OlandPA! Cauzele dezastrului neasteptat care a scos Olanda pentru prima oara de la Euro in ultimii 32 de ani
Seria de sase prezente consecutive in sferturile Europeanului pentru Olanda s-a intrerupt marti seara, dupa ce batavii au pierdut cu 3-2 ultimul meci din preliminarii, contra Cehiei. Olanda a terminat pe 4, departe de locul de baraj visat
Puneti-va, timp de o secunda, in locul unui suporter olandez. O “dubla” cu Kazahstan si o Cehie deja calificata era ultima sansa pentru „bronzul” Mondialului din Brazilia, de acum un an si trei luni, pentru a prinde un bilet catre Europeanul din Franta. Evident, nu totul depindea de olandezi. Dar ganditi-va doar ca in locul „Portocalei” ar fi fost Romania.
O victorie chinuita la Astana, 2-1, plus un esec cu 3-2 la Amsterdam -- cu om in plus aproape o ora -- ar fi fost considerat sfarsitul unei generatii, daca nu chiar al fotbalului romanesc. Numai gandul ca un stat precum Islanda ne-ar fi scos din drumul spre Euro ar fi facut sa curga rauri de venin. Evident, situatia in Olanda e asemanatoare, iar Voetbal International sau De Telegraaf nu i-au iertat pe batavi nici macar o secunda, numindu-i rusinea Europei, dupa ce au pierdut doua meciuri oficiale acasa la rand pentru prima oara in istorie!
2 - The Netherlands have lost two competitive home games in a row for the first time in their history. Farce.
— OptaJohan (@OptaJohan) October 13, 2015
Dar esecul olandezilor – o tara considerata cu ani lumina in fata Romaniei, ca nivel de pregatire -- e o lectie care trebuie inteleasa: oricat de puternic e fotbalul in tara respectiva, esecul e intotdeauna o posibilitate. Englezii au patit-o la Euro 2008. Olandezii retraiesc esecul campaniei de la Mondialul din 2002. Germania si-a dat restart in 2000 doar dupa un European catastrofal. Insa de unde vin aceste greseli?
Netherlands last failed to qualify for a European Championship in 1984 (also in France). #EURO2016
— Infostrada Sports (@InfostradaLive) October 13, 2015
De ce van Gaal a simtit problemele...
Situatia Olandei este una bizara, fiind, de fapt, un cumul de greseli. Practic, o furtuna perfecta, care a pornit inca dinaintea Mondialului din Brazilia. Atunci, selectionerul Louis van Gaal, cel care fusese demis in ianuarie 2002, dupa ce ratase calificarea la CM, isi anunta plecarea. Mirajul unei ultime incercari inainte de pensionare, la Manchester United, a fost mult prea puternic. Iar secretul nu a putut fi tinut din cauza prezentei pe bursa a „diavolilor”, ale caror actiuni scazusera masiv dupa esecul Moyes. Insa, chiar si asa, van Gaal a reusit sa duca o echipa mediocra pe pozitia a treia mondiala.
Secretul? O organizare defensiva ireprosabila, in ciuda unor nume deloc sonore, precum Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi sau Vlaar, dar si a unor improvizatii precum cea a folosirii lui Dirk Kuyt pe postul de fundas dreapta. De fapt, van Gaal a sacrificat esenta fotbalului olandez. Acel 4-3-3 ofensiv, menit sa submineze adversarul si sa creeze fotbalul total al lui Rinus Michels. Departe de fotbalul lui Cruyff, omul cu care van Gaal are o relatie mai rece decat o noapte de iarna la Miercurea Ciuc. Brusc, modulul a devenit un 5-3-2 defensiv, cu trei fundasi centrali. Un arici care se deschidea magnific pe contraatac, cu aripi rapide, apanajul fotbalului batav, dar care nu aducea spectacolul desavarsit cu care Cruyff, Neeskens, Bergkamp, Seedorf sau Sneijder uimeau in ultimii 50 de ani.
...iar Hiddink le-a acutizat
Plecarea lui van Gaal l-a readus pe Guus Hiddink pe banca Olandei, iar experienta lui Hiddink i-a dictat acestuia ca ceva trebuia schimbat. S-a revenit imediat la modulul 4-3-3, cu care olandezul mai avusese succes in trecut ca selectioner. Rezultatul? Catastrofal de la primul meci oficial, un esec in Cehia, scor 0-2. Cu un lot mult mai bine aplicat pentru precedentul sistem tactic, Olanda a platit scump slabiciunile din defensiva. In 10 meciuri, batavii au primit 14 goluri, cu doar patru mai putine decat Kazahstan, Lituania, Macedonia sau Azerbaijan, trei mai putine decat Insulele Feroe sau doua mai putine decat Malta!
Aceiasi jucatori care scriau istorie la Mondial, primind patru goluri in trei meciuri, au fost expusi de sistemul folosit, exemplar fiind momentul in care Martins Indi a fost eliminat in meciul crucial cu Islanda, de pe teren propriu din septembrie, pierdut de batavi cu 1-0. Atunci, fundasul lui Porto a fost depasit usor de Sigthorsson, busculandu-l pe acesta din postura de ultim aparator. ”In sfarsit, se vede ca jocul defensiv, atentia la aparare si calitatile in defensiva sunt neglijate de fotbalul olandez. In cresterea jucatorilor se pune accent doar pe pasa”, a scris pe Twitter fostul antrenor al Craiovei, Mark Wotte, in timpul meciului cu Cehia. ”Doar acum intelegem maiestria lui van Gaal, care insista cu 3 fundasi centrali”, a continuat Wotte.
Games needed to get a third defeat with Oranje: Blind - 4 Hiddink (2nd period) - 4 Van Gaal (2nd period) - 29 games, 2 defeats.
— Michiel Jongsma (@JongsmaJongsma) October 13, 2015
Problema selectionerului
Insa nu doar tactica este de vina pentru esecul olandez. Evident, selectionerii Hiddink si Danny Blind, succesorul fostului manager al lui Chelsea si PSV Eindhoven, au si ei partea de vina. „Modul in care Hiddink conduce echipa, unul relaxat, a fost interpretat ca inertie de unii jucatori. A fost o diferenta ca de la cer la pamant intre stilul lui van Gaal si cel al lui Hiddink. Iar daca olandezii ar fi avut un selectioner decent, atunci s-ar fi calificat fara emotii din grupa asta”, considera Michiel Jongsma, un jurnalist olandez care lucreaza pentru compania Opta. Insa Federatia olandeza, condusa de Michal van Praag, un apropiat al lui Razvan Burleanu, a facut greseala de a-l inlocui pe Hiddink cu Blind, fara ca ultimul sa aiba mai mult de un an experienta ca principal, la Ajax. In rest, Blind a fost doar secund, la cea mai titrata echipa din Olanda, intre 2009 si 2011 si la nationala intre 2012 si 2015. Atat Hiddink, cat si Blind au pierdut trei din primele patru meciuri in ultimul an! In timp ce van Gaal nu a cedat decat doua partide din cele 29 pe care le-a avut in perioada 2012-2014 pe banca "Portocalei"
Batrani „retrasi”, tineri fara constanta
Evident, insa, vina apartine in mare masura si jucatorilor. Iar o simpla privire de ansamblu asupra lotului arata o discrepanta majora. E vorba fie de jucatori abia trecuti de punctul maxim al carierei sau de tineri fara prea mare experienta internationala. Clasa „de mijloc” pur si simplu nu exista! Iar de aici au inceput problemele. Arjen Robben, cu siguranta liderul acestei echipe, a fost mai mult accidentat in aceste preliminarii. Sneijder s-a „retras” la Galatasaray, unde nivelul nu e la fel de puternic precum in Italia, in timp ce Robin van Persie e in cadere libera, fiind chiar rezerva la Galatasaray. Un alt „wonderkid”, Rafael van der Vaart, a fost aproape de retrogradare cu Hamburg si a plecat in vara la Betis Sevilla, nou-promovata in Primera Division. Cu greu o reteta pentru succes.
Netherlands: Jun 2014: Beat then World & Euro champs Spain 5-1. Oct 2015: Fail to qualify for #Euro2016 pic.twitter.com/k0ufExpzNh
— BreatheSport (@BreatheSport) October 13, 2015
In schimb, tinerii care erau avizi sa-l impresioneze pe van Gaal au considerat ca nu au ce invata de la Hiddink. De Vrij si Martins Indi, aproape cu numar de selectii identice, fiind debutati in 2012 de van Gaal, n-au mai prins lotul in octombrie, dupa evolutii inconstante, in timp ce van Dijk sau Bruma nu au experienta. Memphis Depay pare prins in „no man’s land” dupa transferul la United, in timp ce Lens a demonstrat si la Sunderland ca nu poate lega doua meciuri bune. Cum nici Wijnaldum sau Bas Dost nu au repetat evolutiile bune de la echipa de club, rezultatul a fost clar. Unul deloc scontat la tragerea la sorti, dar asteptat dupa startul calificarilor.
Va fi pentru prima data din 1988 incoace cand Olanda nu prinde un sfert de finala la European. Iar grupa pentru CM 2018 nu se anunta deloc usoara, avand in vedere ca doar primul loc se califica direct, iar adversarii sunt Franta si Suedia. Asta in timp ce olandezii produc talente pe banda rulanta, dar nu se califica cu echipele de tineret si juniori la turnee finale, fiind invinsi de Georgia sau Slovacia in preliminarii!
Text: Adrian Costeiu
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News