ANALIZĂ Trei tricolori se luptă pentru un post-cheie cu Belgia. Ce va alege Iordănescu?
Belgia - România e sâmbătă, de la 22:00, în direct pe Pro TV și VOYO.
Zece dintre cei 11 eroi care au răpus Ucraina sunt siguri de postul de titular contra Belgiei, în cazul nefericit în care nu apar accidentări de ultim moment, iar singura dilemă a lui Edward Iordănescu (46 de ani) e legată de mijlocașul stânga pe care-l va folosi contra naționalei lui De Bruyne, Doku și Lukaku. Va rămâne Coman pe poziții? Își va primi Mihăilă șansa? Are Sorescu argumente pentru titularizare?
Rând pe rând, analizăm plusurile și minusurile celor trei candidați pentru flancul pe care joacă și Nicușor Bancu, unele dintre argumente fiind stâns legate de fragilitatea defensivă a apărătorului de la Universitatea Craiova.
Florinel Coman, argumente pro și contra
Titularizat în fața Ucrainei, șeptarul celor de la FCSB a fost jucătorul ofensiv cu cele mai puține realizări, dar a făcut o muncă eficientă în a-l ajuta pe Bancu pe un flanc pe care juca Tsygankov, cel mai tehnic dintre ofensivii ucraineni. Fără să aibă ocazia de a pune poarta adversă în pericol, s-a dovedit un ajutor de nădejde pentru Nicușor, a alergat mult și s-a achitat de sarcinile defensive trasate de Iordănescu junior.
Contra Belgiei, registrul tactic se va schimba și va trebui să ne apărăm foarte mult. În cazul zonei din stânga, adversari vor fi, cel mai probabil, Castagne și Doku, adică un fundaș dreapta ofensiv și un atacant rapid și tehnic care a dat peste cap și cele mai bune apărări din Premier League.
Aici, avantajul lui Coman e dat de faptul că are tehnica necesară pentru a ține de minge în momentele în care apărarea are nevoie de respiro, iar minusul ar putea fi legat de capacitatea de efort mai mică în comparație cu Mihăilă sau Sorescu.
Valentin Mihăilă, perfect pentru cartea contraatacului
Plecând de la premisa de mai sus, conform căreia vom ceda posesia și vom încerca să "mușcăm" pe contraatac, Mihăilă pare soluția perfectă. Dacă Florinel se bazează pe explozie pe distanțe scurte, atacantul de la Parma e cel mai rapid tricolor din lot, la bătaie cu Rațiu, și ar putea funcționa ca un ghimpe în coasta lui Castagne.
Mingile aruncate constant în spatele apărătorului dreapta belgian l-ar face pe acesta să fie mai atent la urcările în jumătatea noastră, fiind știut faptul că Mihăilă nu are nevoie de prea mult timp și spațiu pentru a fi periculos. Perfect pentru situațiile de contraatac, nu este, însă, la fel de eficient în defensivă și nici nu are capacitatea lui Coman de a nu pierde mingile în momentele importante.
Deian Sorescu, potențiala surpriză?
Convocat pentru a juca rolul de jolly-joker, fotbalist care poate acoperi patru poziții, Sorescu merită luat în calcul într-un asemenea meci în special pentru modul ireproșabil în care se comportă pe fază defensivă. Dacă l-am întreba pe Bancu pe cine dorește lângă el, cu siguranță fundașul stânga al rosti numele lui Sorescu.
Folosit de multe ori fundaș, Deian are apucături native de apărător, o uriașă capacitate de efort și e capabil să se lipească timp de 90 de minute de adversarii periculoși pe care-i va întâlni. Dar introducerea lui ar însemna renunțarea aproape completă la pretenții ofensive în flancul stâng, fiind greu de crezut că fostul dinamovist și FCSB-ist poate pune presiunea pe care ar exercita-o Coman sau Mihăilă.
Așadar, Iordănescu are pe masă trei cărți valoroase și inspirația de moment a selecționerului, dar și modul în care Coman, Mihăilă și Sorescu se vor comporta la antrenamentele premergătoare meciului vor face diferența.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News