Bucuresti, HABLA ESPANIOL? Centrul Vechi, plin de spanioli! Ce i-a impresionat pe suporterii de la Atletico si Bilbao in Romania!
Suporterii spanioli ai lui Atletico Madrid si Athletic Bilbao veniti in Romania pentru finala Europa League au luat cu asalt terasele din centrul vechi al Capitalei, care fost cuprins brusc de atmosfera unei fieste spaniole.
Majoritatea celor sositi pana la pranz in Bucuresti, fie ca sunt suporteri ai madrilenilor, fie ai bascilor, s-au grupat in Centrul Vechi. Nu tin cont de rivalitati, sunt departe de ceea ce inseamna suporterul "ultras". La aceeasi terasa poti gasi adversarii de maine seara din tribunele Arenei Nationale. Canta, scandeaza si cel mai mult beau. Bere.
Autohtona si draft, ca e mai ieftina. Se vede ca au venit sa se distreze si daca o pot face cu bere de un euro si jumatate in fata, nu au nicio problema. La tot pasul se vorbeste spaniola. Romanii ii privesc curiosi si e normal, bucurestenii nu sunt obisnuiti cu evenimente de anvergura unei finale de cupa europeana. Surprinzator, sunt si multe femei imbracate in acelasi culori, alb si rosu.
Pe Stada Doamnei, una dintre putinele deschise traficului de masini se sta bara la bara. Majoritatea masinilor sunt utilitare si incearca sa aprovizioneze numeroasele terase din zona, in principal cu bere, alimentul de baza al suporterului, indiferent de unde provine el.
In pasajul de la Universitate, doi suporteri madrileni nu inteleg de ce toaletele sunt inchise. Se face curatenie intre 13.00 si 13.30. Cand usile sunt descuiate iti dai seama ca inauntru e relativ curat, chiar daca nu poti trage apa, trei chiuvete au disparut, sapun nu exista, iar uscatoarele de maini sunt doar pentru decor.
La centrul de informare turistica din acelasi pasaj au venit pana marti la pranz cateva zeci de suporteri. Majoritatea a cerut informatii legate de transportul de la cele doua zone destinate fanilor din Piata Constitutiei si Piata George Enescu catre stadion si harti. Cu ocazia disputarii finalei Ligii Europa la Bucuresti, primaria a deschis alte doua centre de informare a turistilor in cele doua piete, la care a angajat vorbitori de limba spaniola.
Restaurantele "cu staif" sunt goale, spaniolii prefera terasele mai saracacioase, care si-au impodobit insa garduletele de delimitare cu steaguri ale celor doua echipe. Poate si pentru ca "sunt saraci astia, nu am facut nimic de dimineata", dupa cum se plangea un cersetor, pe strada Covaci. Pe Lipscani, un carciumar i-a antamat pe madrileni.
A pus la difuzoare imnul celor de la Atletico, iar cei 15 suporteri nu se dau plecati. Canta si scandeaza.
O firma producatoare de bere a avut ideea de a impodobi intrarile catorva restaurante cu un mesaj de bun venit adresat suporterilor spanioli in limba materna. La alte terase flutura steaguri ale Spaniei si ale celor doua cluburi.
Imbracati in tricouri ale favoritilor, spaniolii umbla in grupuri de minim 4-5, isi fac poze la fiecare pas si scandeaza numele echipei care sunt convinsi ca maine va castiga. Sunt prietenosi si daca nu vorbesti bine engleza, te intelegi la fix cu ei. Amesteca trei cuvinte in engleza cu sapte spaniole si intelegi. In fata la Carul cu Bere, unde nu gaseai o masa la terasa extinsa cu ocazia meciului nici daca erai Regina Angliei, cinci fani ai bascilor sunt increzatori: "Am venit aseara, Bucurestiul e senzational, vremea e buna si berea e ieftina. Am vazut Casa Poporului, e imensa.
Am vrea sa vedem cat mai mult din Bucuresti, dar nu stiu daca vom avea timp pentru ca maine dupa meci avem fiesta in Piata Constitutiei, vom fi 15.000 de basci acolo. Batem cu 4-1 maine". Din fotbalul romanesc au auzit si de Steaua, si de Dinamo, dar cred cu tarie ca nu ajung la nivelul echipei lor favorite, Athletic Bilbao.
Pe strada Blanari e unul dintre putinele magazine de suveniruri din centrul Bucurestiului. Vanzatoarele sunt optimiste, chiar daca numarul clientilor nu a crescut prea mult: "Am vandut ceva, dar nu in mod senzational. Cel mai bine au mers magnetii de frigider si cam tot ce tine de Dracula. Speram sa creasca vanzarile dupa amiaza si maine". Doi pasi mai incolo, 20 de fani ai lui Bilbao au unit mesele si canta de rasuna toata strada.
Romanii? Destui care sa se holbeze la fiesta declansata de spanioli si la coada la cadouri. In fata intrarii BNR de pe Lipscani, organizatorii finalei au amplasat un magazin mobil de articole promotionale in care s-a organizat un concurs de sutat mingea. Majoritatea celor care se bulucesc, printre care si bunici cu nepoti de mana, nu castiga nici fular nici breloc, nici tricou. Se pare ca mingea ar trebui sa fie sutata de Falcao pentru a deveni castigator. Dar nimeni nu se da batut.
Un cersetor da interviuri unei televiziuni de stiri. Are tricou in dungi alb-rosii, sapca rosie pe cap si a venit bine pregatit. In mana are o cruce mare de lemn si niste cuvinte in limba spaniola scrise pe o coala A4. In partea de sus a desenat steagul galben-rosu al Spaniei, incadrat de semnul monedei Euro, iar dedesupt cere doi euro pentru ca e sarac. "Nu am primit nimic pana acum, sunt saraci cred. Mi-au zis ca au doar bancnote mari de 50 si 100 de euro, ca nu au bani mici, dar nu cred", se destainuie tanarul, care stie spaniola din scoala, ca a facut "opt clase".
Pe strada Smardan, un tigan batran cu mustati lungi si rasucite in sus incearca sa vanda palarii unor spanioli. Neinteresati. Un agent de paza incearca una, dar nu cumpara nici el. Daca il intrebi cat costa, zice scurt cu voce ragusita: "Doua sute tata, da' e da piele". Nici spanioli nu cumpara "ca e zgarciti, si nu cer mult, zece euro le cer, si ai vazut ce ciolane aveau in farfuriile alea la restaurant?"
In fata Curtii Domnesti doi bucatari au iesit la o tigara si se uita la spaniolii care trec prin zona. "O sa fie nebunie ma, sa vezi ce o sa fie pe noi. Am auzit ca vine si regele ala mic al lor, Felipe, ala tanar, nu batranul", se incurajeaza ei.
Tot centrul Capitalei e impanzit de jandarmi si de politisti. La fiecare pas vezi uniforme, ceea ce pana la urma iti da o stare de siguranta. Politia Centrului Vechi a scos in strada, la patrulare, si studenti.
Hanul Berarilor e un alt restaurant care a dat tunul cel mare. Are o jumatate de terasa plina cu suporteri ai celor de la Bilbao, iar cealalta cu romani. Spaniolii au venit cu autocare, in grupuri organizate, indrumati de agenti de turism. Si-au atarnat pe garduri steaguri ale echipei favorite. Un lautar se adapteaza si el si le canta clientilor la vioara o melodie spaniola. In fata restaurantului venisera zece muncitori sa sape o groapa. Un "Dorel" sapa, ceilalti se holbau la spanioli sprijiniti in cozile lopetilor.
In Piata Constitutiei, Primaria Capitalei a amenajat o zona destinata suporterilor echipei Athletic Bilbao. S-au ridicat patru corturi imense, s-a amplasat o scena, patru ecrane enorme si multe toalete ecologice. Va fi vanzare mare de bere.
Suporterii madrilenilor beneficiaza insa de o zona mult mai mica, in Piata George Enescu, din apropierea Ateneului Roman. Sunt amplasate doar doua ecrane, in schimb exista un miniteren de fotbal cu iarba sintetica si au fost instalate cateva mese pentru fusbal.
Bucurestiul a devenit, cel putin pentru cateva zile, un alt oras. E mai vesel, parca, si mai curat. Au disparut si cainii comunitari. Si totul pentru ca spaniolii veniti din celalalt capat al Europei sa gaseasca o atmosfera ca acasa. Si sloganul "Meciul lor, finala noastra" al ProTV, postul care va transmite in direct miercuri finala Europa League, poate fi lesne parafrazat: "Meciul lor, orasul lor".
Sursa: Mediafax
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News