ANALIZĂ Peste cine dăm la debutul la EURO. Cum s-a descurcat și ce tactică a avut Ucraina în amicalul cu Germania, terminat la egalitate

Ucraina adversare Romania amical EURO 2024 Germania EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 04 Iunie 2024, 07:56
Data actualizarii: Marti 04 Iunie 2024, 08:00

Ucraina a jucat, luni seară, la Nuremberg, primul meci amical înainte de EURO 2024.

Adversara României a remizat contra Germaniei lui Musiala, Wirtz și Havertz, scor 0-0, la capătul a 90 de minute în care a preferat o defensivă pe două linii și a reușit să blocheze o echipă a cărei forță de atac arată impresionant chiar și fără Toni Kroos.

În fața a peste 40.000 de spectatori, într-un meci "al prieteniei" venit la puțin timp după ce nemții au aprobat un ajutor de 500 de milioane de euro pentru economia de război a Ucrainei, elevii lui Serghei Rebrov au trecut un prim test important și au arătat, dacă mai aveau nevoie, că reprezintă o echipă greu de învins chiar și de către una dintre favoritele la coroana continentală.

Ce s-a putut observa în jocul viitoarei adversare a României?

Defensiva: compactă, dar și elastică, puternică pe centru

În ziua în care a împlinit 50 de ani, Rebrov a preferat un sistem cu trei fundași centrali, Zabarnyi, Svatok și Matviienko, doi laterali dispuși la efort (Zinchenko și Konoplia) și o linie de patru (Mudryk, Șaparenko, Stepanenko și Țigankov) în spatele lui Yaremchuk, cu Dovbik, golgheterul de la Girona, lăsat 90 de minute pe banca de rezerve.

Iar laitmotivul a fost încercarea fundașilor centrali și a mijlocașilor de a forma o linie defensivă foarte compactă, dar mereu în alertă, pusă la încercare la aproape fiecare atac de combinațiile rapide încercate de Wirtz și Musiala.

Foarte buni la a aglomera centrul, cu Mudryk și Țigankov coborând adesea aproape de propria linie de 16 metri, ucrainenii nu au avut nicio emoție în primele 45 de minute, în care doar Gundogan (reluare modestă cu capul, din apropiere) putea deschide scorul. În rest, viitorii adversari au anticipat corect, au strâns culoarele, au alergat enorm și au format un zid aproape imposibil de pătruns de către tehnicii mijlocași ofensivi și atacanți ai "Panzerelor".

Paradoxal, pericolul a fost mai mare în partea a doua după ieșirile vedetelor Wirtz și Musiala, când debutantul Beier, de la Hoffenheim, a nimerit bara (min. 61) în primul moment în care axul defensiv a cedat. Tot Beier (min. 63) a străpuns apărarea pentru a-l evidenția pe Trubin, înlocuitorul lui Lunin, pentru ca același portar să scoată și șutul lui Fuhrich (min. 79) și să fie iertat de același Beier.

Golul putea veni pe final, la una dintre ultimele faze, când defensiva coordonată până atunci ireproșabil de Zabarnyi a fost prinsă descoperită, dar Undav (90+2) a tras în Trubin și i-a permis acestuia să mențină poarta intactă într-un meci în care adversarii au avut 26 de momente periculoase.

Ofensiv: rapizi, direcți, cu accent pe Mudryk și Țigankov

Cum e foarte puțin probabil ca Ucraina să adopte o tactică defensivă și în meciul de deschidere contra României (17 iunie), detaliul îngrijorător e legat de calitatea din atacul echipei lui Rebrov. Chiar și în fața unui adversar care i-a lăsat puține șanse, Mudryk a avut câteva curse interesante, arătându-i lui Edward Iordănescu necesitatea unui dublaj exemplar la Rațiu pentru a-l ține pe starul lui Chelsea departe de poarta noastră.

Vedeta londonezilor a avut un prim șut blocat în minutul 4, dar și o fază foarte bună la capătul unei ore de joc, când a întârziat inexplicabil o pasă care i-ar fi permis lui Yaremchuk să deschidă scorul. Tot Yaremchuk a avut o șansă bună în minutul 38, când a profitat de o greșeală a lui Tah înainte de a fi blocat de Neuer, în timp ce Yarmolenko, intrat pe final, a ratat șansa lui 1-0 în minutul 90, când goalkeeper-ul lui Bayern i-a apărat șutul trimis la colțul scurt.

Pe posesie, atât cât a avut-o contra Germaniei, Ucraina a căutat imediat lansările pe Mudryk, dar și verticalizări pe Yaremchuk, care a încercat să se conecteze cu Șaparenko și Țigankov. Al doilea e și omul care aduce plusul de imaginație în flancul drept, având capacitatea de a destabiliza prin dribling și viziune și anunțându-se un pericol pentru Nicușor Bancu.

Dovbik, goleadorul din Primera, a rămas pe bancă timp de 90 de minute și, mai mult ca sigur, va fi și el testat în ultimul amical de dinaintea EURO, cu Poloina. Sudakov și Mykolenko, alți doi fotbaliști importanți, nu au jucat din cauza unor mici probleme fizice, iar concluzia e că Ucraina știe să se apere, are în Stepanenko și Șaparenko doi mijlocași agresivi și exacți, dar și calitate ofensivă care ar trebui să tragă câteva semnale de alarmă în sânul staff-ului tehnic condus de Iordănescu.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!