OPINIE Eroul tăcut al Spaniei și antrenorul stropit cu bere

Dani Olmo Anglia campioana EURO 2024 Spania EURO 2024
Florin Caramavrov
Data publicarii: Luni 15 Iulie 2024, 09:30
Data actualizarii: Luni 15 Iulie 2024, 09:57

Caramavrov remarcă un jucător care a fost decisiv pentru noua campioană europeană, dar și rezultatele impresionante ale lui Southgate

Este minutul 90 al finalei Campionatului European de fotbal 2024, Spania conduce cu 2-1, englezii se năpustesc furibund în atac în căutarea egalării. O minge aruncată din corner în careul ibericilor, Pickford respinge lovitura puternică de cap al lui Rice, Guehi o are pe cap la 5 metri de poarta adversă, portarul spaniol e depășit, dar, de undeva din necunoscut, de pe alt tărâm, providențial, își face apariția Dani Olmo, care scoate cu capul de pe linia porții!!! 

Doar accidentarea lui Pedri l-a propulsat în primul 11 în sferturi, semifinale și finală. Cu o medie de 72 de minute per meci, fără să joace deloc împotriva Italiei, intrând doar 32 de minute cu Croația și 39 cu Georgia, mijlocașul ofensiv al lui Leipzig a reușit cifre impresionante: trei goluri și două pase decisive.

Dani Olmo vs Bellingham

Cotat la 50 de milioane de euro, Dani Olmo (26 de ani) a depășit net, per ansamblul turneului final,  una dintre vedetele Europeanului, Jude Bellingham, de la Real Madrid (21 de ani, 180 de milioane de euro pe transfermarkt!): 

3-2 la goluri marcate

2-1 la assist-uri

3-1 la ocazii mari create

1.71 - 0.65 la goluri estimae (xG)

1 - 0.4 (în medie) șuturi pe poartă.

Rodri a luat trofeul pentru cel mai bun jucător al turneului, dar eu cred că eroul Spaniei la acest Euro este Dani Olmo, cel care, deși pare un tip tăcut și care vorbește doar prin realizările sale de pe teren, și-a permis și o aroganță înainte de începerea meciului: a ieșit pe teren alături de colegii săi sorbind dintr-o ceașcă, se presupune de ceai, o aluzie la obiceiul englezilor de a bea tot timpul această licoare! Un mesaj de genul: „Voi sorbiți-vă liniștiți ceaiul, că noi vom juca fotbal, ca de obicei”. Asta așa, ca fapt divers.

Spania a meritat trofeul mai mult ca orice câștigătoare din ultimele ediții de CE. Și-a dominat toți adversarii, a dezvoltat cel mai plăcut și spectaculos fotbal, spre deosebire de rivala din finală, despre care se poate spune că a produs cel mai plictisitor fotbal, cu excepția unor bucăți din ultimul act, cel mai insipid, inodor, incolor.

Statisticile spun totul

Comparând cifrele din toate cele 7 meciuri disputate de cele două echipe, noua campioană europeană își surclasează adversara din ultimul act cam la toate capitolele. Iată câteva staatistici culese de pe sofascore.ro:

Goluri marcate: 15-8

Goluri primite: 4-6

Pase decisive: 13-5

Șuturi pe poartă per joc: 6.3-3.6

Ocazii mari per meci: 3.7-1.9

Deposedări per meci: 15.1-12.9

Și două fraze despre mult hulitul Gareth Southgate, despre care unii au spus că ar fi cel mai slab antrenor din istoria Angliei și în direcția căruia câțiva fani au aruncat cu pahare pline cu bere după 0-0 cu Slovenia. Am să apelez tot la statistici. Southgate e selecționerul naționalei Albionului din 2016. În 8 ani, a dus Anglia de două ori în finala Campionatului European (2021 și 2024) și în finala mică a Campionatului Mondial din 2018. Anglia nu mai jucase o semifinală de turneu major de la Euro 1996.

La acest Euro, englezii au jucat modest, dar Southgate și-a demonstrat calitățile de antrenor printr-o excelentă organizare defensivă și a fost cel puțin în două rânduri extrem de inspirat: când i-a băgat în teren pe Cole Palmer și pe Watkins în minutul 81 al semifinalei cu Olanda, ambii contribuind decisiv la golul victoriei, și din nou pe Cole Palmer, introdus în  minutul 70 al finalei și autor al golului egalării după numai trei minute!

Și Southgate a mai demonstrat ceva, anume că are „sânge-n instalație” scoțându-l de pe teren cu Spania, în minutul 61, pe căpitanul echipei, Harry Kane, șters și moale. Ceea ce n-a putut face selecționerul Portugaliei, de exemplu, cu Cristiano Ronaldo.

Deci, ce își doresc fanii? Un fotbal poetic, artistic, dar fără rezultate, sau unul inestetic, care te duce de două ori pe locul 2 în Europa și o dată pe locul 4 în lume?

VIDEO EXCLUSIV Festivitatea de premiere

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!