VIDEO: Noutati de la Opel. Vezi cu ce te asteapta Opel Insignia Sport Tourer
Avand in vedere problemele financiare cu care se confrunta General Motors peste Ocean, in Europa Opel nu prea mai are voie sa greseasca vreun model. Si cum aproape 70-80% din vanzarile unui model de clasa medie pe piata europeana reprezinta versiunea break, nou Insignia trebuia sa vina cu ceva complet nou.
In primul rand vine cu un nume nou – nu mai este „Caravan”, cum era la Vectra, ci este „Sports Tourer”. Nu mai este un simplu break derivat dintr-un sedan, ci aproape un model independent.
Din acest motiv daca vezi numai partea din spate a masinii, ai impresia ca nu vezi o Insignia break ci un alt Opel.
La fel ca si in cazul lui Insignia, Sports Tourer vine cu o serie de inovatii care desi la prima vedere reprezinta numai niste „detalii”, acestea fac viata mult mai placuta la bord. Spre exemplu, hayonul a fost complet reproiectat si daca acesta este actionat electric, inaltimea pana la care poate fi deschis poate fi reglata. Astfel, atunci cand parcati masina intr-un garaj cu o inaltime nu foarte mare, hayonul nu va mai lovi plafonul. In plus, avand in vedere ca hayonul integreaza si stopurile, in interior se mai regasesc o pereche de stopuri, care functioneaza atunci cand acesta este deschis.
Atunci cand intri in habitaclu nu ai cum sa nu observi consola centrala plina de butoane. Personal imi place ca pentru fiecare functie sa existe un buton si sunt de parere ca orice meniu complicat care concetreaza cat mai multe functii nu face decat sa distraga si mai mult atentia celui de la volan si implicit sa mareasca riscul producerii unui accident. Cu toate acestea, in Insignia se regaseste si un buton in genul iDrive de la BMW, dar a carui amplasare nu este foarte ergonomica, la fel ca si cotiera care poate fi confortabila numai intr-o anumita pozitie a soferului.
Din pacate a dezamagit foarte mult spatiul destinat pasagerilor spate. Dupa ce am mers pana la Geneva si inapoi cu Mondeo, care ofera un spatiu interior foarte mare, Insignia desi e la fel de mare la exterior, ocupantii banchetei vor sta cam inghesuiti.
Calitatea materialelor este exact intre premium si „de volum” – mai slab decat Audi A4, Mercedes C-Klasse si chiar Renault Laguna, dar la un nivel similar cu Mazda6 sau Honda Accord.
Odata cu lansarea modelului Insignia, Opel ar putea foarte bine sa lanseze un nou trend – cel al motoarelor pe benzina pe modele de clasa medie (moment in care majoritatea acestora dispun numai de motorizari diesel. Din acest motiv de aceasta data nu am ales sa testam niciun diesel, ci doua benzine. Si cea care ne-a incantat foarte mult a fost cea supraalimentata de 1,6 litri si 180 CP, dar si cea de 2,0 litri si 220 CP.
In ciuda dimensiunilor demne de un break de clasa mare, Insignia Sports Tourer ofera o tinuta de drum corecta. Pe virajele abordate ceva mai sportiv masina nu prezinta un ruliu pronuntat, in timp ce denivelarile sunt amortizate foarte bine.
Dintre cele doua versiuni testate, motorul de 2,0 litri pare cel mai potrivit. Dispune de impresionante resurse de putere chiar si la 160 km/h in treapta a sasea. Cu toate acestea, consumul mediu de-a lungul testului pe autobahn si drumuri virajate de munte nu a depasit 8 litri/100 km.
Pe de alta parte nici motorul de 1,6 litri si 180 CP nu a dezamagit absolut deloc. In acelasi regim de condus ceva mai sportiv consumul a urcat in 9 litri/100 km, dar cilindreea mica automat determina si un nivel mai scazut al taxelor.
Pretul de pornire al unui Insignia Sports Tourer cu motor de 2,0i de 220 CP este de 24.750 de euro cu TVA, in timp ce versiunea cu cel de 1,6 litri 180 CP pleaca de la 22.950 de euro.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News