ANALIZĂ Cu cine jucăm la EURO (V). Fundașii centrali: Iordănescu va miza pe cuplul Drăgușin – Burcă. De ce nu a fost convocat Chiricheș
EURO 2024 e transmis de Pro TV, Pro Arena și VOYO.
- Radu Drăgușin, Tottenham (Premier League, Anglia), cotă de piață 25.000.000 euro
- Andrei Burcă, Al-Okhdood (Saudi Pro League, Arabia Saudită), cotă de piață 3,2 milioane euro
- Ionuț Nedelcearu, Palermo (Serie B, Italia), cotă de piață 1,1 milioane euro
- Adrian Rus, Pafos (Protathlima Cyta, Cipru), cotă de piață 700.000 euro
- Bogdan Racovițan, Rakow (Ekstraklasa, Polonia), cotă de piață 1,5 milioane euro
- Ar fi putut prinde lotul pentru EURO 2024
- Concluzii
- Sport.ro vă prezintă episodul 5 din serialul "Cu cine jucăm la EURO".
Am ajuns la fundașii centrali din lotul național pentru Euro 2024, după ce am analizat posturile de extremă stânga, extremă dreapta, atacant central și mijlocaș central.
O poziție foarte importantă în perspectiva meciurilor cu Ucraina, Belgia și Slovacia, însă doar Radu Drăgușin joacă într-un campionat din Top 5. A rămas în afara lotului experimentatul Chiricheș, probabil pentru că a evoluat foarte puțin în acest sezon.
Analizăm acum cifrele din acest sezon, de la echipele de club, ale celor 5 convocați, plus cele ale lui Chiricheș:
Radu Drăgușin, Tottenham (Premier League, Anglia), cotă de piață 25.000.000 euro
22 ani, a jucat în 9 meciuri pentru londonezi, 4 ca titular în acest sezon, o medie de 50 de minute per joc.
- Acuratețea paselor: 88%.
- Mingi recuperate per meci, în medie: 2,3.
- Dueluri câștigate: 2,1 per joc.
- Drăgușin a evoluat în 19 partide (toate ca titular) și pentru Genoa, în turul de Serie A, reușind să înscrie de două ori și să dea o pasă decisivă. Alte cifre la Genoa: 83% acuratețea paselor, 3,3 mingi recuperate per joc, 4,6 dueluri câștigate per meci.
Experiență la națională: 15 selecții / 0 goluri.
Noroc că a bifat cele patru meciuri ca titular din finalul sezonului, altfel ar fi fost un fel de Horațiu Moldovan. E bine pentru el că a jucat, a prins curaj, vine altfel la Euro cu cele 9 partide (în 5 a intrat puțin spre foarte puțin) din Premier League.
A fost decent în jocurile în care a evoluat, fără gafe mari, cam reținut, e și normal pentru început, atent la pasele pe care le-a dat, majoritatea la omul cel mai apropiat.
Cifrele lui sunt modeste în partidele în care a intrat pentru Tottenham, dar sunt mai bune la Genoa, în prima parte a actualului sezon, unde prinsese „cheag” și juca titular meci de meci. Așteptăm mai mult curaj la Euro, avem încredere în el și sperăm să devină liderul de care naționala României are nevoie.
Calități: spirit anticipativ, bun la dueluri, atât la cele aeriene, fiind înalt (1,91 m), cât și la cele la sol.
La puncte slabe, am putea trece lipsa de viteză și faptul că nu iese mai des cu mingea la picior, dar asta se poate regla pe măsură ce câștigă experiență.
Andrei Burcă, Al-Okhdood (Saudi Pro League, Arabia Saudită), cotă de piață 3,2 milioane euro
- 31 de ani, 28 de meciuri, toate ca titular, cu o medie de 85 de minute per joc.
- A marcat 6 goluri și a dat o pasă decisivă.
- Are o medie de 1,1 șuturi per partidă.
- Acuratețea paselor: 79%.
- 4 mingi recuperate per meci.
- 3,4 dueluri câștigate per joc.
Experiență la națională: 27 selecții / 1 gol.
În preliminarii a avut evoluții bune alături de Drăgușin, dar în ultimele două meciuri amicale a fost depășit de câteva ori. Parcă se simte că joacă într-un campionat modest, cel al Arabiei Saudite, unde intensitatea nu este atât de mare.
În ciuda acestui inconvenient, va fi, probabil, titular la Euro, alături de Dăgușin. Ca puncte forte: abnegația cu care tratează întregul meci, răutatea pozitivă, câștigă destul de multe dueluri, mai ales la sol, și aparițiile în atac la fazele fixe. A dat nu mai puțin de 6 goluri pentru echipa sa de club, ceea ce nu e puțin pentru un fundaș central. Toate au fost marcate din interiorul careului, 4 cu piciorul drept, unul cu capul și unul cu piciorul stâng.
Ionuț Nedelcearu, Palermo (Serie B, Italia), cotă de piață 1,1 milioane euro
- 28 de ani, 20 de meciuri în ediția recent încheiată de Serie B, 19 ca titular, cu o medie de 83 de minute per joc.
- A marcat două goluri.
- Precizia paselor: 91%.
- 3 mingi recuperate per meci.
- 2,8 dueluri câștigate, în medie, per partidă.
Experiență la națională: 26 selecții / 2 goluri.
A ajuns la 26 de selecții la prima reprezentativ, e un fundaș decent, însă nu putem spune că ne bazăm pe el. E destul de greoi în mișcări, dar are un joc aerian destul de bun.
Cifrele lui de la echipa de club sunt cele mai slabe dintre cei 5 convocați, probabil va avea doar apariții conjuncturale.
Adrian Rus, Pafos (Protathlima Cyta, Cipru), cotă de piață 700.000 euro
- 28 de ani, 24 de meciuri în sezonul 2023-2024 al campionatului Ciprului, 20 ca titular, cu o medie de 84 de minute per joc.
- A înscris de două ori.
- Precizia paselor: 87%.
- 9,1 mingi recuperate per partidă.
- 6 dueluri câștigate per joc (2,5 dueluri aeriene).
Experiență la națională: 19 selecții / 1 gol.
Impresionante cifrele lui de la echipa de club, cele mai bune dintre toți cei 5 convocați pentru postul de fundaș central, însă campionatul în care joacă e modest.
Mi-a plăcut când avea 20-23 de ani, îl consideram un fundaș central de perspectivă, însă iată că au trecut anii, a ajuns la 28 și a regresat în carieră, nereușind să se impună la Pisa, în Serie B și ajungând împrumutat la Pafos.
Ca puncte forte, sofascore.ro notează duelurile aeriene. E un tip bătăios, dar care nu a reușit să-și depășeaască anumite limite.
Ar putea intra într-un sistem cu 3 fundași centrali, alături de Burcă și Drăgușin.
Bogdan Racovițan, Rakow (Ekstraklasa, Polonia), cotă de piață 1,5 milioane euro
- 23 de ani, 33 de meciuri (29 ca titular) în prima ligă poloneză în sezonul recent încheiat, o medie de 80 de minute per joc.
- A dat 3 goluri și o pasă decisivă.
- Acuratețea paselor: 85%.
- Echipa sa nu a primit gol în 9 dintre meciurile jucate de român.
- 4,6 mingi recuperate per partidă.
- 4,8 dueluri câștigate per joc.
Experiență la națională: 1 selecție / 0 goluri.
Mi-ar plăcea să formeze la un moment dat cuplul de fundași centrali la națională cu Radu Drăgușin. E un fotbalist interesant, a fost căpitanul naționalei de tineret, clar mai are potențial de creștere. Titular la Rakow, locul 7 în Polonia, într-un campionat mai valoros, totuși, decât cel al Ciprului sau cel al Arabiei Saudite.
Bun la duelurile la sol, conform sofascore, Racovițan are cifre bune când vine vorba și de mingile recuperate pe parcursul unui joc. E elegant, cu intervenții curate, dar și cu spirit de luptă, minusul cel mai mare fiind acela că nu are experiență la nivel de națională. Mie îmi pare mai bun decât Burcă, Nedelcearu și Rus.
Ar fi putut prinde lotul pentru EURO 2024
Vlad Chiricheș, FCSB (Superliga, România), cotă de piață 650.000 euro.
- 34 ani, 10 meciuri (toate ca titular) la FCSB, o medie de 84 de minute per joc.
- Precizia paselor: 91%.
- 6,6 mingi recuperate per joc.
- 4,1 dueluri câștigate per meci.
Experiență la națională: 76 selecții / 0 goluri.
Chiricheș a fost o perioadă îndelungată căpitanul naționalei, dar accidentările repetate l-au scos din circuit. A jucat bine la FCSB, se vede experiența, dar foarte puțin comparativ cu toți cei de mai sus. Poate că ar fi fost interesant să-l vedem la Euro alături de Radu Drăgușin, ambii trecuți prin campionatul italian.
Nu știu cât de mult ar fi rezistat până s-ar fi „rupt” din nou, dar, oricum, parcă l-aș fi preferat în locul unuia dintre Rus și Nedelcearu, chiar dacă nu ar fi fost titular la primul meci.
Ca puncte forte, în afară de experiența extraordinară: bun plasament, ieșiri cu mingea la picior din defensivă, poate apărea și la finalizare la fazele fixe.
Punct slab: o comite uneori, parcă nu așa de des ca la tinerețe, dar a mai gafat și la FCSB, „scos” apoi de coechipieri.
Concluzii
- Cuplul Burcă – Drăgușin, care s-a format în preliminarii, este indestructibil în condițiile în care ambii sunt apți din punct de vedere medical. Doar Chiricheș ar fi putut atenta la titularizare, de fapt la înlocuirea lui Burcă, însă proaspătul campion cu FCSB nu a fost convocat.
- Rus și Nedelcearu par a fi de „umplutură”, dar unul dintre ei ar putea intra în ecuație dacă selecționerul va folosi trei fundași centrali.
- Racovițan e de perspectivă, un jucător interesant, dar probabil că Iordănescu nu va risca folosindu-l titular.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News