplul este fantastic si, pentru ca suspensiile sunt tari iar masina nu are absolut deloc “torque steer”, te simti ca intr-o tractiune integrala foarte usoara, cu extrem de multa putere. Imediat ce treci de 2.200 rpm, motorul trage fenomenal in toate treptele si te trezesti la 160 km/h. In oferta vor mai exista o versiune cu putere coborata la 150 CP si dieselul 1,6 litri de 109 CP, dar pentru noua 3 sunt de fapt doar trei motorizari: 1,6 pe benzina daca tii la banii tai si nu te intereseaza foarte mult performantele, 2,0 pe benzina daca ai suflet de copil batran si lenes si 2,2 diesel de 185 CP daca ai nevoie de un hacth performant si distractiv ca mijloc de deplasare. Pardon, mai exista 3MPS, dar aici stam altfel de vorba.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News