VIDEO: Comparativ: Mitsubishi Colt vs. Skoda Fabia vs. Ford Fiesta!

Nu prea stim de unde sa incepem si asta pentru ca, fiind vorba de un comparativ, ar trebui sa avem deja conturat un castigator, dar nu-l avem.

Pentru a ne limpezi gandurile am facut un mic studiu, o analiza statistica de balcon. Desi avem fata blocului o infinitate de masini parcate, niciodata nu le-am privit de sus ca niste contabili. Facand abstractie de cele cateva batrane 1310-uri, descoperim ca ponderea o dau Fieste-le, Clio Symbol-urile, Logan-urile, o Micra de Japonia si cateva compacte mai noi sau mai... aduse din Germania. Concluzia este ca romanul aspira la un model compact, dar nu si-l prea poate permite. Am supus unei analize pe sosea Ford Fiesta, Mitsubishi Colt si Skoda Fabia. Primele doua modele au un miros puternic de nou, chiar daca, in cazul niponului, este vorba despre un facelift. Fabia a fost chemata sa arbitreze meciul. Subconstient, eram oarecum pregatiti ca modelul ceh sa nu marcheze puncte importante, dar nu a fost asa. Din punctul de vedere al designului, Fabia este conservatorismul in persoana. Un hatchback clasic, cu volumele clar delimitate, iar acest lucru nu reprezinta un minus, ci dimpotriva. Nu am fi chiar de acord cu designul „masiv” al partii frontale, modelul parca merita o linie ceva mai draguta, deoarece este totusi unul minion si nu are nimic in comun cu sobrietatea si eleganta cerute de Superb. Oricum linia exterioara este si va fi un detaliu subiectiv, dar isi are ponderea sa importanta in decizia de achizitionare a unui model. Putem spune ca, pe undeva, Colt, in urma faceliftului, s-a facut ruda cu Fabia, iar daca nu el, in mod cert echipele de designeri, macar la nivel conceptual. De ce a fost nevoie de adoptarea temei de design de la Lancer si pe Colt? O masinuta extrem de draguta s-a transformat in ceva colturos si greu de inteles. O parte buna exista, cel putin din punctul nostru de vedere, designul spatelui fiind mult mai elegant acum, dupa ce stopurile verticale ale primei generatii ne lasasera impresia unei miniutilitare. In alta ordine de idei, Mitsubishi Colt mizeaza in clasa pe ideea de monovolum.
Al treilea element are pe capota o mare sigla albastra, pe care scrie Ford. In mare, cam asta am critica la noul model, cei de la Ford au probleme de identitate, le este cumva teama ca modelul lor poate fi confundat cu altele. Linia caroseriei e fluida, eleganta si in acelasi timp perfect adaptata clasei. Este clar ca Ford a ajuns la maturitate cu designul kinetic, cel putin in cazul Fiesta si Kuga, desi parca desenul partii frontale este usor fad.
Un mic pas pentru a descoperi trei teme in ceea ce priveste interiorul. Fabia pastreaza nota clasica de la exterior. Modelul ceh exceleaza in schimb la calitatea materialelor, a asamblarii si la starea generala de bine resimtita in general in habitaclu. O pozitie corecta la volan, ergonomie de asemenea corecta, vizibilitate si spatiu decente. Configurarea interiorului depinde de client, iar Skoda are ceva de oferit la acest capitol. Colt mizeaza pe aerul adolescentin al habitaclului. Materialele sunt usor sub cele din Fabia sau Fiesta, dar modelul nipon bucura prin cateva dotari. De exemplu, este singurul care ofera conectivitate bluetooth pentru telefonul mobil si un sistem handsfree. Principala modificare la interior in urma faceliftului o reprezinta disparitia displayului din partea central-superioara a plansei de bord si pozitionarea lui pe consola centrala. In rest, un habitaclu corect, cu ceva mai mult accent pe sportivitate, fapt evident daca se arunca o privire la pedalier sau volan.
Fiesta este ceva cu totul nou, caci practic modelul s-a reinventat la interior. Ford incearca pe undeva, prin intermediul lui, sa flirteze si cu potentiali clienti de clasa compacta. Astfel se explica si linia ceva mai inalta si mai masiva a plansei de bord. Materialele sunt la acelasi nivel cu cele din Colt, dar Fiesta te imbraca mai bine. Pozitia la volan e o idee mai inalta decat la concurentele din test. Din punct de vedere practic, intr-un colt avem Mitsubishi Colt, care a mizat pe spatiul destinat pasagerilor in detrimentul volumului portbagajului. Desi beneficiaza de cel mai mare ampatament, are cel mai mic volum al portbagajului – doar 220 litri, cu posibilitatea de a ajunge la 1.070 litri. Fabia si Fiesta au mai cenzurat din spatiul destinat pasagerilor spate pentru un volum de 300 de litri.
Am pus fata in fata si propulsoarele, nu doar caroseriile. Si am ales pentru Fiesta si Fabia motorizarile pe benzina de 1,4 litri aspirate, iar pentru Colt mai micul, dar la fel de virilul 1,3 litri.
Desi are cea mai mare greutate (1.135 kg) si propulsorul cel mai cuminte, adica 86 CP la 5.000 rpm si 132 Nm la 3.800 rpm, Skoda se dovedeste cel mai omogen pachet. Satisface dinamic si din punctul de vedere al reprizelor, propulsorul fiind ajutat de o cutie de viteze bine etajata si precisa. Colt este ceva mai temperamental, dar trebuie sa pui motorasul la munca pentru a trezi cei 95 de cai disponibili in formatie completa la 6.000 rpm. Mitsubishi se lauda cu cea mai mica greutate din test, doar 1.045 kg, fapt care explica in parte vivacitatea modelului. Fiesta este usor contradictorie: propulsorul de 1,4 litri dezvolta 97 CP la 5.750 rpm si 128 Nm la 4.200 rpm, iar greutatea modelului este redusa – 1.054 kg –, dar toate aceste bile albe sunt penalizate de o etajare neinspirata a cutiei de viteze. Pe serpentine si pante accentuate, Fabia si Colt n-au avut nici o emotie in treapta a doua, in timp ce in Fiesta parca am fi retrogradat in treapta intai pentru a fi siguri ca ajungem sus. Oare cum o fi cu patru persoane si ceva bagaje la interior? Tinuta de drum este similara la toate cele trei modele, Fiesta dovedindu-se totusi o idee mai riguroasa, in ciuda unui ruliu care ar putea descuraja. Dar acelasi ruliu este intalnit si la celelalte doua modele. De asemenea, franele sunt corect dimensionate la toate trei modelele, oferind suficienta anduranta.
Cum este vorba despre un comparativ, de obicei se da un verdict: X este mai bun decat Y. Acum, nu am reusit sa ne hotarim. Fabia este un pachet omogen in ansamblu, Colt are un propulsor placut, Fiesta primeste un plus la tinuta de drum. Facand abstractie de pretul modelelor, al optionalelor si al reviziilor, cele trei masini au jucat pentru o remiza pe care nu o anticipam la inceput.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!