4 ani distanta, aceiasi actori! Fabregas l-a facut din nou pe Di Natale sa planga! Del Bosque ii multumeste lui Guardiola pentru egalul cu Italia:
Di Natale a deschis scorul, insa bucuria italienilor nu a durat decat 3 minute. Spania - Italia s-a terminat 1-1, la capatul unui meci echilibrat, intre cele doua favorite din grupa C.
La fel ca la Euro 2008, actorii principali ai duelului dintre Spania si Italia au fost Fabregas si Di Natale, marcatorii celor doua goluri din partida de la Gdansk.
In urma cu patru ani, Fabregas marca golul victoriei, dupa un penalty ratat de Di Natale.
In aceasta seara, dupa meci, secundul lui Del Bosque i-a multumit Barcelonei pentru forma excelenta la care l-a adus pe Fabregas.
"N-a fost o decizie usoara sa-l bagam ca varf. Aveam mai multe optiuni. Ne-am gandit la asta de mai mult timp, dar a avut niste probleme fizice. Dar acum l-am simtit ca e bine, puternic, sigur pe el, venit cu un moral excelent de la echipa de club, si am zis ca el trebuie sa intre. Am vrut s-avem mingea la noi si sa ne cream ocazii" a declarat Toni Grande.
5 MINUTE SI 13 SECUNDE - ASA S-A NASCUT CEL MAI FRUMOS MONSTRU DIN fotbal
22 iunie 2008. Ora 00:00. Dupa 120 de minute, Spania si Italia sunt la egalitate, scor 0-0, in ultimul sfert de finala de la Euro 2008. Cine castiga, joaca cu Rusia in semifinale si, e clar, e favorita chiar sa ajunga in marea finala.
Penalty-uri. Villa bate primul si inscrie. Urmeaza Grosso, care reuseste si el sa marcheze. Cazorla, gol, 2-1 pentru Spania. De Rossi are o presiune imensa pe umeri. In tribune este un vacarm de nedescris. Rateaza De Rossi, si spaniolii explodeaza de bucurie.
Senna inscrie, 3-1 pentru iberici, care simt ca nu mai au cum sa piarda calificarea. Camoranesi inscrie si el, este 3-2 si urmeaza punctul culminant al meciului - Guiza rateaza, si Italia are ocazia sa restabileasca egalitatea. Insa Di Natale nu reuseste sa marcheze. Nu a rezistat presiunii. Tensiune uriasa. La doar 21 de ani, Fabregas isi asuma o responsabilitate enorma. Aseaza mingea la punctul cu var si... si... goooooool. Spania obtine o calificare dramatica, decisa la penalty-uri.
5 minute si 13 secunde. Atat au durat loviturile de departajare. Penalty-urile sunt firesti si des intalnite in desfasurarea unui turneu final. De data asta insa, au avut ceva aparte. Asa s-a nascut poate cea mai buna nationala din istoria fotbalului, dar mai important, asa s-a nascut stilul de joc care a facut din Barcelona un club urias - tiki taka.
Termenul "tiki-taka" a fost lansat pentru prima data in fotbal de Javier Clemente, antrenorul care in 1982 a reusit sa castige titlul in Spania, ca antrenor al lui Athletic Bilbao. Inainte sa obtina aceasta performanta, Clemente facea referire la "tiki-taka" intr-un context mai degraba auto-ironic: "Din nefericire, nu putem sa inscriem, doar plimbam mingea la mijlocul terenului... tiki-taka, tiki-taka."
In 2008, nationala Spaniei ar fi putut insemna o alta serie de fotbalisti care joaca frumos, dar nu castiga nimic. Precedentul trofeu fusese castigat la Euro 1984. Totul s-a schimbat insa dupa seara in care nationala antrenata de Luis Aragones a reusit sa elimine Italia de la Euro.
"Fara penalty-urile din meciul cu Italia, de la Euro 2008, Spania nu ar fi ajuns ceea ce este astazi. Toti cei care am trait performantele nationalei din ultimii ani ne-am bucurat pentru acea calificare mai mult decat pentru trofeele care au urmat." - Xabi Alonso, Real Madrid.
FOTO: GETTY
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News