OPINIE Copilul din 304 le arată copiilor că visele se pot și împlini
La 16 ani, vârstă la care cei mai mulți adolescenți ezită și se luptă cu îndoiala, Lamine Yamal e relaxat și plin de încredere.
Încurajat de o Spanie care știe să miroasă talentul și apoi să-l cultive pentru a înflori până la cer, puștiul Yamal aleargă pe teren cu o maturitate fascinantă. Și care, totodată, aproape că intrigă. De unde atâta siguranță și stăpânire de sine la un copil de 16 ani, care nici să conducă mașina n-are voie încă?
Lamine Yamal, puștiul din 304
Lamine poartă aură de geniu și-a pornit pe-un drum greu care, parcurs corect și fără etape arse, duce spre salonul legendelor. Dar ca să înțelegi cum de a ajuns micuțul Yamal să aibă fotbalul la picioare, cu zâmbetul pe buze și strălucirea copilăriei în ochi, trebuie să intri un pic în lumea lui.
Fiu de imigranți din Maroc și Guineea Ecuatorială, care au divorțat când el avea doar trei ani, Lamine a copilărit într-unul dintre cele mai rău famate cartiere din Catalonia. Rocafonda, din orașul Mataró, cartier muncitoresc și multicultural, blamat adesea de politicienii de extremă dreapta, cu numeroși nord-africani, sud-americani și est-europeni care trăiesc la limita sărăciei. Rocafonda, cunoscut și ca 304, după ultimele cifre din codul său poștal.
Plecat de acolo, Yamal nu s-a dezis de locurile sale, ci le-a făcut celebre. „Până la urmă, acolo e casa mea, acolo e totul”, spunea el. Cu mândrie, sărbătorește golurile marcate desenând cu mâinile acest număr, 304, un elogiu și o reverență pentru ai săi. Ba are imprimat 304 până și pe ghetele de joc, alături de LY, inițialele numelui său, și drapelele Spaniei, Marocului și Guineei Ecuatoriale, ultimele două țările din care provin părinții lui.
Copilul care le arată copiilor că visele se pot și împlini
Yamal a jucat fotbal mai întâi prin parcurile din Rocafonda, apoi la La Torreta, un club oarecare din Catalonia, unde a fost ochit de un scouter și adus în La Masia. Avea șase ani, dar până la 12 ani, când s-a mutat la baza clubului, a trebuit să facă naveta spre Barcelona. Ai lui nu aveau mașină, așa că puștiul se trezea la șase dimineața ca să prindă trenul. Toate aceste obstacole l-au disciplinat, l-au ambiționat și l-au întărit.
Când Barcelona l-a chemat la probe, în 2013, Yamal a marcat trei goluri, a „furat” privirile și a rămas. Cu doar două zile înainte, dăduse probe la rivala din oraș, Espanyol. N-a fost să fie și așa s-a agățat de Barcelona, unde a excelat la toate categoriile de vârstă. Le-a adus tuturor aminte de Messi, cu observația că Lamine a pătruns în prima echipă și-a vrăjit continentul chiar mai repede decât Leo. Ce face Yamal la 16 ani făcea Messi la 18-19. Nu-i o garanție că-l va ajunge sau că-l va depăși pe Leo, dar startul e captivant.
Lamine strălucește deja pe marile stadioane, dar îi are încă în 304 pe verii și prietenii cu care a crescut. La fel ca părinții lui, Yamal se identifică și azi cu cartierul Rocafonda. Între timp, a devenit idol acolo, un exemplu concret că poți să te ridici, să te afirmi și să cucerești lumea. Un copil „rezervat, politicos, educat și corect”, așa cum îl descria antrenorul lui din perioada La Torreta, a ajuns să le arate altor copii că visele se pot și împlini. Pe undeva, asta e mai important chiar decât însuși fotbalul.
VIDEO EXCLUSIV Rezumat Spania - Franța 2-1
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News