"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024

Istvan Kovacs EURO 2024 Rafal Rostkowski UEFA EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 13 Iulie 2024, 18:50
Data actualizarii: Sambata 13 Iulie 2024, 18:49

Istvan Kovacs (39 de ani) a arbitrat doar două partide la EURO 2024, ambele în grupe, iar ulterior nu a mai fost delegat la turneul final.

Istvan Kovacs a fost la centru în meciurile Slovenia - Serbia 1-1 și Cehia - Turcia 1-2. La ultimul duel, arbitrul român a stabilit un record, acordând nu mai puțin de 20 de cartonașe.

"Modul în care UEFA i-a tratat pe Marciniak, Orsato și Kovacs este scandalos"

Într-un amplu material publicat în Polonia înaintea finalei EURO 2024, fostul arbitru FIFA Rafal Rostkowski (51 de ani) critică delegarea francezului Francois Letexier (35 de ani) pentru ultimul act dintre Spania și Anglia.

În editorialul său din TVP Sport, Rostkowski susține că decizia UEFA este una "exclusiv politică" și consideră că finala EURO 2024 trebuia oficiată fie de conaționalul Szymon Marciniak, fie de italianul Daniele Orsato, aflat la final de carieră, fie de românul Istvan Kovacs.

"Modul în care UEFA i-a tratat pe Szymon Marciniak, Daniele Orsato și Istvan Kovacs este scandalos, iar delegarea francezului Francois Letexier pentru finala EURO 2024 confirmă că deciziile UEFA sunt luate exclusiv politic.

Francois Letexier este un mare talent, unul dintre cei mai buni din acest turneu, însă să delegi un arbitru fără experiență măcar în semifinalele Champions League este o mare exagerare. În plus, Letexier a viciat rezultatul meciului de baraj pentru Jocurile Olimpice dintre Indonezia și Guineea, din mai. El a acordat un penalty pentru Guineea pentru un fault comis clar în afara careului. A comis și alte greșeli semnificative, iar francezul a trimis astfel Indonezia acasă. Din nefericire, FIFA nu a asigurat sistem VAR la acest baraj", a scris Rafal Rostkowski, în TVP Sport.

"UEFA s-a dezis de Istvan Kovacs și l-a sacrificat"

Rafal Rostkowski a scris pe larg și despre eliminarea lui Istvan Kovacs din competiție imediat după încheierea grupelor de la EURO 2024. Polonezul consideră că UEFA a fost nedreaptă cu centralul din Carei, pedepsindu-l pe arbitru pentru o nouă regulă impusă chiar de forul european, aceea ca toți jucătorii, cu excepția căpitanului, să fie sancționați cu cartonaș galben în cazul în care cer explicații pentru deciziile din teren.

"Cei mai buni trei arbitri ai Europei din acest an sunt Szymon Marciniak, Daniele Orsato și Istvan Kovacs. Toți și-au confirmat valoarea la EURO 2024.

Istvan Kovacs este un adevărat star. A fost un arbitru excelent în primăvară, în competițiile europene, dar și la EURO 2024, la meciul Cehia - Turcia. A respectat perfect noile reglementări UEFA, sancționând cu cartonaș galben orice formă de comportament nesportiv, precum protestele sau lipsa de respect a jucătorilor.

UEFA și-a dorit ca toți jucătorii, inclusiv cei de pe bancă și inclusiv cei din staff, să fie sancționați cu cartonaș galben în cazul în care protestează la adresa arbitrului. Iar Kovacs asta a făcut, arătând 20 de cartonașe în meciul Cehia - Turcia.

L-a apreciat UEFA pe Kovacs pentru acest lucru și l-a recompensat? Nu. După ce ambele echipe și presa au început să-l critice pe arbitru pentru cartonașele arătate, UEFA s-a dezis de Kovacs și a rămas tăcută, de parcă deciziile lui Kovacs nu aveau nimic de-a face cu reglementările UEFA. De dragul unei 'păci generale', UEFA l-a sacrificat pe Kovacs și l-a trimis acasă", a mai spus polonezul.

VIDEO Cartonașele arătate de Istvan Kovacs la finalul meciului Cehia - Turcia

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!