ANALIZĂ Cu cine jucăm la Euro (VI). Fundașii laterali: Bancu n-are rival. Chipciu, lăsat acasă deși are cele mai bune cifre!
Serial Sport.ro înainte de EURO 2024, transmis de Pro TV, Pro Arena și VOYO.
Am început cu extremele, am continuat cu atacanții centrali, cu mijlocașii și apoi cu fundașii centrali, astăzi analizăm fundașii laterali din lotul preliminar anunțat de selecționerul Edward Iordănescu.
Avem doi fundași dreapta, Rațiu și Mogoș, și un singur fundaș stânga, Bancu, dar aici mai poate fi folosit și Sorescu, deși postul lui de bază e altul. Au mai fost în cărți Manea și Chipciu, voi prezenta și cifrele lor.
Andrei Rațiu, Rayo Vallecano (LaLiga, Spania), cotă de piață 1,5 milioane de euro
25 de ani, 12 meciuri (6 ca titular), o medie de 55 de minute per joc.
Nicio pasă decisivă.
0,5 șuturi la poartă, în medie, per partidă.
Acuratețea paselor: 80%.
3,3 mingi recuperate per meci.
2,9 dueluri câștigate per joc.
Experiență la națională: 17 selecții / 1 gol.
Foarte puțin a jucat Rațiu în sezonul recent încheiat de LaLiga într-o echipă care s-a clasat pe primul loc salvator de la retrogradare. Românul a făcut un meci bun împotriva Realului, când l-a anihilat pe Vinicius, dar nici după această performanță personală nu a prins prea des primul 11.
A fost titular, în schimb, în patru din ultimele cinci confruntări din preliminarii și se pare că l-a convins pe Edi Iordănescu de faptul că el trebuie să joace în primul 11 și la Euro.
A impresionat prin câteva bune acțiuni ofensive, e un băiat serios, care-și face treaba, atitudinea e foarte pozitivă, dar are lacune pe repliere și, câteodată, își pierde concentrarea în defensivă.
Vasile Mogoș, CFR Cluj (Superliga, România), cotă de piață 700.000 de euro
31 de ani, 34 de meciuri în acest sezon (27 ca titular), medie de 76 de minute per joc.
Nicio pasă decisivă.
1 șut la poartă per partidă.
Precizia paselor: 81%.
5,4 mingi recuperate per meci.
4,6 dueluri câștigate per joc.
Experiență la națională: 6 selecții / 0 goluri.
Mogoș s-a impus la CFR în campionat, profitând de faptul că Manea, contracandidatul lui pe post, nu prea a mai fost băgat fiindcă nu și-a prelungit contractul.
E bătăios, își face treaba, dar este prins și el pe picior greșit în anumite momente ale jocului.
N-a intrat niciun minut în preliminarii, ci doar 45 de minute în amicalul cu Irlanda de Nord (1-1).
Are cifre mai bune decât Rațiu, dar trebuie să ținem cont și de țările în care evoluează cei doi.
Nicușor Bancu, Universitatea Craiova (Superliga, România), cotă de piață 1,5 milioane de euro
31 de ani, 36 de partide disputate în acest sezon (35 ca titular), medie de 87 de minute per partidă.
2 goluri și 9 pase decisive.
Acuratețea paselor: 79%.
3,2 deposedări per meci.
7,6 mingi recuperate per joc.
5,7 dueluri câștigate per partidă.
Experiență la națională: 35 selecții / 2 goluri.
Are cele mai bune cifre dintre „lateralii” convocați. Punctul lui forte este reprezentat de urcările în ofensivă, la echipa de club a reușit nu mai puțin de 9 assist-uri, pe lângă cele două goluri marcate. Are nevoie de un mijlocaș care să-i țină partea când pleacă în atac și, de asemenea, să fie ajutat de extrema stângă pe faza defensivă.
La revenirea după accidentare, a fost folosit titular în ultimele șase meciuri din preliminarii, în care a dat, totuși, un singur assist, dar și-a făcut treaba în apărare, cu mici excepții.
Sofascore indică faptul că e bun la deposedări, deși, dacă ne uităm la statistici, are doar 3,2 acțiuni de acest gen per meci în campionatul ce a trecut. Un alt punct forte ar fi presingul avansat.
Dintre cei convocați, ar mai putea juca pe poziția de fundaș stânga:
Deian Sorescu, Gaziantep (Super Lig, Turcia, împrumutat de la Rakow), cotă de piață 1.000.000 de euro.
26 de ani, 16 meciuri (11 ca titular), medie de 67 de minute per joc. În prima parte a sezonului a jucat 11 partide (6 ca titular) pentru Rakow în prima divizie poloneză.
4 goluri, 2 pase decisive la Gaziantep / 1 gol și o pasă decisivă la Rakow.
Cifre la Gaziantep:
1,2 șuturi la poartă per partidă.
Precizia paselor: 74%.
4 mingi recuperate per meci.
2,6 dueluri câștigate per joc.
Experiență la națională: 16 selecții / 0 goluri.
Postul lui principal este cel de aripă dreapta. La Gaziantep, a fost folosit pe această poziție de 7 ori. A mai jucat: mijlocaș dreapta (în 4 rânduri), mijlocaș ofensiv, fundaș dreapta, mijlocaș drteapta, fundaș stânga și chiar atacant central – câte o dată! Deci fundaș stânga, unde am avea nevoie de el dacă s-ar accidenta Bancu, a fost folosit într-o singură partidă.
În calificările europene, a intrat ca fundaș stânga de trei ori, la început, când era accidentat Bancu, și a mai prins apoi un meci ca aripă dreapta și unul ca fundaș dreapta.
Principala lui calitate ar fi viteza, dar mai putem numi polivalența, dovadă stând ce am scris mai sus despre el. La puncte slabe: se pierde uneori în spațiu, are multe momente în care dispare din joc.
În afara lotului:
Cristian Manea, CFR Cluj (Superliga, România), cotă de piață 3,2 milioane de euro.
26 de ani, 23 de meciuri (15 ca titular), cu o medie de 56 de minute per joc.
A marcat două goluri în campionat, nicio pasă decisivă.
Acuratețea paselor: 71%.
2,5 mingi recuperate per partidă.
2,3 dueluri câștigate per joc.
Experiență la națională: 25 selecții / 2 goluri.
N-a vrut să semneze prelungirea cu CFR și și-a sacrificat atât ultima jumătate a sezonului intern, cât și participarea la Campionatul European. Jucând puțin, a fost „uitat” de selecționer, deși în preliminariile europene a intrat ca titular în patru din primele cinci întâlniri. A fost accidentat apoi până la finalul campaniei de calificare, iar în amicalul cu Irlanda de Nord a intrat ca fundaș stânga în prima repriză, tocmai pentru a fi o eventuală dublură la Bancu, însă a fost complet aerian.
Sofascore notează la puncte slabe pasele. Are, într-adevăr, un procentaj destul de mic la acuratețea paselor, 71%, față de Mogoș, de exemplu – 81%.
Ca punct forte, am putea nota experiența internațională – a prins destule meciuri la națională și mai ales la echipa de club, CFR, în cupele europene. Tot la plusuri: incursiuni bune în ofensivă, cu centrări destul de precise
Alexandru Chipciu, Universitatea Cluj (Superliga, România), cotă de piață 500.000 de euro.
35 de ani, 34 de meciuri (33 ca titular), cu o medie de 85 de minute per joc.
A marcat 5 goluri și a dat 4 pase decisive în acest sezon de Liga 1.
Precizia paselor: 69%.
1,7 șuturi per partidă.
6,9 mingi recuperate per meci.
5,7 dueluri câștigate per joc.
Experiență la națională: 47 selecții / 6 goluri.
Era titular într-o vreme la națională, nu degeaba a prins și 47 de selecții, dar în ultimul timp, jucând la o echipă de play-out, n-a mai fost chemat, deși prestațiile sale din Liga 1 și din Cupa României au fost foarte bune.
Puncte forte: acțiunile ofensive, el fiind la bază extremă dreapta, deposedările și un foarte dezvoltat simț al jocului. A și alergat foarte mult, în ciuda vârstei, e un bun mobilizator și un exempliu pentru ceilalți coechipieri.
Puncte slabe, conform sofascore: baloanele în adâncime și pasele (cel mai slab procentaj al paselor precise dintre cei șase analizați – 69%).
Chipciu are cele mai bune cifre dintre cei 6 atât la goluri și la asisst-uri, cât și la șuturi la poartă, mingi recuperate și dueluri câștigate. În mod normal, nu trebuia ignorat de Iordănescu, mie mi se pare mai bun decât Rațiu și Mogoș.
Concluzii
1. Mergem la Euro cu un singur fundaș stânga de meserie, Nicușor Bancu, titular incontestabil.
2. Între Rațiu și Mogoș, probabil că selecționerul îl va alege pe jucătorul lui Vallecano, chiar dacă acesta a jucat puțin în acest sezon, dar contează campionatul în care a evoluat, precum și evoluțiile bune din preliminarii.
3. Chipciu are cifre peste cei doi de mai sus, dar a fost lăsat acasă, probabil din cauza vârstei, deși acesta nu ar trebui să fie un criteriu de selecție.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News